دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
در سکوها چه می گذرد
سکوهای هواداری از آن مردماند. تمایلات و خواستههایی در این سکوها وجود دارند که شاید برای برخی از ما پنهان باشند. این موضوع با ندانمکاریهای ما به یک معضل اجتماعی بدل خواهد شد. این تمایلات از حقوق اجتماعی مردم به شمار میرود و کتمان کردن آن به غیر از پیشبینی ناپذیری حرکتهای مردمی، موجبات خشم و هیجان مردم خواهد شد. در سکوها انگیزههای گوناگونی برای تشویق و فریاد کشیدن وجود دارد و صورت قانونی آن تا زمانی موجه است که به کنشهای ناهنجار نینجامد. هواداران با توجه به این محدوده میتوانند بر علایق و خواستههای خود پافشاری کنند. حقوق هواداری امروزه باید جدی گرفته شود چرا که انبوه تماشاگران گاه از دیگر شهرها نیز به آمارها افزوده میشود. این انبوه تماشاگران نیازمند یک حقوق شهروندیست تا ناهنجاریها به کمترین کاهش یابد. هر فرد حاضر در سکوی بازی مسؤولیتی بر دوش ماست و با احتساب انگیزهها و علایق گوناگون آنان دشواری کار روشن میشود. از سوی دیگر خالی بودن سکوی تماشاگر نیز به منزلهی کاری بیهوده است؛ و قطعا هزینهی آن بیشتر از این خواهد بود.
هوادار و خبرنگار در کنار همدیگر سیر قانونی را رقم خواهند زد. دست کم گرفتن رسانهها در این امور سبب شده است بدون انتقال آگاهی لازم به مردم، برخوردهای رو در رو انجام گیرد. رسانهها تاکنون هم چون هواداران تراختور از خود مایه گذاشتهاند. هر آن چه تاکنون انجام یافته برحسب احساس مسؤولیت خود رسانهها بوده است. با تثبیت جایگاه رسانهای، حقوق هواداری مورد بحث و تبادل افکار قرار گرفته و صورت مدونی به خود خواهد گرفت.
این که سکوها چه میتوانند انجام دهند و چه نمیتوانند، یک پرسش اساسیست. مردم در سلیقهی خود آزادند که چه بخواهند و چه نخواهند و کسی نمیتواند خواستههای درونی آنان را مهار یا تخریب کند. اما از آن جایی که گاه این سلایق خام و ناپخته عرضه میشوند مشکلاتی پدید میآورند. این پختگی در روابط اجتماعی زیاد و بدون چالش ممکن میشود. یکی از بهترین پدیدههای اجتماعی را میتوان همین هواداری اعلام کرد که در تبریز روی میدهد. گرد آمدن انبوهی از سلیقهها در یک جا و تحت یک شعار «یاشاسین آذربایجان - یاشاسین تراختور» یکی از نادر پدیدههاییست که برای یک پژوهشگر اجتماعی ارزش و اهمیت به سزایی دارد. با انکار و تحریم آن به خطرناکترین کار متوسل میشویم. برای غلبه بر مشکلات اجتماعی باید در وهلهی نخست آن را پذیرفت. اما دشواری کار نباید ما را دچار هراس کرده و از ریشه انکارش کرد. پس پدیدههای اجتماعی پیش از این که انکار شوند باید پذیرفته شده و سپس مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد و قطعا راه کارهای سودمندی برای دوری از ناپختگیها و ناهنجاریها ارایه خواهد شد.
سکوهای ورزشی یکی از جایگاههای مردمیست. خالی بودن این سکوها ورزش ما را همواره با دست اندازهای بزرگی رو به رو کرده است. امروزه اهمیت آن دیگر بر کسی پوشیده نمانده است. سکوهای خالی یک دهن کجی به سیاستهای ورزشی ماست. این در حالیست که در بیشتر جاها با آن مواجهایم و در شهرهای دیگر به «دردسر» از آن یاد میشود. تور دوچرخه سواری ما هنوز نتوانسته است هواداران زیادش را به خود بکشد. هواداران دوچرخه سواری آذربایجان تنها در پشت تلویزیونهای خود آن را رصد میکنند. ظاهرا کشاندن مردم به پای ورزش به این سادگیها نیست. وقتی خواستههای آنان را محدود به سیاستهای ناکام خود میکنیم نه از ورزش چیزی میماند و نه از تماشاگر. خالی بودناش یک مشکل دارد و پر بودناش مشکلی دیگر. ظاهرا رودررو شدن با مردم دشوارتر از آن است که به حساباش میآوریم. رو در رو شدن با مردم نیازمند مسلح شدن به نظریههای اجتماعیست.
هواداران بر خواستههای خود پافشاری میکنند و در صورت برخورد نامناسب یا بیتوجهی به پرخاشگری بدل میشوند. در این سه فصل بازیِ تراختور به اندازهای تجربه به دست آوردهایم که هم هوادار، هم رسانهها و هم مدیران ورزشی باید بتوانند از عهدهی تحلیل و پیش بینی آن برآیند. باید این سه ضلع بازی چنان با هم چفت شوند که ورزش ما دچار بحران نشود. در این فصل ما باید راهکارهایی را ببینیم که امیدمان را نسبت به بازی شایسته و ورزشی بیشتر کند. رشد و آگاهی هواداری سبب کمتر شدن آسیبهای اجتماعی خواهد شد و این امر بر عهدهی رسانهها و برنامهریزان ورزشیست. پس لزوم ادامهی بازیهای چند هزار نفری را میتوان اثبات شده گرفت. این تجربهها را نباید مفت و ارزان از دست داد.
سکوهای پر شامل انسانهایی با خواستهها و انگیزههای گوناگون است. با لحاظ کردن این تنوع در سکوها میتوان سراغ برنامهریزی خوب و شایسته را گرفت و با کم رنگ کردناش میتوان هم چنان تجربههای تلخ برخی بازیها را چشید. مهار آن در پرتو آگاهی سازی، بهتر از برخورد فیزیکی خواهد بود.
خلیل غلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست