چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
کمک های ساده به افراد افسرده
فرد مورد علاقه شما، ماههاست که آن فرد قبلی نیست. شما امیدوار بودید که آن حالت، موقت باشد ولی این طور نبود. شما درگیر این مساله شدید که وی ممکن است مبتلا به افسردگی شده باشد.
چه وقت او دوباره به شخصیت قبلیاش برمیگردد؟ چه کمکی از دست شما برمیآید؟ اولین چیزی که باید در نظر داشته باشید این است که شما و فرد مورد علاقهتان تنها نیستید.
قریب به ۱۹ میلیون آمریکایی بزرگسال از افسردگی رنج میبرند و این تغییر توسط افراد نزدیک آنان تشخیص داده میشود. اما امروزه، افسردگی یک بیماری کاملاً درمانپذیر است و شما میتوانید بیاموزید که چگونه به آنان کمک کنید.
هدف نهایی این است که فرد مورد علاقه شما به همان شخصیت قبلی باز گردد، حال ممکن است در حال حاضر تحت درمان باشد یا خیر.
این مقاله به شما میآموزد که افسردگی چیست و شخص مورد علاقه شما چه مراحلی را میگذراند. شما روشهای درمان را یاد میگیرید و نقش مهمی که در کمک به او برای غلبه بر افسردگی میتوانید داشته باشید، درک میکنید.
● آیا فرد مورد علاقه شما دارای این علائم است؟
افسردگی از دامنه وسیعی از علائم تشکیل شده که میتواند با روش زندگی، تداخلات زیادی داشته باشد. بعضی از مهمترین علائم در اینجا ذکر شده است. به یاد داشته باشید که هر کسی که افسرده باشد ممکن است همه این علائم را نداشته باشد.
- نداشتن تمرکز
- احساس خستگی و کمبود انرژی
- دردهای غیرقابل توصیف، سردردهای متوالی
- نداشتن انگیزه
- احساس تنهایی، نداشتن ارتباط زیاد با خانواده و دوستان
- گریه کردن، احساس ناراحتی
- عدم تمایل به فعالیتهای مورد علاقه قبلی
- مشکل خواب
- نگرانی مداوم
- احساس بیارزشی یا احساس گناه
آیا شما یک یا چند مورد از موارد بالا را در فرد مورد نظرتان مشاهده کردهاید؟ اگر چنین است، شما ممکن است پیشنهاد دهید که در این موارد با پزشک صحبت و راههای مختلف درمان را بررسی کند.
● افسردگی چیست؟
راجع به افسردگی، سوءتعبیرهای زیادی وجود دارد. دلیل آن هم این است که از واژه افسردگی برای بیان حالات ناراحتی و غمگینی نیز استفاده میشود.
افسردگی واقعی از تغییر حالات روحی عادی افراد متفاوت است. افسردگی تنها یک ناراحتی ساده نیست و چیزی نیست که به راحتی بتوان از آن خلاصی یافت. افسردگی میتواند بدن، خلق و خو و افکار را تغییر دهد. افسردگی، افکار فرد را حتی راجع به چیزهای مورد علاقه نیز تغییر میدهد.
افسردگی نه تنها فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار میدهد، بلکه حتی آنهایی که با فرد، رابطه نزدیکی دارند نیز درگیر میکند. حتی اگر فرد مبتلا بخواهد که احساس بهتری داشته باشد، نمیتواند افسردگی را از خود دور کند و دلیل آن این است که افسردگی یک بیماری کاملاً جدی است. همانطور که یک فرد مبتلا به دیابت یا ناراحتی قلبی نمیتواند ناراحتی را از خود دور کند، فرد افسرده نیز نمیتواند چنین کاری انجام دهد. اما افسردگی یک بیماری کاملاً درمانپذیر است. در حقیقت با یک درمان مناسب میتوان به بیشتر این بیماران کمک کرد.
● چه عواملی موجب افسردگی میشوند؟
دلیل اصلی افسردگی شناخته شده نیست. احتمالاً عوامل ژنتیکی و محیطی موجب بروز این بیماری میشوند. افراد ممکن است به جهات مختلفی به این بیماری مبتلا شوند.
در بعضی خانوادهها، افسردگی ارثی است و در هر نسل وجود دارد اما افسردگی ممکن است توسط شرایط زندگی مانند بیماری جسمی یا یک اتفاق تشنجزا بروز کند.
گاهی افسردگی ممکن است ناگهانی و بدون هیچ دلیل واضحی بروز کند. پزشکان معتقدند که افسردگی با عدم تعادل مواد شیمیایی طبیعی در مغز به نام <نوروترانسمیتر> مربوط است. این مواد مانند پیغامرسان عمل میکند که توسط سلولهای عصبی به نام نورون موجب تحرکات ناگهانی میشود.
تصور میشود تغییر دادن سطح این مواد در مغز نقش اساسی در درمان افسردگی ایفاء میکند.
● افسردگی چگونه درمان میشود؟
خبر خوش این است که افسردگی پاسخ بسیار خوبی به درمان میدهد. امروزه راههای متفاوتی برای درمان افسردگی وجود دارد و انتظار میرود بیشتر افراد احساس خیلی بهتری از درمان داشته باشند.
● درمان با داروهای ضد افسردگی
یک راه درمان افسردگی، استفاده از داروهای ضد افسردگی است. اعتقاد براین است که این داروها، با تاثیر بر سطح مواد شیمیایی خاصی در مغز به نام <نوروترانس میتر> اثر خود را اعمال میکنند. دو ماده <سروتونین> و <نوراپی نفرین> از این دسته مواد هستند که نقش کلیدی در افسردگی دارند. با تغییر عدم تعادل این مواد شیمیایی در مغز ممکن است بتوان افسردگی را بهبود بخشید.
داروهای ضد افسردگی اولین بار در سال ۱۹۵۰ شناخته شدند. جدیدترین داروها، مهارکننده انتخابی باز جذب سروتونین (SSIS) و دسته دیگر مهارکننده بازجذب سروتونین - نوراپی نفرین نام دارند که به وفور برای بیماران افسرده تجویز میشوند.
درک این مساله بسیار مهم است که کار داروهای ضدافسردگی تنها مخفی کردن علائم بیماری و یا ایجاد خوشحالی مصنوعی در افراد یا تغییر شخصیت آنها نیست، بلکه اعتقاد براین است که ضد افسردگیها بر تعادل مواد شیمیایی مغز، طوری اثر میکند که موجب خفیف شدن علائم افسردگی مانند فقدان انرژی و انگیزه شود.
● رواندرمانی یا درمان با صحبت
برای بعضی افراد، ترکیبی از رواندرمانی که گاهی به صحبتدرمانی نیز اطلاق میشود به اتفاق داروهای لازم درمان دارویی، موثرترین راه برای درمان افسردگی است.
صحبت با یک روانشناس میتواند موجب شود که فرد مورد نظر شما راجع به افسردگی و احساسات خود بیشتر بداند و یاد بگیرد که با حوادث آینده چگونه برخورد کند.
بهترین راه برای فهم اینکه کدام شیوه درمان برای فرد مناسب است، مشاوره با یک پزشک است. هر روش درمانی که انتخاب شود، هدف نهایی آن برگشت به همان حالت قبل از بیماری و با همان احساسات است.
● زمان بهبود چقدر طول میکشد؟
افسردگی در طول یک شب ایجادنمیشود تا در طول یک شب بهبود یابد.
این مساله بسیار اهمیت دارد که شما و شخص مورد نظر شما انتظار معقولی از درمان داشته باشید.
این موارد را برای درمان ضدافسردگی باید به یاد داشته باشید:
- تاثیر داروها بسیار متفاوت است. دارویی که برای یک بیمار موثر واقع شود، ممکن است روی بیمار دیگر تاثیر نداشته باشد.
- بسته به اینکه از چه دارویی استفاده میشود، شخص ممکن است بعد از دو هفته متوجه تغییراتی شود.
- به طور کلی، شش تا هشت هفته طول میکشد تا از تمام مزایای درمان با دارو بهرهمند شوید.
- عوارض جانبی ممکن است وجود داشته باشد.
اگر درمان دارویی بعد از شش تا هشت هفته هیچ اثر درمانی نشان ندهد، و یا اگر عدم تحمل به دارو وجود داشته باشد، بیمار را تشویق کنید تا با یک فرد متخصص راجع به تنظیم مقدار دارو یا تغییر روش درمانی صحبت کند. به یاد داشته باشید که تنها راهی که یک متخصص سلامت میتواند به شما کمک کند، داشتن یک رابطه باز و بیمحدودیت با بیمار است.
● چه کمکی از شما برمیآید؟
ممکن است هفتهها طول بکشد که اثرات مثبت درمان با داروهای ضدافسردگی یا صحبت درمانی را مشاهده کنید. در حقیقت، اولین کسی که متوجه این تغییرات میشود، فردی است که رابطه بسیار نزدیکی با فرد افسرده دارد.
اگر شما متوجه هرگونه پیشرفتی در بیمار از قبیل: احساس ناراحتی کمتر، خنده بیشتر، بازیافتن علاقه به فعالیتهای قدیمی شدید حتماً این پیشرفتها را به فرد مورد نظر یادآور شوید.
وقتی او بداند که شما این تغییرات مثبت را درک میکنید برای ادامه درمان و بازگشت به شخصیت قبلیاش تشویق میشود.
● رعایت بایدها و نبایدها
▪ بایدها...:
- به یاد داشته باشید که افسردگی یک بیماری واقعی و کاملاً درمانپذیر است.
- به فرد بیمار یادآوری کنید که مراحل درمان مدتی طول میکشد.
- فرد بیمار را تشویق کنید با پزشک راحت و بدون محدودیت صحبت کند.
- مسئولیتهای امور خانه را طوری تغیر دهید که زندگی را برای فرد بیمار سادهتر کند.
- بیمار را تشویق کنید که برنامه خواب، غذا و ورزش منظم داشته باشد.
- وقتی تغییر مثبتی مشاهده کردید، از خود عکسالعمل نشان دهید.
- به بیمار یادآوری کنید که صبور باشد و خودتان نیز به یاد داشته باشید که صبور باشید.
- تعادلی بین نیازهای فرد بیمار و خودتان برقرار کنید.
▪ نبایدها...:
- آنها را مورد انتقاد یا سرزنش قرار دهید.
- با آنها طوری برخورد کنید که آنها دیگر هیچوقت نمیتوانند درست عمل کنند.
- از مسائل خانوادگی، آنها را حذف کنید.
- تصور کنید افسردگی چیزی است که شما شخصاً و به تنهایی بتوانید آن را اصلاح کنید.
- انتظار نتیجه سریع داشته باشید.
- علائم خودکشی را نادیده بگیرید.
- فراموش کنید که برای شخص خود و علائقتان وقت صرف کنید.
- خودتان را برای افسردگی شخص بیمار سرزنش کنید.
مساله خیلی مهمی که نباید فراموش کرد این است که شخص افسرده ممکن است همیشه تمایل به پذیرفتن حمایت و کمک شما نداشته باشد. به یاد داشته باشید که نپذیرفتن و رد کردن کمک دیگران یک قسمت از بیماری آنهاست و تنها شخص شما را شامل نمیشود.
● نمونهای از کمک خانواده و دوستان
هنرپیشه معروف، جرالد مکرانی به همسر افسردهاش دلتا برک کمک کرد تا بتواند او را به حالت قبلیاش برگرداند. جرالد میگوید:
وقتی من متوجه شدم که دلتا از افسردگی رنج میبرد، احساس ناامیدی میکردم. هرچه سعی میکردم نمیتوانستم کاری کنم که همسرم احساس بهتری داشته باشد. بنابراین تصمیم گرفتم که راجع به افسردگی و روشهای درمانی آن چیزهای بیشتری بیاموزم. حالا همسرم کاملاً بهبود یافته و ازدواج ما دوام مجدد یافته است.
● گفتههای دلتا برک
رنج افسردگی به اندازه کافی زیاد بود اما بدون صبر و تحمل جرالد و حمایت مداوم او، شرایط بسیار بدتر میشد. دانستن اینکه او در هر شرایطی به من تعلق داشت، در من ایجاد انگیزه میکرد. میدانستم که با چیزی ستیز میکنم که به هر دوی ما لطمه میزند، و این موضوع به من نیرو و انگیزه میداد که به شرایط قبلی خود برگردم. هر وقت که انرژی و نیرویی برای درک شرایط و درمان آن را نمییافتم، همسرم همیشه حاضر بود به من کمک کند. باید به خاطر داشت: وقتی فردی به افسردگی مبتلا میشود، نقشی که خانواده و دوستان او بازی میکنند، بسیار تعیینکننده است. جرالد باعث شد که من احساس کنم که ما همیشه در این شرایط با یکدیگر هستیم.
به یاد داشته باشید که شما میتوانید شرایط را کاملاً تغییر دهید
شما میتوانید نقش مهمی در بهبود شخص مورد علاقهتان داشته باشید. بهبود افسردگی ممکن است ماهها طول بکشد، و حمایت شما میتواند موجب تسریع بازگشت آنها به وضعیت قبلی در کوتاهترین زمان ممکن شود.
بیان احساس مسئولیت و تقدیر از او برای خودتان به صورت یک عادت درآورید.از او تمجید کنید و روی خوب شدن شخص مورد علاقهتان تمرکز کنید.
ایجاد شرایط حمایت کننده به آنها انگیزه میدهد که به خود قبلیشان و به دوستان و خانوادهشان که به آنها علاقه دارند، برگردند.
ترجمه و تدوین دکتر محمد بهنیا استاد دانشگاه تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست