سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

برگی از جراید قدیم ـ روزنامه اخگر


برگی از جراید قدیم ـ روزنامه اخگر

روزنامه اخگر که در اصفهان چاپ می شد دو دوره مختلف را طی نموده است. دورهٔ اول از سال ۱۲۹۹ هجری شمسی شروع و در سال ۱۳۰۷ به اتمام رسیده است. و دوره دوم از ۱۳۰۷ تا ۱۳۲۲ که به جای آن روزنامه …

روزنامه اخگر که در اصفهان چاپ می شد دو دوره مختلف را طی نموده است. دورهٔ اول از سال ۱۲۹۹ هجری شمسی شروع و در سال ۱۳۰۷ به اتمام رسیده است. و دوره دوم از ۱۳۰۷ تا ۱۳۲۲ که به جای آن روزنامه اصفهان انتشار یافته منتشر می شده است.

در دوره اول روزنامه به مدیری و صاحب امتیازی میرزا فتح الله خان وزیر زاده تاسیس شده و شماره اول آن در ماه جدی ۱۲۹۹ منتشر شده است.

در دوره اول روزنامه عنوان هفتگی داشته ولی هیچ گاه در طول مدت انتشار به طور منظم و مرتب منتشر نگردیده است و به گونه ای که مدیر روزنامه در شماره اول سال سوم مورخه دوشنبه سوم رجب ۱۳۳۹ قمری به عنوان «ما هم عوض کردیم» می نویسد: «در هر حال ما بر خلاف سیرهٔ معمول خود که باید حتما دوره روزنامه اخگر به چهل و هشت شماره ختم شود به مناسبت انقلابات تاریخی ایران، دوره دوم را به شانزده شماره ختم کرده و دوره سوم را با این شماره شروع می کنیم و امیدواریم موجبات باعث فسخ این عزیمت نشود و همان چهل و هشت شماره ولی زودتر از دوره های اول و دوم به مشترکین برسانیم»

خصوصیات روزنامه در دوره اول از این قرار بوده است که وجه اشتراک یک ساله ۶۰ قران در ولایات اجرت پست علاوه می شود. تک شماره شش شاهی، روزنامه با چاپ سربی در چهار صفحه به قطع بزرگ در مطبعه حبل المتین چاپ شده و مندرجاتش بیشتر مقالات متنوع و ترجمه های مفید بوده است کمتر در این دوره روزنامه اخبار غرض آمیز و غیر واقع و مقالات انتقادی دیده می شود بر عکس مدیر روزنامه سعی می کرده است مقالات عام المنفعه و مفید در روزنامه درج شود.

سبک انشای روزنامه که نوعا به قلم خود مدیر روزنامه تدوین شده، ساده و روان است. همان گونه که در بالا اشاره شد روزنامه اخگر تا سال ۱۳۰۷ به طور غیر منظم منتشر می شده تا اینکه در این سال بر طبق قرارداد مدیریت و مسئولیت روزنامه به عهده امیر قلی امینی مدیر روزنامه اصفهان واگذار شده است. و از این تاریخ دوره دوم روزنامه شروع می گردد.

شماره اول سال اول در دوره دوم روزنامه اخگر در تاریخ پنجشنبه سوم آبان ۱۳۰۷ منتشر شده و در این دوره صاحب امتیاز و موسس روزنامه میرزا فتح الله خان وزیر زاده و مدیر مسئول و سردبیر امیر قلی امینی معرفی شده ولی در حقیقت تمام امور روزنامه به عهده امینی بوده و اصولا وزیر زاده هیچ نوع دخالتی در کار روزنامه نداشته است و چون این دوره از روزنامه دوره جدیدی محسوب می شده شماره وسال انتشار آن نیز از نو شروع شده است و ذکری از شماره های قبلی نشده است و شماره مورخه سوم آبان ۱۳۰۷ به عنوان شماره اول از طبع خارج شده است.

اخگر در ابتدا به قطع کوچک، هفته ای سه شماره و پس از یک ماه به طور یومیه و به فاصله سه ماه به قطع بزرگ انتشار یافته است و در شهریور ۱۳۰۸ مطبعه مخصوصی برای طبع روزنامه خریداری شده و به کار افتاده است.

خصوصیات این روزنامه در دوره دوم انتشار از این قرار بوده است: قیمت اشتراک یک ساله ۶۰ قران، شش ماهه ۳۵ قران، ولایات خارجه به علاوه اجرت پست تک شماره ۴ شاهی عنوان تلگراف «اخگر».

در دوره دوم انتشار روزنامه اخگر رو به پیشرفت گذارده و با مدیریت امینی علاوه بر تهیه مطبعه مخصوص برای چاپ روزنامه مقالات و ترجمه های مفیدی در آن به چاپ رسیده است.

روزنامه اخگر تا سال ۱۳۲۲ انتشار یافته در این سال این روزنامه همراه با روزنامه های متعددی که از سوی دولت توقیف شدند، توقیف گردید و پس از مدتی در قالبی دیگر با نام روزنامه اصفهان انتشار یافت.

سمیرا افراسیابی