یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
وجود امام مهدی علیه السلام در احادیث «دوازده خلیفه»
● پرسش : احادیث دوازده خلیفه چیست؟
▪ پاسخ : از جمله احادیث متواتر وصحیح نزد شیعه واهل سنّت احادیث دوازده خلیفه است. روایاتی که پیامبر (ص) امامان وجانشینان بعد از خود را دوازده نفر تعیین کرده است.
جابر بن سمره از رسول خدا (ص) نقل کرده که فرمود: «لا یزال الاسلام عزیزاً إلی اثنی عشر خلیفة ثمّ قال کلمة لم افهمها. فقلت لابی ما قال؟ فقال: کلّهم من قریش»؛ «دائماً اسلام عزیز است تا اینکه دوازده خلیفه بر آنها حاکم گردد. آن گاه کلمهای گفت که من آن را نفهمیدم، به پدرم گفتم: پیامبر (ص) چه فرمود: گفت: همه آنها از قریشند.»( صحیح مسلم، ج ۶، ص ۳)
این حدیث را با مضامین مختلف ۳۶ نفر از صحابه نقل کردهاند، ولی عمده روایات از جابر بن سمره سوائی نقل شده است. ونیز تعداد بسیاری از علمای اهل سنّت آنها را در کتب خود آوردهاند.
● پرسش: مقصود از دوازده خلیفه چه کسانیاند؟
▪ پاسخ: این احادیث در حجةالوداع از جانب پیامبر اکرم (ص) ایراد شده است. همان حجّی که در آن حدیث ثقلین وحدیث غدیر از ناحیه پیامبر ذکر شده است.
روایات نیز همانند آیات قرآن یکدیگر را تفسیر میکنند. لذا با جمع بین این سه دسته روایات پی میبریم که دوازده امام از عترت واهل بیت پیامبر بوده و اول آنها علی بن ابیطالب است. زیرا پیامبر مطابق حدیث ثقلین فرمود: «من دو شئ گرانبها در میان شما میگذارم که با تمسک به آن دو هرگز گمراه نخواهید شد: کتاب خدا وعترتم». ودر روز غدیر خم نیز علی بن ابیطالب را به مقام خلافت وامامت بعد از خود مبعوث کرد.
ونیز در روایات دوازده خلیفه تعبیرات وصفاتی درباره آنها به کار رفته که بر غیر امامان معصوم، منطبق نخواهد بود از قبیل اینکه:
۱) اسلام به وجود آنها عزیز است.
۲) دین به وجود آنها قائم است.
۳) کسانی که درصدد خوار کردن آنها برآیند هیچ گونه ضرری به آنها وارد نخواهند کرد.
ونیز مطابق برخی از روایات که حموینی وقندوزی حنفی نقل کردهاند پیامبر اکرم (ص) اسامی هر یک از دوازده امام از ذریّه خود را ذکر کرده است.
● پرسش: آیا احادیث دوازده خلیفه دلالت بر حکومت ظاهری امامان معصوم دارد، در صورتی که در واقع چنین نبوده است؟
▪ پاسخ: برخی میگویند: احادیث دوازده خلیفه دلالت بر خلافت وحکومت ظاهری دوازده خلیفه بعد از پیامبر دارد، در حالی که امامان شیعه به جز امام علی وامام حسن۸ حکومت ظاهری نداشتهاند.
این احادیث در حقیقت، دلالت بر انشا وامر ونصب الهی دارد نه اخبار واعلام، یعنی این دوازده نفر از آنجا که از شاخصهای معنوی بالایی برخوردارند لذا از جانب خداوند به ولایت وخلافت منصوبند ومردم وظیفه دارند تا با آنها بیعت نمایند.
سید محمد تقی حکیم میگوید: «مقصود به بقای امر در بین آنها، بقای امامت وخلافت به استحقاق است. یعنی آنها مستحق امامت وخلافت هستند، نه اینکه هر کدام به سلطنت ظاهری خواهند رسید، زیرا خلیفه شرعی، مشروعیت سلطنت خود را از خداوند میگیرد واین سلطنت در حدود سلطنت تشریعی است نه تکوینی، زیرا این نوع از سلطنت است که مقتضای وظیفه امام به عنوان مشرّع است، واین معنا با غصب سلطنت ظاهری از آنها وتسلط دیگران منافاتی ندارد...».( الاصول العامة للفقه المقارن، ص ۱۷۳)
● پرسش: احادیث دوازده خلیفه در چه مکانی ایراد شده است؟
▪ پاسخ: در رابطه با مکان ایراد این احادیث روایات اختلاف دارند: برخی نقل آن را در حجةالوداع روز عرفه در عرفات میدانند. وبرخی دیگر ایراد آن را در سرزمین منی معرفی کردهاند. ( مسند احمد، ج ۵، ص ۹۳)در برخی روایات نیز اشاره شده که در مسجد بوده است. وتعدادی از روایات نیز از ذکر مکان آن ساکتند.( همان، ص ۹۹)
● پرسش: آیا پیامبر (ص) در یک مکان این حدیث را بیان کرده است ویا در چند مکان؟
▪ پاسخ: احتمال قوی آن است که پیامبر (ص) در مکانهای مختلف به این حدیث اشاره کرده است. ولی آنچه مسلّم است اینکه این احادیث در حجةالوداع یا بعد از پایان گرفتن آن ایراد شده است، حجةالوداعی که در آن پیامبر خبر از نزدیک شدن وفات خود داده است. نتیجه اینکه پیامبر وصیت به اوصیای معصوم بعد از خود نموده است.
● پرسش: چرا در احادیث دوازده خلیفه از اسامی آنها سؤال نشده است؟
▪ پاسخ: رسم مسلمانان این بود که از همه نوع مسائل حتی در اثنای سخنرانی حضرت پیامبر (ص) سؤال میکردند. این روایت خبر از امر مهمّی که همان خلفای بعد از پیامبر است میدهد، خلافتی که از مسائل بسیار مهم در جامعه اسلامی است. حال سؤال این است که چرا کسی از اسامی این دوازده خلیفه سؤالی نکرده است. آیا معقول است که هیچ یک از مسلمانان در حجة الوداع یا بازگشت از حج به مدینه از اسامی آنها سؤال نکرده باشد؟ هرگز! زیرا دأب صحابه این بود که از جزئیات مسائل سؤال میکردند. امّا چرا وچگونه در این روایات اسامی آنها ذکر نشده است.
احتمالی که داده میشود این است که دست مخالفین اهل بیت بر این احادیث دراز شده ونگذاشته است که اسامی آنها به طور صریح به گوش مردم برسد. گر چه مطابق آنچه قبلاً بیان شد با جمع بین این احادیث واحادیث غدیر وثقلین میتوان پی برد که این دوازده خلیفه از عترت واهل بیت پیامبرند ونیز اوّل آنها علی بن ابیطالب (ع) است. با این حال مطابق برخی روایات که حموینی در «فرائد السمطین» وقندوزی در «ینابیع المودة» آورده اسامی آنها نیز از ناحیه پیامبر (ص) ذکر شده است.( فرائد السمطین، ج ۲، ص ۱۳۲، ح ۴۳۱ ؛ ینابیع المودة، ج ۳، ص ۲۸۱)
● پرسش: در برخی روایات اهل سنّت، ابوبکر وعمر هم جزء دوازده خلیفه معرفی شدهاند، آن را چگونه توجیه میکنید؟
▪ پاسخ: طبرانی به سند خود از عبداللَّه بن عمرونقل میکند: از رسول خدا (ص) شنیدم که میفرمود: «بعد از من دوازده خلیفه خواهد آمد: ابوبکر صدیق، او بعد از من بیش از مدتی کم درنگ نمیکند، وصاحب آسیاب خانهاش... عمر بن خطاب...».( المعجم الکبیر، ج ۱، ص ۷، ح ۱۲)
پاسخ:
۱) حدیث از حیث سند اشکال دارد؛ زیرا از جمله رجال آن «عبداللَّه بن صالح» است که ذهبی احادیث او را منکر دانسته است. ونیز احمد بن حنبل میگوید: او در آخر عمر فاسد العقیده شد. وصالح بن محمد میگوید: به نظر من او در نقل حدیث دروغگوست. احمد بن صالح او را متهم دانسته ونسائی او را غیر ثقه میداند... ونیز در سند آن لیث بن سعد است که مورد اعتماد منصور عباسی بوده وسعی وکوشش فراوان در تضعیف ولای اهل بیت در مصر داشته است.
۲) در این حدیث هر یک از خلفای سهگانه خصوصاً عثمان با تعبیراتی ستوده شدهاند که با واقعیّات خارجی سازگاری ندارد.
۳) با مراجعه به روایات دیگر پی میبریم که مقصود از حدیث، دوازده نفر از ذریه پیامبراکرم (ص) میباشند.( فرائد السمطین، ج ۲، ص ۱۳۳، ح ۴۳۱ ؛ ینابیع المودة، ج ۳، ص ۲۸۱)
● پرسش: آیا احادیث دوازده خلیفه نزد شیعه ضعیف السند وغیر معتبر است؟
▪ پاسخ: احمد کاتب میگوید: «روایاتی که اصحاب نظریه دوازده امامی نقل میکنند همگی از اخبار آحاد است وهیچ حجّت ودلیلی آنها را تأیید نمیکند وادعای علم به صحت آنها نیز ممکن نیست. ودر عین حال راویان آنها نیز مورد طعن واقع شدهاند».( برگرفته از ایمیلی که بر سایت جمکران فرستاده است)
پاسخ:
۱) روایاتی که دلالت بر دوازده امام بعد از رسول خدا (ص) دارد از حدّ تواتر فراتر رفته است. ومیدانیم که حدیث متواتر فی حدّ نفسه مفید یقین است واحتیاجی به بررسی سندی ندارد.
۲) اصحاب ورجال شیعه همگی این احادیث را مورد قبول قرار داده وبر عمل به آنها اتفاق کردهاند، واین خود دلیل بر صحّت این روایات واعتماد اصحاب بر صدور آنها از امام است.
شهید صدر؛ میفرماید: «این روایات با کثرت احتیاط از جانب امامان در نقل آنها به جهت حفظ امام، به درجه بالایی از کثرت وانتشار رسیده است. وکثرت عددی در این روایات تنها اساس برای قبول آنها نیست، بلکه اضافه بر آن مزایا وقرائنی در اینها وجود دارد که دلیل بر صحت احادیث خواهد بود... مشاهده میکنیم بخاری که معاصر امام جواد وهادی وعسکری: است این حدیث را نقل کرده است، واین نکته مهمی است. این خود دلیل بر آن است که این حدیث از پیامبر ثابت شده است قبل از آنکه مضمون آن تحقّق یافته وفکر دوازده امام به کمال برسد».( بحث حول المهدی (ع)، ص۶۶و۶۵)
۳) با ملاحظه مجموعه روایات، به تعداد بیشماری از احادیث صحیحالسند برمیخوریم که اگر به حدّ تواتر نباشد لااقل در حد استفاضه است. خصوصاً آنکه کلینی در قبول روایات منهج روش خاصّی را دنبال میکرده است.( ر.ک: اصول کافی) او به روایاتی اخذ میکرده که قطع یا اطمینان به صدور آنها از معصومین داشته است. خبر صحیح نزد کلینی ودیگران از قدما، خبری بوده که قرائن داخلی وخارجی آن را تأیید میکرده است، واعتماد آنها بر وثاقت اشخاص نبوده است، بلکه وثاقت تنها راهی برای صحت صدور روایت نزد او بوده است. از جمله قرائن نزد او بر قبول خبر، وجود حدیث در بسیاری از اصول چهارصدگانه حدیثی بوده که در عصر امامان تألیف شده است، ویا آنکه حدیث در کتاب معروفی بوده که مورد تأیید بزرگان از اصحاب قرار گرفته است.
واز جمله قرائن خارجی، وجود حدیث در کتابهایی بوده که بر امامان عرضه شده وآن حضرات مؤلفین آنها را تمجید نمودهاند، همانند کتاب سلیم که مورد تمجید امام صادق (ع) قرار گرفته است.
ونیز از جمله قرائن آن است که حدیث از کتابهایی اخذ شده که نزد متقدمین مورد وثوق واعتماد بوده است، شیخ کلینی این گونه روایات را هم مورد توجه قرار داده وقبول کرده است، وتنها به روایاتی که راویانش ثقهاند توجه نداشته است بلکه این قسم از روایات بخشی از احادیث او را تشکیل داده است.
۴) کاتب در تضعیف برخی روایات به تضعیفات ابن الغضائری استناد کرده، با آنکه اصل کتابش به اثبات نرسیده ونیز تضعیفاتش مورد قبول علما قرار نگرفته است. ونیز برخی را همچون علی بن ابراهیم وسهل بن زیاد تضعیف کرده که در جای خود توثیق شدهاند.
● پرسش: احادیث دوازده خلیفه، چگونه بر وجود امام زمانعلیهالسلام دلالت دارد؟
▪ پاسخ: میتوان با این احادیث بر اثبات وجود امام زمان (ع) استدلال نمود؛ زیرا:
ـ اولاً: در بسیاری از روایات کلمه «بعدی» به کار رفته است، که ظهور در اتصال وپیاپی آمدن دوازده امام بلافاصله بعد از رسول خدا (ص) دارد.
ـ ثانیاً: مطابق حدیث صحیح مسلم ودیگران، این دوازده نفر کسانی هستند که قیام وقوام دین به آنها بستگی دارد. ونیز اسلام به وجود آنها عزیز است. حال اگر دین پابرجاست وعزیز است به وجود این دوازده امام است، که یکی از آنها باقی مانده وحافظ دین وشریعت است.
● پرسش: احادیث دوازده خلیفه با حدیث «الخلافة بعدی ثلاثون عاماً» چگونه قابل جمع است؟
▪ پاسخ: احمد بن حنبل در مسند خود از سفینه روایت کرده که رسول خدا (ص) فرمود: «خلافت سی سال خواهد بود، آن گاه بعد از آن سلطنت وپادشاهی است».( مسند احمد، ج ۵، ص ۲۲۰)
برخی از علمای اهل سنّت این حدیث را مغایر با احادیث دوازده خلیفه دانستهاند، زیرا خلافت دوازده خلیفه در مدت سی سال نبوده است.
۱) بین این دو روایت فرق است؛ زیرا اوصافی که برای دوازده خلیفه ذکر شده امثال: دوازده امام به حقّ، قیام دین به وجود آنها ودیگر تعبیرها، دلالت بر آمدن دوازده امام معصوم دارد، ولی در حدیث سفینه، اشاره به آمدن تعدادی خلیفه تا سی سال بعد از پیامبر (ص) دارد، گر چه در بین آنها شخص معصوم وجود نداشته باشد. ولذا مقصود به خلافت، معنای مجازی آن است، گر چه امیرالمؤمنین وامام حسن (ع) امام معصوم وبه حق از آن دوازده نفرند.
۲) حدیث سفینه غیر معتبر وغیر مشهور است، همان گونه که ابن تیمیه آن را در «منهاج السنة» تضعیف کرده است. راوی حدیث از سفینه، سعید بن جمهان است که در علم رجال تضعیف شده است.( منهاج السنة، ج ۲، ص ۲۲۳)( تهذیب التهذیب، ج ۴، ص ۱۳)
● پرسش: احادیث سیزده امام چگونه قابل توجیه است؟
▪ پاسخ: ظاهر برخی از روایات اشاره به آمدن سیزده خلیفه بعد از رسول خدا (ص) دارد، در توجیه این روایات میگوییم:
۱) هیچ یک از علمای شیعه چنین ادعایی نکرده که امامان بعد از پیامبر (ص) سیزده نفرند، جز هبة اللَّه بن احمد مفید عمری که نجاشی درباره او نقل میکند: «او هم صحبت وهم مجلس با ابوالحسین بن ابیشیبه علوی زیدی بوده وبرای او کتابی تألیف کرده است. او امامان را سیزده نفر شمرده وزید بن علی بن حسین را به جهت خوشایندی ابن ابیشیبه زیدی جزء امامان به شمار آورده است.
۲) روایاتی که برخی از کجفهمها امامت سیزده امام را از آنها فهمیدهاند، برخی به جهت سوء تعبیر راویان حدیث است.
از آن جمله در روایت سلیم آمده است که پیامبر (ص) به علی (ع) فرمود: تو ودوازده نفر از اولادت امامان بر حق میباشید. معلوم است که در تعبیر به دوازده امام حضرت امیرالمؤمنین (ع) نیز داخل بوده است، خصوصاً به قرینه روایات متواتری که در کتب شیعه وسنّی وجود داشته واشاره، بلکه تصریح به آمدن دوازده خلیفه بعد از پیامبر (ص) دارد.
۳) در کتاب سلیم بن قیس هلالی بیش از بیست حدیث است که دلالت بر آمدن دوازده امام بعد از پیامبر (ص) دارد.
۴) کلینی وسلیم بن قیس که این گونه روایات را در کتب حدیثی خود آوردهاند، از داعیان ومریدان دوازده امام هستند. واین خود دلالت بر اشتباه نسّاخ در نقل حدیث دارد. ولذا تمام کسانی که این گونه احادیث را نقل کردهاند در باب دوازده امام آوردهاند.
۵) همه احادیثی که ظهور بدوی در سیزده امام دارد ضعف سندی دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست