چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
گفت وگو با علی رهبری, رهبر اركستر سمفونیك تهران
علی رهبری موسیقی را از همان دوران كودكی ، با موسیقی سنتی و با سازهای تنبك و ویولن شروع كرد. خود می گوید: «۴۵ سال پیش، تلویزیون برای بچه ها برنامه های جالبی داشت. روزهای چهارشنبه، برنامه زنده ای به اسم كیهان بچه ها، پخش می شد كه من در آن برنامه موسیقی اجرا می كردم.» از میان كسانی كه وی نزد آنها موسیقی را به شكل درستش تلمذ كرد می توان به رحمت الله بدیعی اشاره كرد. «آقای بدیعی همیشه از ما می خواست كه برای جلسه بعد دو صفحه حفظ كنیم .بعد از آنكه من به اركستر لندن و پاریس رفتم از من پرسیدند كه چگونه موسیقی كلاسیك را راحت ارایه می دهم.گفتم به این علت كه موسیقی ایرانی سخت تر بوده است. آقای بدیعی آوازهایی می نوشت كه یك صفحه كامل آن با ریتم لنگ اجرا می شد یا میزان نداشت.» پس از آن رهبری، مدارج ترقی را به سرعت طی كرد . پس از اخذ دیپلم جایزه ای دریافت كرد و به اتریش رفت .بعد از سه سال تحصیل در اتریش ، آكادمی وین را در رهبری اركستر و آهنگسازی تمام و جایزه ای دریافت كرد و دستیار آكادمی وین شد.پس از آن به ایران دعوت و در ۲۴ سالگی ریاست هنرستان عالی موسیقی را به عهده گرفت و رئیس كنسرواتوار ایران شد. رهبری در این ایام و به جهت ذهن آرمانگرایانه ای كه داشت ، نتوانست با مسئولان وقت تالار رودكی به تفاهم برسد و دو سال قبل از انقلاب رخت به دیار فرنگ كشید. استعداد و تلاش مستمر وی سبب شد تا نزد هربرت فون كارایان و در سمت دستیار وی به كار هدایت اركستر سمفونیك های مختلف بپردازد و بعد ها خود در شهرهای مختلف اروپا و آمریكا اركستر سمفونیك های مختلفی را تحت سرپرستی و رهبری بگیرد.رهبری پس از گذشت نزدیك به سی سال ، بهار امسال به ایران آمد و به عنوان رهبری میهمان هدایت اركستر سمفونیك تهران را در اجرایی بر عهده گرفت. زمانی كه رهبری از ایران رفت، فریدون ناصری رهبر دایمی اركستر سمفونیك دار فانی را وداع گفت و به دیار باقی شتافت. همین امر اسبابی را فراهم آورد تا مسئولان مركز موسیقی و شورای سیاستگذاری آن، دكتر شاهین فرهت را به سرپرستی اركستر سمفونیك تهران برگزینند و علی رهبری را نیز به مدت ۶ ماه رهبر اركستر سمفونیك تهران كنند. رهبری از اوایل شهریور به شكل رسمی هدایت اركستر سمفونیك تهران را بر عهده گرفت.در گفت و گو با علی رهبری خوشبینی و نگاه مثبت موج می زند . وی معتقد است همین اركستر سمفونیكی كه بسیاری كارش را تمام شده می دانند ، می تواند در ترازهای جهانی مطرح شود . وی از روز شنبه با این اركستر، سمفونی نهم بتهوون را اجرا كرده است و قرار است امشب و فردا شب نیز با این اركستر به روی صحنه تالار وحدت برود . با وی درباره اركستر سمفونیك تهران و نیز تجربه ها و آموزه هایش در موسیقی گفت وگویی انجام داده ایم كه می خوانید.هماهنگی این گفت و گو و زحمت پیاده كردن نوار را خانم مریم آهنگری تقبل كرده بودند .
* آقای رهبری ! چرا ایران را ترك كردید؟
- من دو بار ایران را ترك كردم . بار اول برای تحصیل و بار دوم برای بی توجهی و بی اعتنایی مسئولان وقت تالار رودكی به توان نوازندگان ایرانی . بار دوم سه سال قبل از انقلاب در سال ۱۹۷۶ ایران را با ناراحتی ترك كردم فقط به خاطر اینكه برنامه هایی را كه می خواستم انجام بدهم، با بی توجهی برخی مسئولان وقت روبرو شد. در آن سال ها، ۷۰ تا ۸۰ درصد نوازندگانی كه در تالار رودكی حضور داشتند، خارجی بودند و به نوازنده های ایرانی كمتر توجه می شد. من معتقد بوده و هستم كه باید روی جوانان ایرانی سرمایه گذاری شود و در مملكت خودمان سالیان زیادی شاگرد تربیت شود و از توان همین افراد استفاده شود. اكنون همه نوازنده های اركستر سمفونیك كشور تركیه ترك هستند. این سخن من به این معنا نیست كه من مخالف حضور خارجی ها هستم . مشكل من این بود كه در آن دوران، برای خارجی ها دستمزدهای بالایی در نظر می گرفتند و به نوازنده های ایرانی كم توجهی می شد. بودجه ای نداشتیم تا برای شاگردان هنرستان ساز ۵۰ الی ۱۰۰ تومانی خریداری كنیم. اما در مقابل دستمزدهای كلانی به نوازندگان و خوانندگان خارجی پرداخت می شد .
*در پنج سال گذشته هم اركستر سمفونیك چنین وضعیتی داشته و انتقادات فراوانی به آن صورت گرفته است. اما توجیه آقای چكناواریان و نوازنده هایی كه از ارمنستان آورده اند این بود كه اعضای اركستر سمفونیك تهران توان اجرای بعضی از قطعات را ندارند. در این مدت تعداد زیادی از موزیسین ها هم نسبت به حضور نوازندگان ارمنی اعتراض كردند؟
- به نظر من توانایی اعضا، توانایی رهبر است. اگر اركستر بد بزند نشان دهنده این است كه رهبر، توانایی لازم را ندارد. اركستر باید روزها و ساعت ها كار كند. در این مدتی كه من با این گروه كار كردم ، گروه بسیار خوب ساز زده و توان بسیار بالایی دارد. هیچ كس اجازه ندارد این حرف را بزند. كسی هم نمی تواند بگوید، به به دیگر غوغا شد. در هر صورت من با آمدن خارجی ها به اركستر موافق هستم. ولی به شرطی كه افرادی در سطح بالا و برای تدریس به اركستر دعوت شوند. سی سال پیش هم با همین عقیده ایران را ترك كردم. من از وقتی كه از ایران رفتم تابه حال، جدای از رهبری در این سال ها فقط یك سال مدیر نبودم و در بقیه این سی سال مدیریت موسیقی پنج شهر اروپایی را به عهده داشتم. فكر می كنم اولین ایرانی هستم كه این قدر سابقه مدیریت موسیقی در جهان را دارد. پس تئوری من جواب می دهد. چراكه تجربه های فراوانی در كشورهای اروپایی داشته ام. ما به جای اینكه ماهی بگیریم و بدهیم دست افراد، باید شیوه های ماهیگیری را به آنها بیاموزیم. برای نمونه باید چند معلم خارجی در رشته نوازندگی ویولن سل یا سازهای بادی را دعوت كنیم و با آنها یك قرارداد پنج ساله ببندیم تا شاگرد را تربیت كنند. وقتی اتریش بودم آقایی از ایران با من تماس گرفت و گفت آقای رهبری امكان دارد كه با اركستر خود به ایران بیایید و برنامه اجرا كنید. من قبول نكردم زیرا عقیده داشتم وقتی كه به ایران بیایم باید اركستر ایرانی باشد. این هنر نیست كه من از خارج اركستر بیاورم. من به این علت ایران را ترك كردم چون مخالف حضور نوازنده خارجی بودم. در آن زمان اگر نوازنده های خارجی را از اركستر كسر می كردیم دیگر نوازنده چندانی باقی نمی ماند. اما در حال حاضر همه ایرانی هستند و این خیلی مثبت است.
با توجه به این كه سالها در اركستر های مختلف به هشت زبان دیگر صحبت كردم ولی فرهنگ فارسی از یادم نرفته است. وقتی در ایران بودم از هر قشر و فرهنگی، از مذهبی تا مدرن افراطی در فامیل و خانواده داشتیم. برای من هیچ چیز تازگی ندارد. فقط مسأله ای كه باعث تعجب من شده این است كه وضع موسیقی بهتر شده است. در هیچ دوره ای این قدر موزیسین نداشتیم. دیروز به هنرستان موسیقی دختران رفتم، باورم نمی شد كه این تعداد هنرجوی موسیقی دختر داشته باشیم. این خجالت آور است كه با وجود این همه هنرجوی موسیقی بگویند در حكومت اسلامی جلوی موسیقی را گرفته اند. دولت هزینه كرده و مدرسه ساخته و برای هنرجویان ساز تهیه كرده است. ولی حقیقیت را نمی شود كتمان كرد. در این سالها به تالار وحدت رسیدگی كرده اند. در حال حاضر ما سالن تمرین و ضبط داریم. فكر می كنید چند اركستر در لندن چنین امكاناتی دارند. چند سال پیش قطعه ای را در اپرای لندن به مدت سه ماه رهبری می كردم. تمرینات اركستر ما هر روز در یك مكان برگزار می شد. بله كسی كه تجربه ندارد به محض ورود به ایران می گوید كشور ما عقب مانده است و دیگر اركسترهای دنیا خیلی بهتر هستند. این مسأله به نظر من كمی عوام فریبی است.
از بدو ورود من به ایران همه چیز مثبت بود و نمی توان این مسایل را نادیده گرفت. وقتی فرودگاه مهرآباد را ترك می كردم سالن فرودگاه ۴۰ در ۴۰ متر بود بعد از این همه سال تصور كردم كه در فرودگاه دیگری پیاده شدم. این قدر تغییر كرده بود كه سؤال كردم در كدام فرودگاه پیاده شدیم. وضعیت هنری هم به این شكل است. وقتی رهبر اركستر بعد از سی سال وارد سالن می شود و حاضرین برای او می ایستند. یعنی این كشور و این مردم ارزش آن را دارند كه خیلی كارها برایشان انجام شود. برای من در خیلی از كشورها در آخر كنسرت ایستاده اند و احترام كرده اند. اما در ابتدای كنسرت خیر و این احترام به خاطر این بود كه رهبر اركستر بودم.
* دیدگاه های شما در رابطه با موسیقی ایرانی چیست و این موسیقی چقدر توانایی و پتانسیل دارد تا خود را ارتقا دهد؟
- موسیقی اصیل ایرانی فرم به خصوصی دارد كه نباید آن را تغییر داد. من نمی خواهم انتقاد كنم. اما این طور كه این روزها می شنوم خیلی از مسایل را با آن آمیخته اند. موسیقی اصیل ایرانی صدای موتزارت یا بتهوون می دهد. موسیقی سنتی ما از سطح بسیار بالایی برخوردار است و اصلاً نباید تغییری در ساختار آن ایجاد كرد. باید به موزیسین ها رسیدگی كرد تا آثار بهتری ارائه دهند. موسیقی سنتی ما مثل فرش بافی ایرانی است. راجع به فرش نائین چه بحثی می توان داشت. یك عمر فرش نائین و كاشان همین گونه بوده است. عده ای می گویند، چگونه می شود موسیقی ایرانی را مدرن كرد و آن را به سطح جهانی رساند. فرش ایرانی با كیفیت خوب جهانی است. پس فرم آن را نمی توان تغییر داد. هیچ وقت این قدر نوازنده خوب در ایران نبوده است. هر كس می گوید صد سال پیش بهتر می زدند، اشتباه می كند. من گذشته را هم به یاد می آورم. اساتیدی بودند كه مشكلات تكنیكی زیادی داشتند. در حال حاضر موزیسین های با استعدادی داریم كه من آنها را از كودكی می شناسم. این دو سه نسل آخر عالی هستند. موسیقی ایرانی در سطح بالایی قرار دارد و از لحاظ ارزش گذاری كسانی كه در سیاست هستند باید مراقب باشند كه با موزیسین ها مثل كارگرهای درجه ۲ و ۳ رفتار نشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست