شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

کاهش ۱۰ درصدی شکاف طبقاتی در دولت نهم


کاهش ۱۰ درصدی شکاف طبقاتی در دولت نهم

آمارهای معتبر و رسمی بانک مرکزی در خصوص وضعیت شکاف طبقاتی در کشور حکایت از آن دارد که از سال ۸۴ به بعد و بر اثر اقدامات عدالت گرایانه دولت نهم، فاصله طبقاتی در ایران به میزان …

آمارهای معتبر و رسمی بانک مرکزی در خصوص وضعیت شکاف طبقاتی در کشور حکایت از آن دارد که از سال ۸۴ به بعد و بر اثر اقدامات عدالت گرایانه دولت نهم، فاصله طبقاتی در ایران به میزان ۱۰ درصد روبه کاهش نهاده است.

در همین رابطه آمارهای رسمی بانک مرکزی حاکی است: متوسط ضریب جینی که متغییری برای ارزیابی عملکرد اقتصادی کشورها در خصوص توزیع درآمد محسوب می شود، در سه سال اول دولت نهم (۸۴ تا ۸۶ ) نسبت به سه سال آخر دولت هشتم یعنی (۸۱ تا ۸۳ ) روند کاهشی را دنبال کرده که حاکی از بهبود شاخص توزیع درآمد و کاهش شکاف طبقاتی است.

ضریب جینی عددی بین صفر و یک است، هرچه این متغیر به عدد صفر نزدیک تر باشد نشان دهنده توزیع عادلانه تر بین گروه های مختلف درآمدی در کشور است و هرچه به یک نزدیکتر باشد نشان دهنده نابرابری بیشتر است. به عبارت دیگر ضریب جینی کوچک نشان می دهد که تمام افراد جامعه تقریبا از سطح درآمد یا ثروت یکسانی برخوردار هستند؛ درحالی که ضریب یک نشان می دهد یک نفر تمام ثروت را در اختیار دارد و سهم مابقی از ثروت تقریبا صفر است.

بر اساس تازه ترین آمار رسمی بانک مرکزی ، شاخص ضریب جینی در ایران در سال ۸۴ برابر ۰.۴۰۲۳، سال ۸۵ برابر ۰.۴۰۰۴ و سال ۸۶ برابر ۰.۴۰۴۵ بوده است که با این حساب متوسط ضریب جینی در سه سال دولت نهم ۰.۴۰۲۴ خواهد بود.

این در حالی است که طبق آمارهای رسمی بانک مرکزی، شاخص ضریب جینی در ایران در سال ۸۱ برابر ۰.۴۱۹۱، سال ۸۲ برابر ۰.۴۱۵۶ و سال ۸۳ برابر ۰.۳۹۹۶ بوده است که با این حساب متوسط ضریب جینی در سه سال آخر دولت هشتم ۰.۴۱۱۴ می شود که در مجموع نشان می دهد، ضربی جینی در دولت نهم با کاهش دو درصدی مواجه شده است.

نکته دیگر اینکه دولت خاتمی در کسب بالاترین ضریب جینی نیز رکورد‌دار است و طی سه دولت سازندگی، اصلاحات و نهم، بدترین وضعیت توزیع درآمد و بالاترین شکاف طبقاتی در سال ۸۱ اتفاق افتاده است.

بر اساس شاخص دیگر یعنی نسبت ده درصد ثروتمندترین به ده درصد فقیرترین که توزیع درآمدی را نشان می‌دهد، شکاف طبقاتی در دولت نهم کمتر شده است.

نسبت ۱۰ درصد ثروتمندترین به ۱۰ درصد فقیرترین در سه سال آخر دولت خاتمی در حالی ۱۶.۹ برابر، ۱۶.۲ برابر و ۱۴.۶ برابر و متوسط آن ۱۵.۹ برابر بوده است که این ارقام در سه سال اول دولت احمدی نژاد به ۱۴.۵برابر، ۱۴.۹ برابر و ۱۵.۲ برابر و متوسط آن به ۱۴.۸ برابر کاهش یافته است.که از کاهش ۱۰ درصدی شکاف طبقاتی در دولت نهم حکایت دارد.