جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

جام جهانی ۲۰۲۲ را در استادیوم شهر خود ببینید


جام جهانی ۲۰۲۲ را در استادیوم شهر خود ببینید

در حالی که جهان هنوز از تب وتاب رقابت های جام جهانی ۲۰۱۰ بیرون نیامده, کمیته اجرایی فدراسیون بین المللی فوتبال فیفا نخستین سفر خود را به ژاپن به عنوان یکی از کشورهای پیشنهاددهنده میزبانی رقابت های جام جهانی فوتبال برای سال ۲۰۲۲ میلادی آغاز کرده است

در حالی که جهان هنوز از تب وتاب رقابت‌های جام‌جهانی ۲۰۱۰ بیرون نیامده، کمیته اجرایی فدراسیون بین‌المللی فوتبال (فیفا) نخستین سفر خود را به ژاپن به عنوان یکی از کشورهای پیشنهاددهنده میزبانی رقابت‌های جام جهانی فوتبال برای سال‌‌ ۲۰۲۲ میلادی آغاز کرده است.

این کمیته مصمم است تا پس از سفر به تمام کشورهای داوطلب و انجام بررسی‌های لازم، در نشست ماه دسامبر امسال تصمیم نهایی‌اش را در خصوص برگزاری رقابت‌های جام جهانی فوتبال در دوره‌های آینده اعلام کند.

میزبانی جام جهانی فوتبال از آن جهت مورد توجه کشورها قرار دارد که اگرچه برای کشور میزبان ده‌ها میلیارد دلار هزینه در بردارد، اما باعث بازگشت میلیون‌ها دلار سود و انجام سرمایه‌گذاری‌های وسیع شده و توسعه و رونق صنعت گردشگری کشور میزبان را در پی خواهد‌داشت.

همین مساله باعث شده فوتبال این روزها به صنعتی پردرآمد تبدیل شود و در نتیجه کشورهای داوطلب در رقابتی تنگاتنگ برای کسب میزبانی جام جهانی از هیچ تلاشی فروگزار نکنند. برای میزبانی دومین و سومین جام جهانی آینده هم اگرچه بر اساس گفته مقامات فدراسیون جهانی فوتبال، مهم‌ترین پیشنهادها از انگلیس و روسیه بوده است، ولی نباید کشورهای دیگر از جمله قطر را هم فراموش کرد که با درآمد سرانه ۹۳ هزار دلار، تنها کشور عربی است که پیشنهاد میزبانی جام جهانی را داده است.

فدراسیون فوتبال قطر اعلام کرده که چون قطر نماینده خاورمیانه است باید میزبان جام جهانی شود، البته قبول پیشنهاد قطر برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ خیلی هم راحت نیست، چراکه در تقویم فیفا برای برگزاری جام جهانی آب و هوای این کشور بسیار گرم و مساحتش هم بسیار کم است.

سپ بلاتر، رئیس سوئیسی فیفا به این مشکلات قبلا اشاره کرده است، اما قطری‌ها پیشنهاد کرده‌اند روی سکوها و در کل محوطه ورزشگاه با سیستم تهویه مطبوع دما و رطوبت هوا را کاهش دهند وآنقدر بر این گفته خود تاکید‌دارند که می‌خواهند در بازدید آینده فیفا نمونه‌ای از پلان پیشنهادی را ارائه کنند.

در این میان هلند و بلژیک به طور مشترک خواستار میزبانی جام جهانی شده‌اند. این دو کشور از مساحت کمی برخوردار بوده و در نتیجه رفت و آمد میان آنها به آسانی انجام می‌گیرد و این امر یکی از شروط فیفاست. دلیل دیگر و عجیبی که هیات‌های فدراسیون‌های فوتبال بلژیک و هلند به سپ بلاتر، رئیس فیفا ارائه کرده‌اند این بود که چون آنها با دوچرخه به مقر فیفا آمده‌اند تا حمایت خود را از محیط زیست نشان دهند، پس آنها تلاش می‌کنند هواداران تیم‌ها از ۲ میلیون دوچرخه‌ای که در اختیار آنها گذاشته می‌شود برای حمل و نقل استفاده کنند.

ژاپن و کره جنوبی هم که میزبان جام جهانی سال ۲۰۰۲ بودند این بار ۲ پیشنهاد جداگانه داده‌اند. ژاپن از هواداران فوتبال با آخرین اختراعات این کشور ‌ بازی‌های الکترونیکی استقبال می‌کند. کره‌ای‌ها هم گفته‌اند که این حق آنهاست تا یک بار دیگر میزبان جام جهانی باشند و کشور آنها نمونه‌ای از یک کشور است که از فقر و جنگ به توسعه و صلح دست پیدا کرده است.

در این میان فدراسیون فوتبال استرالیا هم پیشنهاد کرده که میزبان جام جهانی باشد. آنها کانگورو را به عنوان نماد پیشنهاد خود برگزیده‌اند؛ چرا که استرالیایی‌ها همه کانگورو را دوست دارند. انگلیس هم به نوبه خود فوتبالیست معروف این کشور یعنی دیوید بکام را برای تقدیم پیشنهاد میزبانی به مقر فیفا روانه کرد. لندن ۲ سال دیگر میزبان المپیک بوده و امیدوار است بتواند میزبانی جام جهانی ۲۰۱۸ را به کشوری که مبتکر ورزش فوتبال است، اختصاص دهند.

وزیر ورزش روسیه پیشنهاد میزبانی این کشور را به فیفا ارائه کرد و آن را بی‌نظیر دانست. در محافل فیفا اعلام شده پیشنهاد روسیه بیشترین شانس را برای اختصاص میزبانی جام جهانی ۲۰۱۸ به خود دارد.

فدراسیون فوتبال آمریکا هم‌ خواهان میزبانی جام جهانی است. فدراسیون فوتبال آمریکا همان گونه که به فیفا اعلام کرده است یک پیشنهاد کامل به فیفا ارائه کرد. اسپانیا و پرتغال نیز پیشنهاد واحدی به فیفا ارائه کردند.

● جام‌جهانی رویایی

ژاپنی‌ها مثل کشورهای کره جنوبی و قطر با فرض این که بعد از جام جهانی ۲۰۱۰ در آفریقای جنوبی و جام جهانی ۲۰۱۴ در برزیل، بزرگ‌ترین رویداد ورزشی جهان به اروپا خواهد رفت، نامزد میزبانی جام جهانی ۲۰۱۸ نشده‌اند؛ بنابراین در حالی که ژاپن پیش از این یک بار به طور مشترک همراه کره جنوبی در سال ۲۰۰۲ میلادی میزبان رقابت‌های جام جهانی فوتبال بوده، در نهایت تصمیم گرفت تمام توجه خود را روی جام جهانی ۲۰۲۲ متمرکز کند.

مسوولان این کشور در اولین گام اعلام کردند‌ تمامی مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ بجز مراسم افتتاحیه و اختتامیه (که قرار است در ورزشگاه ۸۳۰۰۰ نفره‌ای که در اوزاکا ساخته می‌شود، برگزار شود) را در ورزشگاه‌های موجود این کشور برگزار کنند؛ اما آنچه موجب شده تا احتمال انتخاب ژاپن از میان رقبا برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ بسیار قوی باشد ایده‌ها و رویاهای کارشناسان خبره این کشور در زمینه فناوری‌های آینده است.

به طوری که اگرچه تاکنون اعضای کمیته پیگیری برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ در ژاپن تنها در مورد برخی فناوری‌های پیشرفته‌ای که قصد دارند در جریان میزبانی این رقابت‌ها استفاده کنند توضیح داده‌اند، اما با همین توضیحات کوتاه تمام نگاه‌ها را به خود معطوف کرده‌اند. یکی از این برنامه‌ها استفاده از سیستم پخش تلویزیونی پیشرفته با ۲۰۰ دوربین کیفیت بالا برای ثبت حرکات توپ و تمامی بازیکنان درون زمین از تمامی زوایاست تا بیننده خود را وسط زمین احساس کند.

ضمن آن‌که استفاده از یک سیستم سه‌بعدی ویژن به بیننده اجازه خواهد داد بدون استفاده از عینک مخصوص، بازی را به صورت سه بعدی در صفحات بزرگ مسطح ببیند. همچنین بنابر اعلام کمیته پیشنهاد نامزدی ژاپن تماشاگران این دوره از مسابقات بلیت‌های دیجیتال دریافت کرده و راه خود به سوی ورزشگاه‌ها را از طریق یک سیستم GPS دستی پیدا خواهند کرد.

در این میان اگرچه تصور چنین امکاناتی در حال حاضر سخت است، اما به گفته پروفسور جون مورای، رئیس هیات مطالعات محیطی و اطلاعاتی دانشگاه کیو، ژاپن حدود ۱۲ سال برای تکمیل کامل این فناوری‌ها فرصت دارد. البته با توجه به تکمیل مراحل تحقیقاتی به نظر می‌رسد این سیستم‌ها تا سال ۲۰۱۶ قابل استفاده خواهند بود.

● پخش هولوگرافیک جام جهانی

یکی از ادعاهای مطرح شده توسط ژاپنی‌ها الهام گرفتن از فیلم «AVATAR» برای برگزاری رقابت‌های جام جهانی ۲۰۲۲ است که آنها را کاملا به صورت سه بعدی پخش کنند، اما این همه آن چیزی نیست که ژاپن برای جام جهانی ۳ دوره آینده در نظر گرفته است، چراکه کارشناسان و محققان فناوری در کشور ژاپن پیش‌نویس طرحی را به فیفا تقدیم کرده‌اند که بر اساس آن قرار است مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ به صورت کاملا متفاوت نسبت به تمام سال‌های قبل از آن و به صورت هولوگرافیک در بقیه استادیوم‌های دیگر کشورها پخش شود. به طور کلی هولوگرام به تصویر سه بعدی که از ترکیب شعاع نور لیزر یا سایر منابع نوری منسجم ایجاد می‌شود، گفته شده و پیش‌بینی می‌شود نسل آینده تلویزیون‌ها هولوگرافیک باشند.

هرچند به نظر نمی‌رسد که این نسل از تلویزیون‌ها به این زودی‌ها به بازار عرضه شوند بزرگان صنعت فناوری ژاپن پیش‌نویسی را برای فیفا‌ آماده کرده‌اند که بر اساس آن در طول مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ سیستم‌های اطلاع‌رسانی هولوگرافیک در سراسر دنیا مورد استفاده قرار ‌گیرند.

به این ترتیب و در حالی که برخی علاقه‌مندان فوتبال مسابقات این دوره جام جهانی را روی گیرنده‌های تلویزیونی سه‌بعدی تماشا کردند، اما اگر طرح ۶ میلیارد دلاری سازمان فوتبال ژاپن برای جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ با موفقیت به نتیجه برسد، جریان تماشای فوتبال برای همه مردم در ۱۲ سال دیگر کاملا متفاوت خواهد بود.

در عین حال ژاپنی‌ها در پیش‌نویس طرح خود امکان پخش تصاویر مسابقات جام جهانی فوتبال به صورت ۳۶۰ درجه را با استفاده از دوربین‌های HD با کیفیت بسیار بالا مطرح کرده‌اند که بر اساس آن تصاویر به صورت سه‌بعدی و ۳۶۰ درجه‌ای برای تمام مردم در دنیا پخش می‌شوند.

با این فناوری پیشرفته یک کاربر می‌تواند با رفتن به ورزشگاه محل سکونت خود و نشستن روی صندلی، مسابقات را داخل زمین به گونه‌ای مشاهده کند که گویی در ورزشگاه اصلی قرار گرفته است و به صورت مستقیم در حال تماشای بازی‌هاست.‌‌

برای درک بهتر این موضوع تصور کنید همزمان با برگزاری مسابقه فوتبال در یکی از استادیوم‌های ژاپن ، شما در ورزشگاه آزادی می‌نشینید و تمام آنچه را که در ورزشگاه اصلی اتفاق می‌افتد را مقابل چشمان خود می‌بینید.

با این که عملی کردن چنین طرحی پیشنهاد دشواری به نظر می‌رسد و ممکن است رسیدن به چنین افقی رویایی دوردست قلمداد شود، اما جون مورای نسبت به این اتفاق هم بسیار امیدوار است و معتقد است که گرچه این طرح پیشنهادی ماورای اتفاقات مطرح شده در فیلم‌های علمی ـ تخیلی است، اما تا سال ۲۰۱۶ میلادی این فناوری به حقیقت می‌پیوندد.

در این پروژه حتی میکروفن‌هایی هم در سراسر زمین فوتبال نصب خواهد شد تا صداهای بازیکنان، شوت زدن و... را به بقیه استادیوم‌ها منتقل کند. به گفته ژاپنی‌ها اجرایی شدن این طرح سبب می‌شود تماشاگران مسابقات جام جهانی فوتبال در استادیوم‌ها ده‌ها برابر شوند و این بخشی از برنامه آنها برای به دست آوردن میزبانی این مسابقات در سال ۲۰۲۲ است.

البته این طرح آنقدر جالب به نظر می‌رسد که باعث می‌شود خیلی‌ها از میزبانی ژاپن پشتیبانی کنند، چرا که در این صورت می‌توانیم مسابقات بزرگ فوتبال دنیا را در استادیوم‌های شهر خودمان ببینیم.

بهاره صفوی