چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

آداب آغاز دعا


آداب آغاز دعا

آن هنگام که مومن دعا را می خواهد آغاز کند، باید آدابی را رعایت نماید از جمله آن ها آغاز کردن با نام خدا ستایش و ثنا گفتن، اعتراف به گناه، درود فرستادن بر محمد (ص) و خاندان او و توسل …

آن هنگام که مومن دعا را می خواهد آغاز کند، باید آدابی را رعایت نماید از جمله آن ها آغاز کردن با نام خدا ستایش و ثنا گفتن، اعتراف به گناه، درود فرستادن بر محمد (ص) و خاندان او و توسل به قرآن و پیامبران و اولیای الهی است که در ذیل به تفضیل درباره هر کدام سخن خواهیم گفت:

۱) آغاز کردن به نام خدا:

در حدیثی از پیامبر گرامی اسلام آمده است:« لایرد دعاء اوله: بسم الله الرحمن الرحیم۱؛ دعایی که با بسم الله الرحمن الرحیم آغاز گردد رد نمی شود».

نیز پیامبر گرامی اسلام (ص) فرموده است: « هر کس اندوهی به او برسد و از روی اخلاص و با توجه به قلب به خدا بگوید: بسم الله الرحمن الرحیم از دو حال خارج نمی شود: یا در همین دنیا به حاجتش می رسد یا نزد پروردگارش به حساب می آید و در نزد او ذخیره می گردد و البته آنچه نزد خداست برای اهل ایمان بهتر و ماندگار تر است۲».

۲) ستایش و ثنا گفتن:

مناسب است دعا کننده هنگام آغاز دعا ،حمد و ثنای پروردگار را بگوید. پیامبر رحمت حضرت محمد مصطفی (ص) می فرماید: « هر کس چهار مرتبه بگوید الحمدلله رب العالمین(ستایش خداوندی را که پروردگار جهانیان است) خداوند می فرماید: بخواه تا به تو عطا شود۳».

نیز آن حضرت می فرماید:« هر دعایی که پیش از آن تمجیدی نباشد{درخواستی} ناقص است. نخست تمجید(خداوند) و سپس دعا».

{راوی می گوید}گفتم: کمترین حد تمجید که کفایت می کند چیست؟ فرمود: « بگو ، پروردگارا، تو آغازینی و پیش از تو چیزی نیست، تو پیدایی و پیداتر از تو چیزی نیست. تو نهانی و نهان تر از تو چیزی نیست. تو عزیز و حکیمی۴».

سیمونه دختر سعد، خدمتگزار پیامبر (ص) می گوید: پیامبر (ص) بر سلمان- که غازش را خوانده و مشغول دعا کردن بود- گذشت و فرمود: ای سلمان، از پروردگارت حاجتی داری؟ گفت: آری، ای پیامبر خدا. فرمود: پس، پیش از دعایت پروردگارت را ثناگوی و او را چنان که خود، خویشتن را وصف کرده است وصف کن و سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله بگو. سلمان گفت: ای پیامبر خدا، چگونه ثنایش کنم؟ فرمود: سه مرتبه فاتحهٔالکتاب(سوره حمد) را بخوان؛ زیرا آن ثنای خداوند متعال است. گفت: چگونه وصفش کنم: فرمود: سه مرتبه سوره صمد (توحید) را بخوان؛ زیرا آن، وصف خداست که خداوند خویشتن را بدان وصف کرده است. گفت: چگونه تسبیح او گویم؟

فرمود: بگو سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر؛ یعنی: پاک است خدا و ستایش، ویژه اوست. معبودی جز خدای یگانه نیست و خدا، بزرگتر است . سپس حاجتت را از او درخواست کن.۵».

امام علی (ع) فرموده است:« در هیچ رکوع و سجده ای قرائت نیست؛ بلکه در آن دو باید ستایش خداوند کرد و سپس در خواست نمود. پس، پیش از درخواست ستایش خداوند گویید و سپس درخواست کنید۶».

جواد محمد زمانی

۱. تنبیه الخواطر،ج۱،ص۳۲, بحار الانوار،ج۹۳،ص۳۱۳

۲. التوحید، ص۲۳۲؛ بحارالانوار، ج۹۲،ص۲۳۳،ح۱۴

۳. نهج الدعاء،ج۱، ص۱۱۷

۴. مکارم الاخلاق، ج۲،ص۸۰،ح۲۲۰۶؛ الکافی ، ج۲، ص۵۰۴، ح۶

۵. تنبیه الغافلین، ص۵۴۴، حجت الاسلام ۸۷۶

۶. قرب الاسناد، ص۱۴۲،ح۵۱۲؛ بحارالانوار، ح۸۵،ص۱۰۴، ح۹