چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
نقش پرچم ها و سمبل ها در افکار و رفتار سیاسی
![نقش پرچم ها و سمبل ها در افکار و رفتار سیاسی](/web/imgs/16/119/ooy9e1.jpeg)
جریانات سیاسی و فرهنگی، از روزگاران گذشته تا به امروز، از ابزارهای تبلیغاتی گوناگون برای تبیین و تحکیم مبانی هویتی خویش بهره بردهاند. شرط باخبری از یک روحیه جمعی در جامعه بشری، ظهور آن به شکلهای سمبلیک و قابل رؤیت است. سمبلهایی مانند پرچم، کارکردی اجتماعی و هویتی دارند و مهمترین آنها برانگیختن روحیه اتحاد میان اعضای یک گروه یا ملت است. گرد هم آمدن و زیر یک پرچم قرار گرفتن، یکی از تشریفات سنتی است که از لحاظ روانی، روحیه یکی بودن از طریق یک سمبل را در میان اعضا تقویت میکند. جنبشی که هم اکنون حزب چای (Tea Party) در آمریکا نامیده میشود نیز سعی دارد با بهرهمندی از این ابزار، رویکرد ایدئولوژیک خویش را تبیین و همچنین روحیه همبستگی میان طرفدران را تقویت کند. در این مجال، ویژگیها و مفاهیم پرچمها و علامتهای مورد استفاده جنبش چای، مورد بررسی قرار میگیرند.
● پرچم گادسدن
جنبش چای که در آغاز حرکت سیاسی خود است، از پرچمی موسوم به پرچم گادسدن استفاده میکند. این پرچم زرد رنگ که امروزه در تجمعات جنبش به چشم میخورد، از یک نقش مار و یک جمله - بر روی من گام مگذار - تشکیل شده است. استفاده از نقش حیواناتی مانند مار، الاغ، فیل، عقاب، گوزن، و حتی خروس ریشه در توانایی جامعه آمریکایی برای انتقال مفاهیم از طریق اشکال حیوانی دارد. هرکدام از این اشکال، ماجرا و تاریخچه مخصوص خود را دارند. نقش مار، اولین بار در تاریخ آمریکا توسط بنجامین فرانکلین استفاده شد.
در سالهای اولیه تشکیل مستعمرات آمریکا، دورانی که هنوز آمریکا استقلال خود را از انگلستان به دست نیاورده بود، بنجامین فرانکلین در اعتراض به تبعید بیش از ۵۰ هزار جنایتکار انگلیسی به آمریکا، پیشنهاد داد برای قدردانی از زحمات دربار انگلستان، مارهای زنگی به این کشور هدیه کنند. البته این موضوع در حد طنز باقی ماند. اما پس از چندی فرانکلین دوباره برای انتقال یک پیام سیاسی دیگر از نقش مار بهره برد.
در سال ۱۷۵۴، فرانکلین در یک کاریکاتور سیاسی از هشت مستعمره آمریکایی خواست تا در برابر حمله فرانسویان متحد شوند و اگر این اتحاد شکل نگیرد، آنها قطعا شکست خواهند خورد. نقاشی وی یک مار را که به هشت قطعه تقسیم شده بود نشان میداد. زیر این تصویر نیز جمله «اتحاد یا مرگ» درج شده بود. این موضوع تا حدی نیز از اعتقادی عامیانه نشأت گرفته بود که معتقد بود در صورت کشتن یک مار و چسباندن اجزای آن تا قبل از طلوع آفتاب، آن مار دوباره زنده شده و انتقام خواهد گرفت.
پس از این، در سالهای مبارزات آمریکاییان برای استقلال از انگلستان، تصویر مار بیش از پیش مورد استفاده قرار گرفت. در معروفترین آنها، یعنی پرچم گادسدن، ماری زنگی با ۱۳ زنگواره در انتهای دمش، که بیانگر ۱۳ مستعمره آمریکایی بود، دیده میشود که آماده مقابله با دشمن است. این پرچم توسط نیروهای دریایی و نظامی مستعمرات نیز مورد استفاده قرار گرفت و تلاشهایی نیز برای انتخاب آن به عنوان پرچم ملی صورت گرفت که ناکام ماند.
پس از استقلال آمریکا، هر زمان که احساسات وطنپرستانه، ضد حاکمیت، و حقوق مدنی بروز میکرد، از این پرچم نیز استفاده میشد. به عنوان مثال، پس از یازدهم سپتامبر این پرچم بر سر در برخی ساختمانها دیده میشد. اما از سال ۲۰۰۹ به بعد، پرچم گادسدن نماد مشخص جنبش چای شده است و در اعتراضات و تجمعات ایشان به چشم میخورد. جنبش چای با این کار، طرفداران و سایرین را به بازگشت به روزهای استقلال آمریکا، احساسات میهنپرستانه، مقابله با حاکمیت (البته حاکمیت دموکراتها)، عدم دخالت دولت در اقتصاد، فرا میخوانند. جنبش چای از پرچم دیگری نیز استفاده میکند که پرچم انقلاب دوم نام دارد.
● پرچم انقلاب دوم
این پرچم که از نقوش پرچم اصلی آمریکا تشکیل شده است، این بار به جای ۵۰ ستاره از ۱۳ ستاره، به صورت دایرهوار، و عدد یونانی ۲ در داخل این دایره استفاده کرده است. محتوای این پرچم، به صورت خاص اشاره به دوران انقلاب آمریکا در سالهای دهه ۱۷۷۰ دارد. ۱۳ ستاره، نشاندهنده ۱۳ مستعمره بوده و عدد ۲ نیز نشاندهنده دومین انقلاب در تاریخ آمریکاست.
پرچم انقلاب دوم برای اولین بار در آوریل سال ۲۰۰۹ در شهر «لنسینگ» ایالت میشیگان مورد استفاده قرار گرفت. در این مراسم، البته بحثهایی همانند تقسیم آمریکا به دو کشور جداگانه، دموکرات و جمهوریخواه نیز ارائه شد که واقعیت و جدیت چندانی را نمیتوان برایشان متصور شد.
استفاده از سمبلهایی از این قبیل، توسط جمهوریخواهان دو آتشه در سراسر کشور باعث بروز اختلافاتی نیز شده است و برخی معتقدند عقایدی از این قبیل، امنیت آمریکا را متأثر ساخته و باید با آنها برخورد شود.
جنبش چای همچنین به دنبال تولید سرودهای مخصوص به خود نیز هست و برخی اشکال اولیه آنها، مردم و دولتمردان آمریکایی را به بازگشت به روزهای اولیه انقلاب آمریکا، مقابله با ساختار مالیاتی حاکم بر این کشور، فرار از سوسیالیسم، و شعارهای همیشگی لیبرالیسم اقتصادی فرامیخوانند.
از آنجا که اوضاع اقتصادی آمریکا نابسامان است، مسؤولین جنبش چای با استفاده از سمبلهایی از این قبیل، سعی دارند حس بازگشت به گذشته را در مردم برانگیزند و از همینرو مقابله خود برای رسیدن به اهداف خود، با مقابله مردم مستعمرات برای استقلال از انگلستان همسان میسازند. اینکه آیا این تنها یک تاکتیک برای به قدرت رسیدن در ساختار سیاسی آمریکاست یا مفهومی وسیعتر، یعنی انقلابی واقعی در آمریکا را در خود نهفته دارد، موضوعی است که در آینده نه چندان دور و انتخابات آمریکا مشخص خواهد شد.
جواد اصغریراد
هفتهنامه خبری- تحلیلی پنجره
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست