پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
تئاتر کودک، تنها یک نام
پانزدهمین جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اصفهان امروز به پایان میرسد تا چراغ نمایش کودک و نوجوان کشور برای یک سال دیگر خاموش شود و همه به انتظار مهر آینده بنشینند.
واقعیت تلخی است، اما باید پذیرفت که تئاتر کودک و نوجوان بیشتر به یک اسم میماند تا به یک موجود و جریان زنده. جز اجراهای تالار هنر و مرکز تئاتر کانون پرورش فکری در تهران که آن هم بیشتر در قالب عروسکی است و البته جنگهای شادی که به نام تئاتر کودک و نوجوان به روی صحنه میروند، آیا اتفاق دیگری در این حوزه میافتد؟
نامهایی چون رضا بابک، مرضیه برومند، داوود کیانیان، ایرج طهماسب و حمید جبلی یا عطای کار در تئاتر کودک و نوجوان را به لقایش بخشیدهاند یا حضوری بسیار کمرنگ در این عرضه دارند. جوانترها هم بویژه در شهرستانها به سمت اجراهای آهنگین و ریتمیک که درام در آنها جایی ندارد سوق داده شدهاند.
از سوی دیگر، معلوم نیست از کجا نظریه نادرست آموزش مستقیم به تئاتر کودک و نوجوان رخنه و آن را به پندهای پدرانه و نصیحتهای شفاهی آموزگاران شبیه کرد؛ اتفاقی که پلهای ارتباطی با تماشاگران را فرو ریخت و تالاها را از شور و شوق کودکانه خالی کرد.
در مظلومیت و بیتوجهی به تئاتر کودک و نوجوان همینقدر بس که کمتر دانشجویی در دانشکدههای هنری به ادامه تحصیل در گرایش نمایش عروسکی علاقه دارد و اصولا چیزی با عنوان تئاتر کودک و نوجوان دغدغه علمی و پژوهشی گروههای آموزشی دانشگاهها نیست.
درباره ضعف نمایشنامهنویسی تئاتر کودک و نوجوان بسیار شنیده و خواندهایم. وقتی قادر به حفظ معدود نویسندگان خوب این حوزه نبودهایم، چگونه میتوانیم کیفیت متون نمایشی این عرصه را ارتقا دهیم. نویسندگان تازهنفس هم با توجه به سردی و رکود حاکم بر این عرصه، ترجیح میدهند به سراغ داستاننویسی، فیلمنامهنویسی یا نوشتن برای تئاتر بزرگسالان بروند.
غمنامه تئاتر کودک و نوجوان، مثنوی هفتاد من کاغذ است. با زحمت و پس از عبور از مشکلات فراوان، نمایشی روی صحنه میرود؛ اما تماشاگری نیست که پای آن بنشیند. بیش از ۱۰ میلیون دانشآموز در سن کودک و نوجوان داریم که بسیاری از آنها حتی برای یک بار هم پایشان به تالارهای تئاتر نرسیده است.
آموزش و پرورش چنان گرفتار مشکلات مالی و اداری خود است که وقتی برای فکر کردن به نیازهای روحی و هنری دانشآموزان ندارد. اگر آموزش و پرورش، مرکز هنرهای نمایشی، خانه تئاتر و البته هنرمندان فعال در عرصه تئاتر کودک و نوجوان در کنار هم قرار بگیرند، شاید بتوانند گره کور این ماجرا را باز کنند. تئاتر به یقین میتواند نقشی مثبت و پررنگ را در پرورش دانشآموزان به عهده بگیرد.
جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اصفهان به آخرین روز خود رسیده است. تخصیص بودجه ۲۰۰ میلیون تومانی از سوی مرکز هنرهای نمایشی و صرف هزینهای بیش از این از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای برپایی این جشنواره اگرچه پسندیده و قابل ستایش است؛ اما اثر آن تنها چون دارویی است که برای مدتی کوتاه نشانههای رنجوری و بیماری تئاتر کودک و نوجوان را از دیدگان پنهان میکند. تئاتر کودک و نوجوان نیازمند آسیبشناسی و تشخیص دلایل ضعف و رخوت آن و در ادامه درمانی بلندمدت و اصولی است.
مهدی یاورمنش
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست