دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
نقش مهرورزی در جامعه نمونه و پیشرفته چیست
جامعه انسانی براساس اصول و قواعد خاصی كه شاید بتوان گفت همیشه ثابت و یكسان است، ساخته شده است و محبت و روابط انسانی یكی از این اصول مهم و سازنده در جامعه است.
جامعه ای كه ساختار فكری آن بر پایه محبت و مهرورزی بنا شده باشد، بدون شك در برابر طوفان حوادث كه اجتناب ناپذیر است، در هم نمی شكند و در صورت بروز مشكلات و ناملایمات مانند درختی كه شاخ و برگ های آن شكسته شده باشد، دوباره رشد می كند و به زندگی خود ادامه می دهد.
واقعیت های تاریخی و اجتماعی گویای این حقیقت است كه گاه تمدن و جوامعی بوده اند كه به دلیل بریدن پیوند دوستی و محبت با سایر همنوعان خود و به دنبال آن ظلم و ستم و تجاوز به حقوق دیگران، راه نیستی و نابودی را طی كرده و از صفحه روزگار و تاریخ محو شده اند. خداوند متعال نیز در قرآن كریم به این موضوع اشاره می كند و می فرماید: پس وحدت میان خود را تجزیه و بخش بخش كردند و هر گروه و حزبی به آن چه خود داشت، دلخوش گردید.(۱)
دلخوش بودن به خود و آن چه خود دارد، یعنی قطع رابطه با دیگران و بریدن پیوند محبت و صمیمیت كه سرانجام عامل سقوط و انحطاط می شود.
بنابراین پیشرفت و ماندگاری و برتری های فكری و علمی و اخلاقی جامعه براساس رعایت اصول برادری و دوستی بین افراد جامعه است و به همین جهت تمامی ادیان الهی و غیرالهی و همچنین تمامی پیامبران و مصلحان به اصل محبت و مهرورزی اشاره و بر آن تاكید كرده اند.
پیامبر اسلام نیز جامعه خود را كه در بین تمامی جوامع انسانی نمونه است، براساس ایجاد رابطه و پیوند برادری و محبت و دوستی بنا نمود، جامعه ای كه در مدت زمان كوتاهی توانست امپراتوری های بزرگی چون ایران و روم و مصر را به سقوط و نیستی بكشاند.
جامعه نمونه پیامبر با رابطه برادری بین انصار و مهاجر شكل می گیرد و در واقع هسته اولیه امت اسلامی برپایه محبت و مهرورزی بنیان نهاده می شود و مومنان در سایه ایمان یار و یاور یكدیگر شده و در همه چیز شریك و سهیم می شوند.
«و مردان و زنان مومن دوستان یكدیگرند كه همدیگر را به كارهای نیك وامی دارند و از كارهای ناپسند نهی می كنند.»(۲)
مسلمانان در جامعه پیامبر احساس مسئولیت و تعهد می كنند و در سایه رهبری كه براساس ولایت، مردم را هدایت می كند، نه زور و قدرت، به یكدیگر مهر می ورزند. آنها به جهت الفت و دوستی كه پیامبر میان شان برقرار ساخته به وظایف خود عمل می نمایند و با اخلاص علیه كفر و شرك و ظلم و ستم مبارزه و جهاد می كنند.
پیامبر اسلام نیز خود برپایه محبت و مهرورزی (ولایت) بر مردم حكومت می كند و این مسئله یكی از تفاوت های اساسی بین رهبری پیامبر(ص) با سایر رهبران و جهان گشایان و همچنین بین جامعه ای كه ایشان به وجود آورده است، با سایر جوامع می باشد. جامعه ای كه موفق می شود با قدرت و اقتدار بر ظلم و ستم و نابرابری چیره شود و با شعار برادری و برابری زنجیرهای اسارت را از پای مظلومان و دردمندان بگسلد.
در جامعه ای كه بین افراد از لحاظ فكری و سیاسی و تشكیلاتی هماهنگی و همدلی وجود دارد، احساس مسئولیت و تعهد بیشتر است و افراد برای رسیدن به موفقیت از جان و مال خود می گذرند. در چنین جامعه ای پویایی و انسجام حاكم خواهد بود و ارزش های انسانی چون عدالت، آزادی و برابری و... همه در سایه محبت و دوستی به وجود می آید.
از آن جا كه پیشرفت های اقتصادی و مادی مستلزم پیشرفت های فكری و سیاسی است باید اذعان داشت كه جوامعی در توسعه و گسترش اقتصادی موفق بوده اند كه توانسته اند روابط انسانی سالم و صحیحی را در بین مردم تبلیغ و ترویج كنند.
مردم به جهت دوستی و محبت، نسبت به یكدیگر و همچنین جامعه خود احساس وظیفه می كنند و با تمام قوا در راه سازندگی كه نیازمند تلاش جمعی است، گام بر می دارند.
ساده ترین راه در توسعه اقتصادی، كار و تلاش است و مردمی كه نسبت به یكدیگر محبت دارند در راه رفع فقر و محرومیت و بیكاری می كوشند.
مهرورزی همچنین ضامن ایجاد و بقای عدالت و سرانجام ایجاد جامعه ای نمونه است. اگر چه برپایی عدالت نیازمند عوامل مختلفی چون حاكم و كارگزاران عادل، قوانین عادلانه و... می باشد، ولی باید گفت كه یكی از عوامل مهم عدالت، دیدگاه و رابطه مردم با یكدیگر می باشد. براساس دیدگاهی كه هر فرد دیگری را برادر دینی خود می داند و به ارحم ترحم(۳) معتقد است، هیچ گاه ظلم و ستم نمی كند و حقوق برادران دینی خود را پایمال نمی سازد.
رهبران چنین جامعه ای نیز خود را ولی مردم می دانند و برای استقرار نظام عادلانه تلاش می كنند.
مهرورزی عامل سلامت روانی و شادابی و نشاط نیز می باشد و افراد بانشاط نسبت به زندگی امیدوارتر هستند و جامعه نمونه تنها به چنین افرادی نیازمند است.
در جامعه نمونه میان مردم و دولتمردان روابط خوب و حسنه باید برقرار باشد و عامل محبت و مهرورزی در بهبود روابط بسیار موثر است.با توجه به مطالب گفته شده باید اذعان داشت كه محبت و مهرورزی اساس تشكیل جامعه نمونه و موجب پایداری و ماندگاری و پیشرفت آن در جهات مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و... می باشد.
بنابراین حكومت ها و دولتمردان می بایست برای افزایش قدرت و تسلط خود بر مردم، و ایجاد جامعه ای پیشرفته و سرآمد در پی ایجاد رابطه و پیوند دوستی و محبت با مردم باشند و روابط و مناسبات انسانی را گسترش دهند.
سكینه منصوری
پانوشت:
۱-مومنون/۵۳
۲-توبه/۷۱
۳-نهج البلاغه/نامه ۵۳
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست