یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

عینک دودی


عینک دودی

متاسفانه عینک‌ آفتابی به بخشی از شخصیت و شیکی تبدیل شده است. در حالی که این عینک‌ها بیشتر از آن که جنبه زینتی داشته باشد نقش پیشگیرانه دارد. عینک‌ آفتابی برخلاف تصور چندان هم …

متاسفانه عینک‌ آفتابی به بخشی از شخصیت و شیکی تبدیل شده است. در حالی که این عینک‌ها بیشتر از آن که جنبه زینتی داشته باشد نقش پیشگیرانه دارد. عینک‌ آفتابی برخلاف تصور چندان هم اختراع انسان مدرن امروزی محسوب نمی‌شود بلکه از قدیم‌الایام مورد استفاده بوده است. در تاریخ آمده است نرون امپراتور روم، وقتی می‌خواست نبرد گلادیاتورها را تماشا کند از نوعی زمرد استفاده می‌کرد تا نور خورشید چشمش را نزند.

اما عینک آفتابی تنها برای بهتر دیدن در آفتاب شدید استفاده نمی‌شود. اشعه حیاتبخش خورشید دارای پرتوهای گوناگونی است که بعضی از آنها برای انسان مضر و خطرناک ‌است.

پژوهش‌ها نشان داده است تابش نور مرئی خورشید به چشم، باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری آب مروارید و از بین رفتن لکه زرد می‌شود. لکه زرد؛ نقطه‌ای در شبکیه چشم است که وضوح دید آن از همه نقاط شبکیه بیشتر است؛ این دو مشکل از علت‌های اصلی کم‌بینایی و نابینایی در سنین بالا است. از سوی دیگر اشعه فرابنفش خورشید یا همان اشعه نامرئی آن می‌تواند آسیب‌های جدی و جبران‌ناپذیری را به چشم بویژه به قرنیه و شبکیه چشم وارد کند. حتی در روزهایی که آفتاب چندان شدید نیست و حتی هوا هم ابری هست، باز هم چشم‌ها در معرض خطر هستند چون پرتوهای فرابنفش وجود دارند و به چشم آسیب می‌رسانند. درخشندگی شدید بازتاب نور از سطح برف و آب، نیز باعث خرابی و پیری زودرس شبکیه می‌شود و احتمال بروز نابینایی را زیاد می‌کند.

اگرچه پزشکان استفاده از عینک آفتابی را در تمام فصول سال توصیه می‌کنند، اما با شدت گرفتن تابش آفتاب در نیمه اول سال بخصوص در اواخر بهار و فصل تابستان محافظت از چشم بیش از مواقع دیگر ضروری است. در کشور ما با توجه بشدت نور آفتاب از ساعت ۱۰ صبح تا ۵ بعدازظهر باید از عینک آفتابی استفاده کرد.

استفاده نکردن از عینک آفتابی در روزهایی که نور شدید است در مراحل اولیه باعث سوزش و خارش چشم، تورم چشم و سردرد می‌‌شود و اگر این موضوع طولانی شود عوارضی مانند خشکی سطح قرنیه، آسیب به قرنیه، شبکیه و لکه زرد رخ می‌دهد. ابتلا زودتر از موعد به آب مروارید یکی از عوارض تابش طولانی مدت خورشید بر چشم‌های بدون محافظ است.

۱۰ توصیه در خرید عینک آفتابی

۱) عینک مناسب باید به نحوی باشد که چشم به طور کامل تحت پوشش شیشه‌ها و قاب عینک قرار بگیرد.

۲) توجه داشته باشید میزان تیرگی شیشه عینک ربطی به مقاومت آن در مقابل نفوذ نور خورشید ندارد باید عینکی را انتخاب کنید که شیشه‌های آن در مقابل نورUV نفوذناپذیر باشد.

۳) ۹۰ درصد عینک‌های آفتابی که در گوشه و کنار خیابان‌ها به فروش می‌رسد، کیفیت مطلوبی برای حفظ چشم‌ها در برابر نور خورشید ندارند.

۴) عینک‌های آفتابی استاندارد نباید نمره طبی داشته باشد.

۵) عینک‌های آفتابی باید صاف وبدون خش باشد.

۶) عینک‌ آفتابی استاندارد باید دارای توانایی جذب اشعه ماوراءبنفش تا ۴۰۰ نانومتر باشد تا صدمه‌ای به چشم نرساند.

۷) رنگ دودی یا خاکستری برای خرید عینک آفتابی اولویت دارد. قهوه‌ای و سبز رنگ‌های بعدی هستند که در اولویت قرار دارند. البته در هنگام رانندگی نباید از رنگ سبز استفاده شود.

۸) دسته‌های عینک و پل میانی آن باید کاملا روی صورت ثابت باشد و به گیجگاه فشار وارد نکند.

۹) با عینک آفتابی مناسب باید احساس راحتی در دیدن دور و نزدیک وجود داشته باشد همچنین احساس سرگیجه به فرد دست ندهد.

۱۰) معمولا عینک‌های آفتابی با شیشه پلاستیکی از نظر جذب اشعه مناسب‌تر هستند.