شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
انقلاب اولترابوک ها
حدود سه دهه پیش رایانههای رومیزی نیز مانند لپتاپها با ارائه رایانه رومیزی IBM، اساسیترین تحول خود را تجربه کرد. در دنیای لپتاپ و رایانههای شخصی، اولترابوکها و ویندوز ۸ این تحولات را رهبری میکند.
طراحی باریک اولترابوکها در جایی موفقیت کسب کرد که نوتبوکها شکست خورده بود؛ یعنی آنها موفق به ارائه عملکرد بهتر، شارژ باتری طولانیتر و امکان محاسباتی دقیقتر شدند.
در گذشته، اولترابوکها صرفا یک تقلید و کپی از مکبوک ایر اپل به نظر میرسید، اما در حال حاضر مفهوم آن گسترش یافته است.
برای مثال اولترابوک ستلایت (Satellite(U۸۴۵W توشیبا با صفحهنمایشگر بزرگ و سینماییاش، مفهوم رایانههای شخصی را گسترش داد.
در دنیای واقعی، انقلابها همراه با هرج و مرج است. آنها وضع موجود را دگرگون میکنند و روشهای قدیمی انجام کارها را پشت سر میگذارند.
به نظر میرسد رایانه شخصی (PC)، که یکی از پیشگامان انقلاب دیجیتال شخصی بوده است، کنار تبلتهای جذاب و تلفنهای هوشمند فوقالعاده، برای جهان ارتباطات امروز کهنه و قدیمی به حساب میآید، اما نباید فراموش کرد که PCها در این انقلاب اولترابوکی سهیم است؛ آنها از ویژگیهای اساسی خود برای پاسخگویی به مدلهای جدید استفاده میکنند و نسل جدید کاربران را تغییر میدهند.
معرفی سرفیس (Surface) مایکروسافت، یک PC با سیستمعامل ویندوز ۸ به صورت یک تبلت ، نشاندهنده انعطاف و وابستگی PC به عصر دیجیتال مدرن است.
در حقیقت، اولترابوکهای امروزی ـ لپتاپهایی نازک و سبک که اینتل در حال ترغیب سازندگان PC برای تولید آن است ـ در حال نشان دادن آینده PCهاست. تبلتها برای وبگردی و استفاده از رسانهها مناسب است، اما کاربران به صفحهکلید و ابزارهای دیگر برای بهرهوری بیشتر نیاز دارند.
از اینرو، تولیدکنندگان اولترابوک برخی از بهترین امکانات و ویژگیهای تبلتها را مانند مالتیتاچ بودن و عمر شارژ باتری طولانی اقتباس کردند، در حالی که ماهیت و اصل PC را به عنوان ابزار دیجیتال سودمند و اساسی حفظ کرده است.
انقلاب جدید رایانهای مدیون عده کثیری از کاربران و توسعهدهندگانی است که در حال ایجاد راه جدیدی برای تعامل بین دادهها و بین افراد در یک جامعه ارتباطی هستند. این تغییرات تدریجی نیست، اما اولین فریادها در تشویق و تمجید این تغییرات از سوی کاربران و سازندگان نرمافزارهایی بود که نمیتوانستند جهانی بدون اینترنت را تصور کنند.
PCهای جدید نقش اساسی در رسیدگی به این نیاز، نیاز به ارتباط ایفا میکند. اپل و مایکروسافت در حال ساخت محیط عملیاتی یکسان، با امکان انتقال یکپارچه داده از تلفنهای همراه به PC یا مک، متصل به سرویس ابری است.
ویندوز ۸ با داشتن هسته یکسان سیستمعامل در قلب ویندوز ۸ فون، ویندوز RT برای تبلتها و ویندوز ۸ روی PC، طلایهدار ساخت این محیط عملیاتی است.
● انقلابی جدید
ارتباط همیشه متصل (always-on)، سرویس ابری و تحرک آسان تعریف این انقلاب فناوری شخصی است. کاربران در این انقلاب بهترین نقش را دارند، آنها باید بپذیرند که به جای استفاده از دستگاههای دیجیتال صرفا به عنوان یک سختافزار، از رسانههای دیجیتال استفاده کنند. کاربران تلفنهای هوشمند و تبلتها ـ بخصوص دارندگان آیفون و آیپد ـ پیشگام این مسیر هستند.
همانند روزهای اول ارائه رایانه شخصی (قبل از ارائه IBM PC)، ابتدا در بازار تلفنهای هوشمند کاملا پراکنده بود؛ با اختلاف نظرهایی درباره آنچه کاربران نیاز دارند و میخواهند، بعد از آیفون، به طور شگفتآوری تقریبا تمام تلفنها شبیه هم ظاهر شدند، گویی همه به اشتراک نظرهایی رسیده بودند.
بعد از یک شروع کند، تولیدکنندگان PC تغییرات را پذیرفتند. در حال حاضر، برنامه اولترابوک اینتل یک روند کلی را به سوی رایانههای بسیار نازک و فوقالعاده قابل حمل نسبت به نوتبوکهای امروزی در پیش گرفته است. بیشتر این طراحیها ـ از جمله طراحیهای اپل ـ براساس سختافزار اینتل ساخته میشود.
به هر حال، نسل جدید اولترابوکها ـ از جمله مدلهای برتری مانند Vizio C۱۴-A۲ ـ برای پذیرش مدلهای همیشه متصل (always-connected) نسبتا کند بودهاند، حتی اپل که در زمینههای دیگر طراحی، پیشگام بوده است. با گسترش شبکههای ۴G، این وضع ممکن است تغییر کند، بخصوص هنگامی که ذخیرهسازی ابری مجازی قسمتی از سیستمعامل باشد.
اکنون اپل با iCloud در این مسیر قرار گرفته و مایکروسافت در حال ادغام سرویس ذخیرهسازی ابری خود SkyDrive با ویندوز هشت است.
تبلت آینده مایکروسافت، سرفیس (Surface)، نشان میدهد چگونه PCها در حال تکامل در زمینههای دیگر نیزهستند.
سرفیسRT، براساس فناوری پردازشگر ARM ساخته شده، محدود به فروشگاه نرمافزار مایکروسافت است، همانطور که آیپد اپل محدود به iTunes است، اما سرفیس پرو (Surface Pro) قرار است یک PC بسیار نازک (ultrathin) ـ یک نوع اولترابوک ـ باشد، در ظاهر یک تبلت با یک ویندوز کاملا فاکشنال و قابلیت اجرای بیشتر برنامههای کاربردی ویندوز.
● ویندوز۸: توسعه ویندوز برای سرویس ابری
سرفیس و ویندوز۸ یک تغییر در نحوه نگرش مایکروسافت به PC محسوب میشود؛ در گذشته سرویس ابری، یک سرویس جانبی بود، اما اکنون یکی از محورهای ویندوز است.
SkyDrive کاملا برای ویندوز ۸ طراحی شده است و به برنامههای کاربردی مانند آفیس ۲۰۱۳ مایکروسافت امکان استفاده از ذخیرهسازی ابری محلی را میدهد.
SkyDrive به مایکروسافت امکان گسترش اکوسیستم خود به تبلتها و تلفنهای همراه را میدهد، همچنین کاربران میتوانند براحتی به اطلاعات خود از طریق تلفنهای همراه، تبلتها یا PCها دسترسی داشته باشند.
(هنوز بیشتر اولترابوکهای متداول خدمات پهنباند (broadband) داخلی را ارائه نمیکنند و کاربران اولترابوک باید به دنبال نقاط تحت پوشش Wi-Fi باشند تا از قابلیتهای سیستم ابری بهرهمند شوند.)
علاوه بر این، با آفیس ۲۰۱۳ و ویندوز ۸، مایکروسافت امیدوار است فعالترین واسط کاربری مالتیتاچ را بسازد. لزوما این به معنای صفحهنمایشگر لمسی (touchscreens) نیست: پدلمسی پیشرفته و بزرگتر، با قابلیت تشخیص لبه میتواند ویندوز ۸ را نسبت به گونههای قدیمی دستگاههای لمسی هدایتپذیرتر کند.
● اپل چه میکند؟
موفقیت بزرگ اپل با آیپد، آیفون و مکبوک ایر، سازندگان سنتی PC را بر آن داشت تا به بررسی طرحهای جدید سختافزار بپردازند.
مکبوک ایر از اولین مدلهای رایانههای قابل حمل بسیار نازک است؛ در واقع، موفقیت ایر موجب ساخت اولترابوکها شده و اکنون دهها مدل از اولترابوکها را به بازار سرازیر کرده است. شاید بتوان گفت اولترابوکها مدیون اپل و مکبوک ایرش است.
علاوه بر این، مکبوک پرو جدید با صفحه نمایشگر Retina (شبکیه چشم) خود دارای وضوح تصویر ۲۸۸۰ در ۱۸۰۰ پیکسل است تا اپل را در ردیف مرغوبترین لپتاپ قرار دهد.
این به معنای وجود ۲۲۰ پیکسل در هر اینچ است. البته تولیدکنندگان PC چندان عقب نیستند، محصول جدید ۱۳ اینچی اولترابوک با صفحه نمایشگر ۱۰۸۰ پیکسلی دارای تراکم ۱۶۰ پیکسل در اینچ است.
● دورنمای پیش روی لپتاپها
پردازشگر آیوی بریج (Ivy Bridge- پل پیچک) اینتل عملکرد پردازشگر x۸۶ را با مقدار انرژی مصرفی کمتر نسبت به نسلهای قدیمی پردازشگرها ارائه میکند.
اگرچه اولترابوکها کار خود را با پردازشگرهای سندی بریج (Sandy Bridge CPU ـ پل شنی) آغاز کرد، اما این آیوی بریج است که به وعده عمر بیشتر باتری و شکل و اندازه جدید سیستم بخوبی عمل کند و توانسته اولترابوکهای نازکتر، سبکتر و کارآمدتری را نسبت به طراحیهای قبلی ارائه کند.
علاوه بر این، در نمایشگاه تجاری «کامپیوتکس» در ژوئن گذشته، سازندگان لپتاپ یک مجموعه از نمونههای اولیه و برخی نمونههای اصلی رایانههای شخصی را با ترفندهای طراحی متفاوت به نمایش گذاشتند.
برای مثال، لپتاپ Taichi ایسوس یک لپتاپ با قابلیت جداسازی صفحه نمایشگر است و میتوان از صفحه نمایشگر آن به عنوان یک تبلت استفاده کرد.
اولترابوک U۸۴۵W توشیبا اولین اولترابوک دنیا با نسبت تصویر ۲۱ به ۹ و وضوح تصویر طبیعی ۱۷۹۲ در ۷۶۸ پیکسل است که میتواند فیلمهای واید اسکرین را به صورت اصلی نمایش دهد.
همچنین شرکتهای سازنده اولترابوک در حال آزمایش مواد غیرمعمول و جدید برای کاهش وزن اولترابوکهاست. برای مثال، دو اولترابوک «Lenovos ThinkPad X۱ Carbon » و «X۱۱ گیگابایت» هر دو از رشتههای کربن به عنوان ماده اصلی بدنه دستگاهشان استفاده کردند.
اینکه کدام طراحی سرانجام فاتح قلب کاربران و بازار اولترابوکها میشود، چندان روشن نیست، اما آنچه مشخص است این که عصر لپتاپهای ۱۵.۶ اینچی با بدنه پلاستیکی ضخیم در حال به پایان رسیدن است و این میتواند یک اتفاق خوب باشد.
مطهره وجیهی
منبع: www.pcworld.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست