دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

حال تیروییدتان چطور است؟


حال تیروییدتان چطور است؟

غده تیرویید در پایین و جلوی گردن قرار دارد. هورمون‌هایی که این غده ترشح می‌کند، وظایف مختلفی دارند. وقتی این غده بسیار مهم و حیاتی کار خود را درست انجام ندهد و در ترشح هورمون‌ها …

غده تیرویید در پایین و جلوی گردن قرار دارد. هورمون‌هایی که این غده ترشح می‌کند، وظایف مختلفی دارند. وقتی این غده بسیار مهم و حیاتی کار خود را درست انجام ندهد و در ترشح هورمون‌ها کم‌کاری یا پرکاری کند، سیستم داخلی بدن به هم می‌ریزد و پوست هم تحت تأثیر قرار می‌گیرد. با معاینه تیرویید و آزمایش خون برای بررسی هورمون‌های آن به‌راحتی می‌توان از سلامت این غده مهم بدن مطمئن شد...

اختلال غده تیرویید با نشانه‌هایی بروز می‌کند؛ این نشانه‌ها در کم‌کاری تیرویید، ریزش موهای سر و ابروها به‌خصوص در قسمت یک‌سوم خارجی ابروها و همچنین خشکی پوست است و در پرکاری تیرویید نیز تعریق بیش از حد پوست، جدا شدن ناخن‌ها از بستر ناخن و ترک خوردن آن و ریزش مو.

اگر عامل ایجادکننده اختلال تیروئید، یک بیماری خودایمنی مثل بیماری هاشیماتو باشد یا این اختلال متعاقب جراحی غده تیرویید به وجود بیاید، فرد باید تا آخر عمر داروهای تیروییدی مصرف کند اما گاهی هم این اختلال موقتی و گذراست؛ مثلا در برخی التهاب‌های غده تیرویید که باعث کم‌کاری آن می‌شوند، فرد مبتلا نیاز به مصرف دائمی دارو ندارد و پس از طی یک دوره درمانی، بهبود می‌یابد.

یکی از داروهای رایج برای درمان کم‌کاری تیرویید لووتیروکسین است که‌ با بسیاری از داروها تداخل دارد. یکی از این داروها قرص آهن است که همزمان با آن نباید لووتیروکسین مصرف شود. این تداخل همچنین در مورد برخی داروهای معده و تعدادی از داروهایی که برای تشنج تجویز می‌شود هم، وجود دارد.

بیمارانی که همزمان دچار کم‌خونی و کم‌کاری تیرویید هستند، باید این داروها را با فاصله زمانی مناسبی مصرف کنند. بهتر است لووتیروکسین صبح‌ها ناشتا مصرف شود و بیمار تا نیم ساعت پس از مصرف آن، ماده غذایی دیگری نخورد.

دکتر محمدرضا مهاجرتهرانی

فوق‌تخصص غدد و متابولیسم

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران