سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
اولین تماسهای اسلام با ملل بالكان
تمدن اسلامی نیروی حاكم بر تعداد زیادی از ملتها است كه از اقیانوس اطلس در غرب تا هند و چین در شرق و از غرب و شمال آفریقا در جنوب تا آسیای مركزی در شمال، شبه جزیره بالكان را در جنوب شرقی احاطه كرده است. این منطقه همچنین با تمدنهای «كوچك» دیگری از سایر ملل در سراسر جهان روبرو و آن را جذب كرده و با آلترناتیوهای جدید اخلاقی و معنوی معرفی نموده است.
معرفی دقیق ملتی كه بیشترین سهم را در شكل دادن و توسعه و گسترش اسلام داشته، بسیار مشكل است. به هر حال، عربها افتخار دارند به عنوان اولین كسانی كه برای گسترش دستورات الهی قرآن اقدام كردند، شناخته شوند. ولی آنها تنها نبودند. فارسها، بربرها، مغولها و عثمانیها نیز سهم بسیاری در گسترش آن داشتهاند.
در شبه جزیره بالكان این تفكر حاكم است كه عثمانیها در گسترش اسلام در این منطقه جدی بودهاند. اما اگر بخواهیم ظهور تمدن اسلامی در شبه جزیره بالكان را به تركها محدود كنیم، دچار یك اشتباه بزرگ شدهایم; زیرا كلیه دستاوردهای مادی و فرهنگی از طریق اسلام - كاملترین شیوه زندگی - توسط ملل بالكان بویژه آلبانیاییها و بوسنیاییها كسب شده است.
ذكر این نكته كه ملل بالكان روابط گسترده تجاری، سیاسی و نظامی با شركا و طرفهای مسلمانشان داشتهاند، ضروری به نظر میرسد. تبادل هیاتهای رسمی و همچنین مهاجرتهای فردی و گروهی مردم از دیگر ویژگیهای روابط قوی میان آنها میباشد. اما روابط ملل بالكان با عثمانیها، در مقایسه با دیگر مسلمانان، طولانیتر و عمیقتر است و از اواخر قرن پانزدهم تا جنگهای بالكان در سال ۱۹۱۲، به طول انجامیده است. روابط میان ملل بالكان (بویژه آلبانیاییها) و اعراب از دیرباز - حتی قبل از دوره مسیحیت - وجود داشته است و جهان عرب دارای اهمیت زیادی برای حتمیتبخشیدن به پدیده آلبانی و بوسنی بوده است (بخوانید پذیرش سریع اسلام). با این حال، علیرغم این واقعیات، این مساله هیچ گاه مورد توجه هیچ یك از مؤسسات تحقیقی و محققین قرار نگرفته است.
این مساله در ماهیتبسیار پیچیده است; زیرا جنبههای جامعه شناختی، قومی، فرهنگی، سیاسی، ایدئولوژیكی و مذهبی آن، بسیار دخیل است. غرضورزیهای سیاسی و فرضیات غلط به عنوان «اطلاعات صحیح تاریخی» عنوان شده، تبدیل به بخشی از مواضع رسمی در خصوص اسلام میشوند.
بنابراین یك مطالعه جدید برای كشف حقایق لازم است. باید یك پژوهش جدید تاریخی - خالی از هر نوع غرضورزی - در خصوص جنبههای مذهبی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی زندگی فئودالی پیش از اسلام ملل بالكان، بویژه آلبانیاییها صورت پذیرد.
تعداد مورخین و محققین مسلمانی كه به طور جدی در مورد دوره پیش از عثمانیها تحقیق و پژوهش كردهاند، بسیار كم میباشد. ،موفاكو، (Mufaku) ،كالشی، (Kaleshi) ،چابی، ( Cabaj) و غیره و در میان بوسنیاییها به هند، (Hand) و هادیجاحی، (Hadijahi) اشاره نمود. ولی باعث تاسف است كه بسیاری از آثار تاریخی مهم شرقی، به سادگی مورد استفاده محققین ما قرار نگرفته است; زیرا اكثر آنها به زبانهای عربی، تركی و فارسی نوشته شده است. ترجمه این آثار باید هر چه سریعتر انجام شود.
۱- شرایط تاریخی و اجتماعی ملل بالكان
دوره زمانی مورد بحث، از آغاز مسیحی شدن مردم بالكان تا فتح آن توسط عثمانیها طی قرون ۱۴ و ۱۵ و پس از آن كه اسلام به طور سریع مورد پذیرش آلبانیاییها و سپس سایر ملل قرار گرفت، میباشد. بنابراین، برای درك بهتر موضوع پذیرش سریع اسلام توسط ملل بالكان، ضروری استشرایط تاریخی، اجتماعی و مذهبی مردمی كه در شبه جزیره زندگی میكردند - در ابتدا ایلیریها و سپس اقوام اسلاو - نشان داده شود.
ایلیریها كه در بین رودخانه دانوب و دریای آدریاتیك اسكان داشتند، مشرك بودند، هر چند كه مسیحیتبه كندی در حال گسترش بود. در سال ۳۱۳ میلادی، امپراتوری رم طی «حكم مذهبی میلان»، مسیحیت را به عنوان مذهب رسمی اعلام كرد و مردم شبه جزیره بالكان تحت فشار شدید، آن را پذیرفتند. رومیها وارد سرزمینهای ایلیریها، بویژه سالونیكا در جنوب، سواحل دریای آدریاتیك در غرب و دالماتیا، (Dalmatia) در شمال غربی شدند. در این زمان بود كه اولین اجتماعات مسیحی در میان ایلیریها پدید آمد. حمله اقوام ژرمن بین قرون ۴ تا ۶، موجب شكست امپراتوری رم در سال ۴۷۶ شد. در پایان قرن پنجم و آغاز قرن ششم، بلغارها و تعداد دیگری از اقوام اسلاو، شروع به حمله به مرزهای امپراتوری بیزانس و غارت آنجا كردند. نتیجه این حملات كه از پایان قرن ششم تا قرن هفتم به طول انجامید، سكونت دائم آنها در سرزمینهای بین رودخانه دانوب و دریای اژه بود.
به قول پترویچ، اسلاوها با جمعیتبومی (ایلیریها) در شرق صربستان كنونی روبرو شدند كه رمی (مسیحی) نشده بودند. وی اسامی مكانها و مردم را به عنوان شاهد ارائه میكند. این دوره، ویژگیهایی همچون نهادینه كردن دین مسیحیت و روابط قوی آن با فئودالهای حاكم را دارد. شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی كه این دوره به همراه داشت، موجب طغیانهای عظیم شد.
در طول این دوره در ایلریا، همانند بسیاری از مكانهای دیگر، شرایط سخت اقتصادی و نارضایتی مذهبی، راه را برای نظریههای جدید باز كرد و برخی از آنها، بر ضد نهادینهسازی دین مسیحیتبودند. مذاهب كوچك مانند مانویت، آریاگرایی و غیره، در هر گوشهای پدیدار شد. این مذاهب ارتباطی با كلیسا نداشتند و همین مساله، موجب سختگیریهای بیشتر علیه آنها شد. در قرن نهم، امپراتوری بیزانس علائق زیادی در بالكان داشت و قادر بود مجددا بیشتر سرزمین فعلی آلبانی را تحت كنترل قرار دهد. به هر حال، حملات قبایل اسلاو، بویژه صربها، اثبات كرد كه این امپراتوری یك مشكل بزرگ در سر راه خود دارد.
هیل، (Hill) یادآور میشود كه بلغارها در اواخر قرن نهم، موفق به تسلط بر شرق آلبانی شده، تا نزدیكی بندر دورس پیش رفتند. دمیرای، (Demiraj) نیز معتقد است كه بلغارها بین سالهای ۸۱۵ تا ۱۰۱۸، بر اكثر سرزمین كنونی آلبانی و حتی كوزوو تسلط و حاكمیت داشتند. بنابراین در اوایل قرن یازدهم، آلبانی صحنه نبرد میان امپراتوری بیزانس و بلغارها بود. در سال ۱۰۱۸، بلغارها در یك نبرد در نزدیكی شهر برات شكستخوردند و آلبانی به تصرف بیزانس درآمد و حكومت وحشت واسیل دوم شروع شد. اما در طول قرن یازدهم، تعدادی شورش، از جمله در سالهای ۱۰۴۰، ۱۰۴۳، ۱۰۷۰، ۱۰۷۸ و ۱۰۸۰ به وقوع پیوست. در سال ۱۰۵۴، به دلیل كشمكشهای داخلی در دین مسیحیت، كوزوو به دو بخش تقسیم شد. شرق كوزوو زیر نفوذ كلیسای ارتدوكس و غرب آن زیر نفوذ كلیسای كاتولیك قرار گرفت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست