چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
دژهای دفاعی ایران در شمال غرب
قلعه های زیبا و سر به فلک کشیده آذربایجان شرقی، به عنوان جاذبه های گردشگری این منطقه، دژهای مستحکم دفاعی ایران در مقابل بیگانگان در زمان قدیم بوده اند.
سرداران و دلاورمردان جان بر کف در ایران قدیم و در سلسله ها و حکومت های فراوانی در این خطه از مرز و بوم ایران دفاع کرده اند. نزدیکی به مرزها، تاریخی و باستانی بودن منطقه، تأسیس و انقراض سلسله ها و حکومت های مختلف و پایتخت قرار گرفتن تبریز در سلسله های سلجوقیان، ایلخانیان، جلایریان، ترکمانان و صفویه و ولیعهدنشینی در دوره قاجار این خطه از کشور را دارای آثار باستانی مهم و متعددی کرده است که از جمله آنها می توان به قلعه های تاریخی آن اشاره کرد.
● قلعه کردشت جلفا
مجموعه کردشت و قلعه کردشت جلفا یکی از زیباترین مجموعه های معماری ایرانی در ساحل رود ارس و ۸۰ کیلومتری شرق جلفا در روستای کردشت بعداز پایانه های مرزی نوردوز و روستای زیبای دوزال واقع شده است.
«کوردش» و «کوردشت» از جمله نام های رایج در منطقه جلفاست که کور در ترکی به معنای بزرگ، پر و حجیم است.
در کتاب عالم آرای عباسی این روستا را قطعه ای از بهشت معرفی کرده و از میوه ها و انار آن تعریف ها می کند. قلعه کردشت یکی از دژهای معروف دفاعی ایران به شمار می رفت و در دوره قاجاریه بویژه در جنگ های ایران و روس کاربرد نظامی داشته است.
قدمت خود قلعه مربوط به قرن ۱۲ه.ق بوده ولی براساس متون تاریخی مجموعه کردشت و سایر بخش های آن در دوره قاجار و در زمان نایب السلطنه عباس میرزا و جنگ های ۳۰ ساله ایران و روس ساخته شده است. مجموعه کردشت شامل ۸ بنای تاریخی عمارت، حمام بزرگ و حمام کوچک، مسجد غریب، دیوانخانه، یخچال تاریخی، قلعه کردشت و ساخلو (پادگان نظامی) است. مجموعه کردشت جلفا
از جمله بناهای طرح ملی پردیسان بوده که زیر نظر دفتر اجرایی طرح و با نظارت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی مرمت و بازسازی شده است.
● قلعه ضحاک هشترود
این قلعه در ۲۰ کیلومتری هشترود واقع شده و قدمت آن مربوط به دوره های اشکانی و ساسانی است. قلعه ضحاک دارای یک پاویون آجری دوره اشکانی بوده و برای نخستین بار از سوی یک باستان شناس آلمانی معرفی شده است. بارو و دیوارهای بلند این قلعه باستانی هنوز پابرجاست.
● قلعه پشتو هوراند
قدمت قلعه پشتو به اوایل اسلام مربوط بوده و در بخش هوراند شهرستان اهر واقع شده است. این قلعه در ارتفاع بیش از ۳ هزار متری بنا شده است و تنها ورودی آن دارای پله سنگی است.
● قلعه بابک کلیبر
این بنا که به نام های بذ، جمهور و جاویدان نیز مشهور بوده مرکب از قلعه و قصر بوده که در ارتفاع ۲ هزار و ۶۰۰ متری از سطح دریا ساخته شده است. قلعه بابک در شهرستان کلیبر و در ۱۸۳ کیلومتری شمال شرقی تبریز در بالای کوه واقع شده که اطراف آن را جنگل های انبوه و زیبای ارسباران پوشانده است. این قلعه مقر مقاومت بابک خرمدین در جنگ های مختلف در برابر تجاوز بیگانگان به کشور بوده است.
* قلعه جوشین ورزقان
قلعه جوشین بر فراز کوهی که ۳ طرف آن را شیب های دیوار مانند احاطه کرده واقع شده است. این قلعه مربوط به اوایل اسلام بوده و در ۲۶ کیلومتری غرب شهرستان ورزقان واقع شده است.
● قلعه دختر میانه
این قلعه در ۲۴ کیلومتری شمال شرقی میانه و در نزدیکی جاده ابریشم یکی از مهم ترین گذرگاه های مهم اقتصادی قدیم قرار گرفته است. این قلعه در قرن ۷ ه.ق ساخته شده و به همین نام پل دختر میانه با فاصله ۲ کیلومتری از قلعه دختر در نزدیکی جاده میانه - زنجان قرار دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست