جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
تیرویید علیه بارداری
بیماریهای تیرویید میتواند روند طبیعی بارداری و زایمان را دچار اختلال کنند. حدود ۵/۲ درصد از خانمهای باردار از کمکاری تیرویید رنج میبرند و متاسفانه این عارضه گاهی جنین آنها را هم مبتلا میکند...
مطلب زیر این بیماری را از زوایای مختلف در دوران بارداری بررسی میکند.
تیرویید یک زائده یا غدهای ۱۵گرمی است که در ناحیه گردن قرار دارد. این غده پروانهایشکل مسوولیت تولید هورمونهای تیرویید را برعهده دارد. در واقع تیرویید از سیگنالهای هورمونی که از مغز پیام میگیرند پاسخی میگیرد؛ برای اینکه یک سطح ثابت هورمون تیرویید ترشح کند. این سیگنالهای هورمونی توسط بخش خاصی از مغز (هیپوتالاموس) فرستاده میشوند و در نهایت باعث ارسال هورمون محرک تیرویید (TSH) میشود که باعث تولید و ترشح هورمون تیرویید توسط غدهاش میشود.
بیماریهایی که توسط غده تیرویید ایجاد میشوند بسیار شایعاند. در واقع تیرویید ممکن است بیش از حد هورمون ترشح کند یا برعکس به اندازه ترشح نکند. نشانههای آن نیز به این موضوع بستگی دارد که زیاد هورمون ترشح کند یا کم. با افزایش ترشح یعنی همان پرکاری تیرویید، اغلب مبتلایان احساس خستگی دارند و گرماییاند و عرق بیشتری میکنند. ممکن است وزن زیادی از دست بدهند. حرکتهای مکرر روده و اسهال هم از شکایتهای شایع این افراد است. در نقطه مقابل اگر تیرویید کمکار باشد دچار اضافه وزن، احساس سرمایی بودن، یبوست و خوابآلودگی میشوند.
● آیا کمکاری تیرویید در دوران بارداری خطر دارد؟
درمان کمکاری تیرویید شاید دغدغه خیلی از خانمهایی باشد که یا با این عارضه میخواهند باردار شوند یا باردار شدهاند و درصدد درمان آن هستند. معمولا درمان آن بسیار ساده است. اگر به پزشک متخصص مراجعه کنید برایتان دوز داروی مشخصی تعیین میکند که سطح هورمون تیروییدتان در محدوده طبیعی باقی بماند و به نوعی تنظیم شود. به دلیل اینکه در کمکاری تیرویید، هورمون تیرویید به مقدار کم در خون ترشح میشود باید داروهای مناسبی برای افزایش این هورمون مصرف شود. به بیان سادهتر، درمان کمکاری تیرویید در خانمهای باردار تقریبا شبیه یک فرد عادی است اما دوز آن کمی بیشتر از حالت عادی است.
● عوارض احتمالی کمکاری تیرویید در دوران بارداری
سالهاست دانشمندان بین داشتن کمکاری تیرویید در خانم باردار و رشدونمو کودک پس از تولد تحقیقهای گستردهای انجام دادهاند و به نتایجی هم رسیدهاند. متاسفانه این مساله بین مادرانی که در مناطقی زندگی میکنند که دچار کمبود ید هستند، بیشتر دیده میشود. یک تحقیق در سال ۲۰۰۰ نشان داد کمکاری تیرویید تشخیص داده نشده یا تیروییدی که ناقص درمان شده باشد، ارتباطی مستقیمی با ضریب هوشی نوزاد تازه متولد شده دارد چرا که جنین در ماههای اول به هورمونهای مادر بسیار وابستگی دارد و این هورمون نقش مهمی در رشد طبیعی مغز جنین ایفا میکند. متاسفانه معمولا ضریبهوشی این نوزادان ۴درجه پایینتر از نوزادانی است که مادرانشان مشکل تیرویید نداشتهاند. بعدها، این کودکان حتی ممکن است در انجام تکلیفهای مدرسهشان هم در مقایسه با سایر کودکان دچار مشکل شوند و در نهایت اینکه این عارضه برای کودک مادری که اختلال تیرویید دارد، عوارض طولانیمدتی دربردارد. از دیگر عوارض احتمالی کمکاری کنترل نشده، زایمان زودرس، سقطجنین و خونریزی بعد از زایمان است.
● آیا کمکاری تیرویید مادر روی جنین هم تاثیر میگذارد؟
متاسفانه قبل از اینکه جنین به دنیا بیاید و حتی قبل از اینکه غده تیروییدش شروع به فعالیت کند، فعالیت غده تیرویید مادر روی او تاثیرهای خودش را میگذارد. البته این اتفاق تا پایان ماه اول بارداری رخ نمیدهد. در حقیقت جنین مادرانی که از ابتدای بارداری، کمکاری تیرویید دارند سرعت رشد پایینتری نسبت به جنین مادران سالم دارد. در ماههای پایانی بارداری هم کمکاری تیرویید درماننشده میتواند اثرهای نامطلوبی روی جنین بگذارد که شامل اختلال و آسیب به مغز و کمکاری مادرزادی تیرویید میشود. در نتیجه این خانمها باید حتما مقادیر قابلتوجهی ید (۲۰۰میکروگرم) در روز دریافت کنند.
منبع:MedicineNet
ترجمه: پروانه شهرکی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست