چهارشنبه, ۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 29 May, 2024
مجله ویستا

در تهران دلم برای مکزیک تنگ نمی شود


در تهران دلم برای مکزیک تنگ نمی شود

با مارتین تورس, کاردار مکزیک درباره سفرهایش در ایران

غذاهای تند و نان ذرت، آفتاب سوزان و کاکتوس‌های عریان میان بیابان، مایاها و اعتقادهای عجیب همه یادآور کشوری است که از گذشته‌های دور برای ماجراجویان یکی از مقاصد اصلی سفر بوده است. در میانه بهار به سراغ مارتین تورس ـ کاردار کشور مکزیک در ایران ـ رفتیم تا با او از آیین‌ها و جاذبه‌های کشورش و همچنین از سفرهایش در ایران بگوییم. او پیش از ورودش به ایران در کشور چک مامور بوده و از پاییز سال گذشته تا به حال در ایران است.

پیش از سفر به ایران، از این کشور چه می‌دانستید؟

باورم درباره ایران با حال حاضر خیلی فرق داشت. ایران را با فرش ایرانی می‌شناختم! بدون تردید همیشه نمادهایی هست که وقتی شما در گوشه و کنار جهان می‌بینید نام منطقه‌ای به ذهن شما خطور می‌کند. فرش ایران هم یکی از آن علائم بود؛ هر جا که یکی از آنها را می‌دیدم، یاد ایران می‌افتادم.

خانواده‌تان هم در ایران اقامت دارند؟

بله من با همسر و سه فرزندم در ایران اقامت داریم. دو دختر و یک پسرم در حال حاضر در ایران همراه ما هستند و مشغول یادگیری زبان فارسی هستند. چرا که معتقدم همراه یادگیری زبان یک کشور ناخودآگاه فرهنگ و تمدن آن را می‌آموزیم. بنابراین آنها هم در حال یادگیری فرهنگ ایران هستند، نه صرفا زبان فارسی.

به کدام یک از شهرهای ایران تاکنون سفر کرده‌اید؟

سفرهای کاری بسیاری داشتم، اما دو شهری که باعث شد دوباره به آن بازگردم؛ اصفهان و همدان است.

چه چیز ایران برایتان جذابیت بیشتری دارد، آثار تاریخی و دیدنی‌هایش یا روش زندگی کردن و علایق مردمش؟

من علاقه‌مند به هر دو موضوع هستم. اگر واقعا علاقه‌مند هستید احساس و ارتباط خوبی با مردم سرزمینی بگیرید، باید هم با آنها ارتباط برقرار کنید هم با گذشته آنها. من وقتی در اصفهان بودم، با مردم کوچه و خیابان هم صحبت می‌کردم. سفر این نیست که یک راهنما شما را به مناطق مختلف شهر ببرد و بعد هم به اتاق هتل بازگرداند؛ بلکه اگر واقعا قصد تجربه کردن داریم، باید خودمان دست به کار شویم و از روی نقشه و پرس و جو کردن به مقصد برسیم تا درک واقعی سفر و کشور مقصدمان را تجربه کنیم. وقتی از راهنما استفاده می‌کنیم، اوست که توجه شما را به آنچه دوست دارد جلب می‌کند و زندگی واقعی و اصالت زندگی مردم آن منطقه را هرگز نخواهید دید.

صنایع دستی ایران را دیدید؟

فکر می‌کنید می‌توانید به سادگی از صنایع دستی ایران دل بکنید. اگر قصد دارید تجربه سفر به شهرهای ایران را همیشه به خاطر داشته باشید، باید حتما تکه‌ای از صنایع دستی آن را هم در چمدان خود جا بدهید؛ البته خریدن صنایع دستی در فرهنگ کشور من یک عادت است، چون مکزیک مثل ایران کشوری کهن است، بنابراین استفاده از آهن، چوب و دیگر فلزات برای ساختن صنایع دستی در هر دو کشور مرسوم است. ایران و مکزیک هر دو کشورهایی هستند که صنایع دستی آنها در سطح جهان مشهور و معروف است و مسافرانشان به داشتن صنایع دستی این کشورها افتخار می‌کنند. جشنواره‌های مختلفی هم در ایران برگزار می‌شود که مدل‌های مختلفی از صنایع دستی در آنها به نمایش گذاشته می‌شود. همین موضوع، نظر مرا به خود جلب کرد که چقدر هنر و صنایع دستی ایران متنوع است.

به نظر می‌رسد به عکاسی علاقه‌مند هستید.

همیشه از سفرهایم عکس می‌گیرم، اما برادرم عکاس حرفه‌ای است، ولی من فقط تفریحی از مکان‌های مورد علاقه‌ام عکس می‌گیرم. عکس‌های زیادی از اصفهان و همدان گرفتم که همیشه وقتی به آنها نگاه می‌کنم، خاطرات خوبی به یاد خواهم آورد.

نظرتان درباره تهران چیست؟

تهران به عقیده من، شهری بسیار پرجنب و جوش است و قدمت و تکنولوژی را همراه هم دارد، شهری با خانه‌های متراکم بسیار زیاد. این برای من زیاد ناآشنا نیست، چون در مکزیک هم تراکم خانه‌های شهری کاملا شبیه تهران است. من به شلوغی عادت دارم، چون مکزیکوسیتی شبیه تهران است، البته این شهر ده میلیون نفر بیشتر از تهران جمعیت دارد. ترافیک، شلوغی و جمعیتش دقیقا مثل تهران است، پس من با این موضوع آشنا هستم و احساس نزدیکی می‌کنم.

فکر می‌کنید تهران برای گردشگران جذاب باشد؟

تهران زیبایی‌های بسیاری دارد ضمن این که به طور کلی پایتخت هر کشوری برای گردشگران جذاب خواهد بود.

آماری از گردشگردان مکزیکی که به ایران سفر کرده‌اند، دارید؟

فکر نمی‌کنم زیاد باشند. شاید یکهزار یا دو هزار نفر در سال.

درباره گردشگران ایرانی که به مکزیک می‌روند چطور؟

اطلاعاتم در این مورد بیشتر است، چون سفارت اطلاعات دقیقی در اختیار دارد. سال گذشته ۲۵۰۰ ایرانی به مکزیک سفر کرده‌اند، اما فقط گردشگران نبوده اند؛ بلکه تجار و دانشجویان ایرانی هم در این آمار جای دارند.

برنامه‌ای برای توسعه روابط گردشگری بین ایران و مکزیک دارید؟

علاقه دارم کشورم را بیشتر به مردم ایران معرفی کنم و دو ملت را با یکدیگر آشنا کنم، نه فقط برای توسعه گردشگری بلکه برای آشنایی با فرهنگ و تمدن یکدیگر. مکزیک برنامه‌های زیادی برای همکاری‌های فرهنگی بین دو کشور دارد؛ برنامه‌های موسیقی، نقاشی، تاریخ جزو کارهایی است که در مرکز فرهنگی سفارت انجام می‌شود.

آیا قبل از ایران به کشوری مسلمان سفر کرده بودید؟

بله من سفری به کویت داشتم؛ کشوری با فروشگاه‌های بزرگ و ساختمان‌های نوساز بسیار.

از خوراکی‌های ایران بگویید.

من به دو یا سه نوع غذای ایرانی علاقه‌مندم. یکی از آنها نه از نظر مزه بلکه از نظر ظاهر دقیقا مثل یکی از غذاهای مکزیک است. نام این غذای مکزیکی موله (mole) هست، اما مدل ایرانی آن فسنجان نام دارد. موله یکی از غذاهای سنتی در مکزیک است، در واقع هر دو غذا دارای مواد و ظاهری مشابه هستند. در مورد موله باید بگویم که مدل‌های مختلفی در مکزیک تهیه می‌شود، اما اصیل‌ترین آن مثل فسنجان ایرانی است، اما دومین غذای مورد علاقه من قورمه سبزی است. عطر و بوی این غذای ایرانی واقعا مرا سر اشتها می‌آورد و با علاقه‌ای خاص آن را می‌خورم، اما بگذارید از شیرینی‌های ایران هم بگویم. مسقطی بهترین شیرینی بوده که تاکنون خورده‌ام. این دسر ایرانی واقعا برای من جذاب و خوشمزه بود و طعمش را هرگز فراموش نخواهم کرد.

به گردشگران مکزیکی کدام غذای ایرانی را توصیه می‌کنید؟

انواع کباب شاید بهترین گزینه باشد.

به گردشگران ایرانی که به مکزیک سفر می‌کنند، چه غذایی را توصیه می‌کنید؟

تاکو (tako) ولی مواظب باشند که تندی آن زیاد نباشد، چون غذاهای مکزیک بیشتر تند است.

آیا مکزیک دانشگاه خاصی برای صنعت گردشگری دارد؟

بله در مکزیک دانشگاه‌های مخصوص صنعت گردشگری داریم و مشغول آموزش نیروی متخصص این رشته هستند.

اگر بخواهید یک کلمه درباره ایران بگویید، چه می‌گویید؟

مسحورکننده.

اگر یک کلمه درباره مکزیک بخواهید بگویید چیست؟

دوست‌داشتنی.

عماد عزتی