شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
طرح تدوین پیش نویس كنوانسیون اسلامی حقوق زنان
در چند سال گذشته «كنوانسیون رفع كلیهی تبعیض علیه زنان» موضوع بحث و گفت و گوهای فراونی در محافل و مجامع فرهنگی، پژوهشی و مراكز و نهادهای قانونگذاری و تصمیمگیری كشور بوده و تا كنون كتابها و مقالات گوناگونی از سوی موافقان و مخالفان الحاق جمهوری اسلامی ایران به این كنوانسیون تدوین و منتشر شده است؛ اما نكتهای كه شاید در این میان كمتر مورد توجه قرار گرفته و در غوغای موافقان و مخالفان به فراموشی سپرده شده این است كه: آیا كشورهای اسلامی میتوانند با تدوین كنوانسیون یا معاهدهای در زمینهی حقوق زنان، اجماع و اتفاق نظر بینالمللی را كه ـ در حال حاضر با محوریت كنوانسیون یاد شده در حال شكلگیری است ـ بر هم زنند و در جهان تك صدایی، صدای دیگری را منعكس سازند، یا خیر؟
تجربهی تدوین اعلامیهی حقوق بشر اسلامی ، با همهی ضعفها و اشكالهای آن ، نشان داد كه اگر سیاستمداران و اندیشمندان جهان اسلام با عزم و ارادهی استوار و باور قلبی نسبت به داشتههای خود وارد میدان شوند، میتوانند به موفقیتهای چشمگیری در زمینهی ایجاد وفاق بینالمللی بر اساس موازین اسلامی دست یابند.
۱ ) ضرورتها
ضرورت تدوین كنوانسیون یاد شده از ابعاد مختلف قابل بررسی است كه از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره كرد:
۱ ـ ۱) یكی از اهداف اساسی تدوین كنندگان و حامیان كنوانسیون رفع تبعیض، همسان سازی قوانین و مقررات حاكم بر روابط زن و مرد در جهان، با محوریت حقوق، اخلاق و ارزشهای غربی است. تحقق این هدف موجب دگرگونی بیش از پیش فرهنگ و ارزشهای شرقی و اسلامی و ذوب شدن بیشتر آنها در فرهنگ مغرب زمین گشته و زمینهی استیلای روز افزون غربیان بر مقررات این كشورها را فراهم میكند؛ از این رو همهی كشورهایی كه به نوعی با حاكمیت بیهماورد اخلاق و ارزشهای غربی مخالفند، باید همهی تلاش خود را برای جلوگیری از به ثمر نشستن این هدفِ تدوین كنندگان و حامیان كنوانسیون یاد شده به كار گیرند و با طرح شایستهی دیدگاههای اسلام در مورد حقوق زنان، مانع شكلگیری اجماع بینالمللی در مورد مفاد سندی شوند كه تنها بیانگر دیدگاههای تعدادی در كشورهای غربی است.
۲ ـ ۱) با وجود اتفاق نظر و نقاط مشترك فراوانی كه در میان مسلمانان جهان ، اعم از شیعه و اهل سنت ، در مورد حقوق، تكالیف زن و مرد در عرصهی خانواده و جایگاه و شخصیت فردی و اجتماعی زنان وجود دارد، به دلیل آنكه دیدگاه اسلام در مورد این موضوعات، هنوز در قالب یك سند یا میثاق قابل پذیرش در عرف بینالملل عرضه نشده است، این دیدگاه در مجامع و نهادهای بینالمللی ـ كه اتفاقاً بخش قابل توجهی از آنها را كشورهای اسلامی تشكیل میدهند ـ كمتر مورد توجه قرار میگیرد؛ تا آنجا كه وقتی كشورهای اسلامی، پذیرش برخی كنوانسیونها را به عدم مغایرت مفاد آنها با مقررات اسلام مشروط میكنند، برخی كشورهای غربی این شرط را به دلیل آنكه قرائتها و تفسیرهای مختلفی از مقررات اسلامی وجود دارد، مورد پذیرش قرار نمیدهند؛ از این رو لازم است كه كشورهای اسلامی با تدوین دیدگاههای مشترك خود در قالب یك سند بینالمللی، هویت اسلامی خود را بیش از پیش تبیین و از دیگران متمایز سازند.
۱ ـ ۳) اتفاق نظر بر سر یك متن واحد كه در آن مهمترین اصول و مبانی دین اسلام در نگرش به حقوق و شخصیت و جایگاه زن و همچنین دیدگاه این مكتب در مورد نهاد خانواده و روابط زن و مرد، به روشنی و بی هیچ ابهامی بیان شده است. موجب تقویت موضع كشورهای اسلامی در مجامع بینالمللی
شده و دیدگاه اسلام در مورد زن و خانواده را به عنوان دیدگاهی كه نمیتوان در تدوین اسناد بینالمللی با بی توجهی از كنار آن گذشت، مطرح میسازد.
۱ ـ ۴) با پذیرش كنوانسیون رفع تبعیض از سوی اكثریت قریب به اتفاق كشورهای اسلامی، این خطر وجود دارد كه رفته رفته كشورهای غربی با بهرهگیری از فشارهای بینالمللی، كشورهای اسلامی را مجبور به عقبنشینی از مواضع اصولی خود و داخل كردن مقررات این كنوانسیون در قوانین داخلی خود نمایند؛ از این رو ضروری است كه تا قبل از تبدیل شدن مفاد كنوانسیون یاد شده به قواعد امرهای با پشتیبانی عرف بینالملل، جایگزینی اسلامی برای آن تهیه شود تا فشارهای بینالمللی بر كشورهای اسلامی تا حدی كاسته گردد.
۲ ) موانع و مشكلات
با وجود ضرورتهای یاد شده، بدون تردید تدوین كنوانسیون اسلامی حقوق زنان كار سادهای نیست، و موانع و مشكلات فراوانی پیش رو خواهد داشت؛ برخی از موانع و مشكلاتی كه در این زمینه وجود دارد، به شرح زیر است:
۲ ـ ۱) روشن نبودن دیدگاه قطعی اسلام در مورد بسیاری از موضوعات و مسائلی كه امروزه در حوزهی حقوق مطرح است: اگر چه اندیشمندان و صاحبنظران بسیاری در نقاط مختلف جهان اسلام با استفاده از آیات و روایات به تبیین دیدگاه اسلام در مورد ابعاد مختلف شخصیت زن پرداخته و كتابها و مقالات فراوانی نیز در این زمینه منتشر شده است؛ اما باید اذعان داشت كه بسیاری از این دیدگاهها، نه نظر قطعی اسلام؛ بلكه برداشت یك یا چند صاحبنظر از تعدادی از آیات و روایات است و چه بسا بررسی بیشتر و ملاحظهی همهی آیات و روایاتی كه در موضوع مورد نظر وارد شده، بتوان به دیدگاه دیگری دست یافت.
با توجه به این نكته به نظر میرسد كه قبل از هر گونه اقدام در زمینه كنوانسیون اسلامی حقوق زن، لازم است كه نظر قطعی اسلام ، یا حداقل نظری كه ظن قوی نسبت به آن وجود دارد ، نسبت به مهمترین مسائل مطرح در حوزهی حقوق زنان به دست آید.
۲ ـ ۲) وجود پارهای اختلاف نظرها در میان علما و اندیشمندان جهان اسلام:
با وجود اشتراك نظر فراوانی كه میان مذاهب اسلامی در مورد بسیاری از موضوعات و مسائل فقهی و حقوقی زنان به چشم میخورد، مواردی نیز یافت میشود كه همهی مذاهب در مورد آنها اتفاق نظر ندارند و پیروان هر مذهب در مورد آنها دیدگاه متفاوتی برگزیدهاند. قطعاً این اختلاف نظرها مانعی جدی بر سر راه تدوین سندی جامع و مورد وفاق همهی كشورهای اسلامی است؛ لذا اقدام در زمینهی به تفاهم رسیدن در مورد اینگونه موارد یا یافتن راه حلی در مورد نحوهی انعكاس مسائل اختلافی در سند نهایی امری اساسی است.
۲ ـ ۳) نبود انگیزه و اهتمام لازم در میان كشورهای اسلامی:
متأسفانه بسیاری از كشورهای اسلامی یا با جریانی كه در صدد سلطهی فرهنگ غربی بر سراسر جهان است همراه شدهاند یا حداقل در برابر آن سكوت كردهاند و در پی اقدامی تهاجمی در برابر این جریان سلطه پرداز نیستند؛ از این رو همراه كردن همهی كشورهای اسلامی با چنین كنوانسیونی نیازمند تلاش رایزنیهای فراوان در سطوح دولتی و غیر دولتی است.
قطعاً بهرهگیری از تجربههای به دست آمده از تدوین اعلامیهی حقوق بشر اسلامی میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
۳ ) مراحل انجام طرح
قطعاً انجام چنین كار بزرگی نیازمند اقدامات گوناگون و گستردهای در سطوح داخلی و بینالمللی است كه در اینجا به برخی از آنها اشاره میكنیم:
۳ ـ ۱)بررسی جوانب مختلف طرح در جلسات كارشناسی:
نخستین اقدام در جهت عملی كردن طرح یاد شده تشكیل جلسات كارشناسی با حضور صاحبنظران و كارشناسان حوزههایی چون مسائل زنان، فقه، حقوق بینالملل، حقوق خصوصی، حقوق جزا و حقوق عمومی است. در این جلسات باید ضمن بررسی ضرورت و امكان تدوین كنوانسیون یاد شده و مطالعه پیشینهی تدوین اسناد بینالمللی بویژه اسنادی كه از سوی كشورهای اسلامی تدوین شده است، مقدمات مراحل بعدی انجام طرح ـ كه در زیر به آنها اشاره میشود ـ فراهم گردد و برآوردی از امكانات و مقدورات مورد نیاز نیز صورت گیرد.
۳ ـ ۲) زمینه سازی انجام طرح در حوزههای علمیه:
از آنجا كه همراهی و مساعدت مراجع، فقها و اندیشمندان حوزه، نقش مهمی در موفقیت طرح مزبور دارد. لازم است با برگزاری نشستها و جلسههای بحث و گفتوگو اولاً، ضرورت انجام این مهم برای شخصیتها و مراكز حوزوی تبیین گردد و ثانیاً همكاری و مساعدت آنها در انجام طرح جلب گردد.
۳ ـ ۳) فراهم آوردن زمینهی انجام طرح در داخل كشور:
از آنجا كه به ثمر نشستن طرح تدوین كنوانسیون اسلامی حقوق زن، مستلزم بسیج همهی امكانات دستگاههای مختلف پژوهشی، فرهنگی، حقوقی، سیاسی و دیپلماتیك كشور است، لازم است در ابتدا رایزنیها و شورهای گستردهای با دستاندركاران دستگاههای یاد شده صورت گیرد تا در مراحل اجرایی بتوان از همهی امكانات كشور در این زمینه استفاده كرد.
۴ ـ ۳) امكان سنجی در سطح مجامع علمی و مؤسسات فرهنگی، پژوهشی كشورهای اسلامی:
قبل از طرح موضوع تدوین كنوانسیون یاد شده در سطح دولتها، لازم است با رایزنی و ارتباطات علمی با علما و اندیشمندان جهان اسلام ضمن تبیین ضرورت انجام این كار برای آنها برآورد دقیقی نیز از میزان همراهی و همصدایی آنها با انجام طرح یاد شده به دست آید تا مجریان طرح، دچار بدبینی یا خوش بینی كاذب نگردند.
۴ ) پیشینهی طرح
اگر چه تا كنون اقدامی در زمینهی تدوین كنوانسیون یاد شده نه از سوی نهادهای دولتی و نه از سوی نهادهای غیر دولتی صورت نگرفته است؛ امّا اقداماتی چون تدوین منشور حقوق و مسئولیتهای زنان در جمهوری اسلامی ایران (شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان)، سیاستهای كلی نظام جمهوری اسلامی در زمینهی مسائل زنان (مجمع تشخیص مصلحت نظام)، سیاستهای كلان نظام جمهوری اسلامی در حوزهی مباحث زنان و خانواده (دفتر مطالعات و تحقیقات زنان) صورت گرفته كه میتواند مبنایی برای مطالعات اولیه، در زمینه اجرای طرح مذكور باشد.
نویسنده : ابراهیم شفیعی سروستانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست