چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نوشیدنی مقوی برای کودکان، عوارض کافئین


نوشیدنی های مناسب مفید و مقوی برای کودکان باید دارای ویژگی های خاصی و منحصر به فردی باشد تا بتواند نیاز های بدن این کودکان را تامین کند. کودکان در این سن بسیار پر جنب و جوش و بازیگوش اند و انرژی زیادی را در روز مصرف می کنند پس به یک تغذیه مقوی نیازمندند. با دکتر سلام همراه باشید.
درصورت امکان، فرزندتان را از نوشیدن نوشابه و سایر نوشیدنی های قنددار و پرکالری برای رفع تشنگی منع کنید زیرا آب و شیر هماز عهده آن کار به خوبی برمی آیند.
بچه های پیش دبستانی باید روزانه دو فنجان (480 میلی لیتر) شیر کم چرب (یا یک لبنیات دیگر) بنوشند. اگر فرزندتان شیر ساده دوست ندارد، سعی کنید به آن مزه هایی مثل شکلات یا توت فرنگی اضافه کنید. کمی مزه خیلی آن را تغییر خواهد داد و قند زیادی هم به آن اضافه نمی کند. اما از شکلات قبلاً میکس شده یا نوشیدنی های توت فرنگی استفاده نکنید زیرا آنها کالری، قند، و چربی بسیار بیشتری دارند.مصرف آبمیوه را نیز برای فرزندتان به یک وعده در روز، حدود 180-120 میلی لیتر، محدود کنید زیرا قند بالایی دارند.
نوشابه ممنوع
معمولاً به بچه های پیش دبستانی نوشابه داده می شود اما این نوشیدنی گازدار هیچ ارزش غذایی ندارد و بسیار هم قنددار است. در یک تحقیق مشخص شد که بیش از یک نفر از هر 3 کودک بیش از 240 میلی لیتر در روز نوشابه یا نوشیدنی میوه ای قنددار مصرف می کند.
اگر نوشابه یا نوشیدنی های قنددار دیگر مهیا باشد احتمال اینکه بچه ها شیر بنوشند کمتر می شود. درکنار کلسیم، شیر موادمغذی مهم دیگری مثل ویتامین D، پتاسیم و پروتئین در خود دارد.
همچنین نوشیدن مقدار زیادی نوشابه خیلی آسان است و بچه ها هر چه سنشان بالاتر می رود مقدار بیشتری نوشابه در روز می نوشند. در بچه های بزرگتر و نوجوانان، نوشیدن نوشابه و سایر نوشیدنی های قنددار موجب اضافه وزن و سایر مشکلات مثل پوسیدگی دندان ها می شود.
کافئین و بچه ها: یک مخلوط بد
علاوه بر قند و کالری، نوشابه ها معمولاً حاوی کافئین هستند که می تواند تاثیرات بدی بر بچه ها داشته باشد. اکثر والدین کم پیش می آید که یک فنجان قهوه به فرزندشان بدهند اما نوشابه را خیلی راحت به آنها می دهند. برای بچه ها تاثیر کافئین درست مثل تاثیراتی است که در بزرگسالان دیده می شود.
مصرف زیاد کافئین ممکن است موجب موارد زیر شود:
•    عصبی شدن و استرس
•    معده درد
•    سردرد
•    مشکل در تمرکز
•    مشکل در خواب
برای خودداری از دادن کافئین زیاد به بچه ها حتماً برچسب روی موادغذایی و نوشیدنی ها را قبل از خرید مطالعه کنید. علاوه بر نوشابه ها و سایر نوشیدنی های گازدار از این قبیل، کافئین در شکلات، بستنی قهوه و یخ چای یافت می شود.
بااینکه هنوز راهبردهایی برای مصرف کافئین بچه ها در ایران ایجاد نشده است، اما راهبردهای غذایی کانادا توصیه می کند که بچه های پیش دبستانی بیش از 45 میلی لیتر کافئین در روز مصرف نکنند. این برابر با کافئین موجود در یک نوشابه 360 میلی لیتری و شکلات های شیری 45 گرمی است.
آب یکی از نوشیدنی های مناسب بدون کافئین، بدون کالری و بسیار مناسب برای برطرف کردن تشنگی است که به قوی شدن بچه ها کمک می کند. به فرزندانتان آموزش دهید که آب و شیر بهترین نوشیدنی های مناسب برای آنهاست.