یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

ریشه های سرطان را در جوانی خشک کنید


ریشه های سرطان را در جوانی خشک کنید

● نگاهی به نقش تغذیه در بروز سرطان سینه
دوران جوانی مهم ترین مرحله زندگی انسان است و شیوه زندگی، ورزش و تحرک و بهداشت روح و روان در این دوران از مسائلی هستند که رابطه مستقیم با …

نگاهی به نقش تغذیه در بروز سرطان سینه

دوران جوانی مهم ترین مرحله زندگی انسان است و شیوه زندگی، ورزش و تحرک و بهداشت روح و روان در این دوران از مسائلی هستند که رابطه مستقیم با سلامت جسم و روح انسان در سنین بالا دارد البته نباید از نقش مهم رژیم غذایی و چگونگی تغذیه در دوران نوجوانی، جوانی، سالمندی و سنین یائسگی زنان غافل شد.

محققان در یک بررسی دریافته اند جوانی در زنان دورانی است که نقش تعیین کننده ای در احتمال ابتلا به سرطان سینه در سنین بالاتر را دارد.

در این تحقیقات نزدیک به ۴۰ هزار زن را در سنین قبل از یائسگی برای مدت هفت سال (از سال ۱۹۹۸ الی ۲۰۰۵) مورد مطالعه قرار دادند که تعداد ۴۵۵ سرطان پیشرفته سینه در آنها شناسایی شد.

دانشمندان با ارزیابی ارتباط رژیم غذایی در دوران جوانی و احتمال ابتلا به سرطان سینه در سنین بالا به این نتیجه رسیدند زنانی که روزانه بیش از ۱۰۰ گرم گوشت قرمز مصرف کرده اند خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها بیشتر است. نتایج به دست آمده از مطالعه روی حیوانات نیز این تحقیق را تأیید می کند که افزایش ابتلا به سرطان سینه در اوایل عمر می تواند دلایل جمعی داشته باشد. از آنجا که بافت سینه با شروع بلوغ، رشد خود را آغاز کرده و شکل نهایی خود را در زمان آغاز اولین بارداری پیدا می کند، بنابراین تأثیر عوامل سرطان زا در این زمان (یعنی شروع بلوغ تا اولین بارداری) باعث به وجود آمدن اشتباهاتی در تقسیمات سلولی بافت و در نتیجه افزایش خطر می شود.

ریسک ابتلا به سرطان سینه در زنانی که زمان جنگ جهانی دوم مسن تر بودند ۱۳ درصد کمتر از زنانی بود که سن کمتری داشتند زیرا کمبود مواد غذایی از قبیل لبنیات، گوشت، چربی ها و در کل غذا در افراد جوان تر اثرات زیان بار بیشتری دارد و عوامل محیطی سرطان زا نیز اثرات سوءبیشتری در افراد جوان بر جا می گذارد.

محققان در یک تحقیق روی زنانی که در گروه سنی ۲۵ تا ۴۳ سال قرار داشتند اطلاعاتی را در مورد سن، قد، شاخص توده بدن (BMI) آنان در ۱۸ سالگی، سن یائسگی، سن شروع اولین قاعدگی و سابقه بیماری های خوش خیم و بدخیم در خانواده به دست آوردند سپس چند سال بعد در مورد رژیم غذایی زنان و میزان استفاده از غذاهای آماده در جوانی تهیه شد. محققان پس از بررسی رژیم غذایی تعداد مشخصی از زنان از طریق پرسشنامه ها میزان میانگین روزانه گوشت مصرفی زنان را تخمین زدند. این گوشت شامل گوشت گاو، گوسفند، سوسیس، ژامبون و دیگر فرآورده های گوشتی بود. البته در این تحقیق مواد غذایی دیگر مانند نان، حبوبات، میوه، سبزیجات، خوراکی ها، فرآورده های لبنی و آشامیدنی ها نیز اندازه گیری شد.

تحقیقات نشان داد اختلاف زیادی بین مصرف غذای آماده در محیط تحصیل و دبیرستان با دیگر عوامل مؤثر در سرطان سینه مانند سن اولین قاعدگی، تعداد زایمان، شاخص توده بدن، سن اولین زایمان، وزن، قد و استفاده از قرص های خوراکی جلوگیری از بارداری، وجود ندارد.

گفتنی است در بین زنان مسنی که در جوانی از غذاهای آماده استفاده کرده اند، ۴۵۵ نفر به سرطان سینه در سنین قبل از یائسگی مبتلا شده اند.

بنابراین استفاده زیاد از غذاهای آماده و مصرف زیاد گوشت قرمز در دوران جوانی احتمال ابتلا به سرطان سینه را در سنین قبل از یائسگی ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش می دهد.

اکثر تومورها دارای گیرنده هایی هستند که هورمون های استروژن و پروژسترون را از خون گرفته و توسط آنها رشد می کنند. علاوه بر این، گوشت سرشار از چربی اشباع شده است که این نوع چربی بر میزان کلسترول خون اثر می گذارد و کلسترول نیز که در شکل ابتدایی هورمون استروژن است، باعث رشد سرطان سینه می شود.

تحقیقات نشان داده است آهن موجود در گوشت قرمز دو برابر گوشت مرغ و ماهی است که خاصیت سرطان زایی هورمون استروژن را توسط افزایش رادیکال های آزاد، بیشتر می کند و باعث رشد غیرطبیعی و سرطانی شدن بافت می شود. آمین های متروسیکلیک (HCAS) نیز که به دنبال کباب یا سرخ کردن گوشت تولید می شود، در سرطان زایی گوشت قرمز دخیل است البته پختن گوشت مرغ یا ماهی در دمای بالا هم همین خاصیت را دارد.

جالب است بدانید مصرف زیاد گوشت قرمز و فرآورده های گوشتی، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و لوزالمعده را افزایش می دهد.

‌● چند توصیه

علاوه بر کاهش مصرف گوشت، از قسمت های بدون چربی آن استفاده کنید.

از چربی همراه با گوشت مرغ، به ویژه پوست آن استفاده نکنید.

تا حد امکان مصرف فرآورده های دریایی مانند انواع ماهی را جایگزین گوشت قرمز کنید. از سرخ کردن شدید گوشت قرمز و ماهی بپرهیزید.

در صورتی که قصد کباب کردن گوشت را دارید چند ساعت قبل آن را در موادی که دارای ترکیبات ضد سرطان هستند مانند پیاز و آب لیمو قرار دهید تا خاصیت سرطان زایی آن را کاهش دهید.

آب پز کردن و پخت با دمای پائین از خاصیت سرطان زایی مواد گوشتی کم می کند.

رژیم غذایی خود را بر پایه فرآورده های گیاهی و مصرف انواع حبوبات، غلات (لپه، برنج، سویا، لوبیا، عدس) قرار دهید زیرا این مواد دارای ترکیبات ضدسرطان هستند.

[جوانه خانی]