دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

راهی از درون


راهی از درون

بررسی فطرت راهی از درون برای شناخت آفریدگار جهان است . دانشمندان روان شناس فطرت و صفات طبیعی و فطری را با بررسی های علمی ثابت می کنند که در وجود انسان نیروئی نهفته است که می تواند …

بررسی فطرت راهی از درون برای شناخت آفریدگار جهان است . دانشمندان روان شناس فطرت و صفات طبیعی و فطری را با بررسی های علمی ثابت می کنند که در وجود انسان نیروئی نهفته است که می تواند خوبیها و بدی ها را بازشناسد. بقول ژان ژاک روسو بر فرض که نتوانیم با طبیعت خود اصل و ماهیت وجدان را دریابیم اما یک چیز درون ما شهادت می دهد که آن حتما در ما وجود دارد . (۱ )

برخلاف مادیون انسان دارای فطرت و ندای درونی است که ما را به پاکی ها فرامی خواند فطرت یکی از ویژگی های آن شناخت پروردگار جهان است . همانگونه که فطرت خوبیها و پاکی ها را می شناسد خدا را نیز می شناسد وجود ندای درون و فطرت خداجوست که روح خداجوئی یا در جستجوی مبدا هستی بودن جزو سرشت هر انسانی است (در درس نهم توضیح مختصری در این باره داده شد).

شناخت فطرت

فطرت و صفات فطری دارای خصوصیاتی است که با بررسی آن ویژگی ها ماهیت فطرت روشن میشود :

صفات فطری عمومیت دارند و در هر انسانی موجود می باشند.

تغییر نمی کند و درروان انسان جاویدان است .

اثبات صفات فطری احتیاج به دلیل ندارد تنها شناخت کافی است .

یادگیری لازم ندارد چون خود این صفات هدایت کننده انسانند.

صفات فطری که در ما وجود دارند احتیاج به تمرین و عادت کردن ندارند.

صفات انسان ها اگر دارای شرائط فوق باشند فطری و ذاتی هستند و جزو سرشت و نهاد بشر به حساب می آیند. انسان دارای فطرت خداجوست . این صفت فطری خداجوئی دارای شرائط فوق می باشد.

ملیت نژاد زبان فرهنگ در آن دخالت ندارد. انسانها در جستجوی مبدا آفرینش به کنجکاوی و کاوش می پردازند. فطرت ما را به خدای جهان آشنا می سازد اگر موانعی بینش فطرت را منحرف نسازد به این موانع توجه کنیم :

۱) فطرت خداجوست اگر تحت تاثیر عوامل داخلی یا خارجی منحرف کننده قرار نگیرد مثل طغیان غرائز از درون ترس و اغفال و استحمار از بیرون .

۲) فطرت خداجوست اگر منحرف نشود مانند قطب نما که با برخورد به آهن منحرف میشود و شمال و جنوب را نشان نمی دهد .

۳) فطرت خداجوست اگر زیر پرده نماند و موانع رشد فطرت را دگرگون نسازد مانند دانه گندمی که در حال جوانه زدن باشد ناگهان سنگهای بزرگ بر روی جوانه قرار گیرد و دانه گندم اندک اندک بپوسد و از بین برود. انسانها در فرهنگ های مختلف و موانع اجتماعی و تربیتی و حکومتی گاهی امکان رشد پیدا نمی کنند . (۲ )

فطرت انسان اگر سالم بماند و درست رشد کند به انسان شناخت می دهد زیرا حس کنجکاوی پی جوئی علل وعوامل همراه با قدرت تفکر و اندیشه و عقل و ارزیابی فطرت را در جستجوی خدای جهان کمک می کنند . (۳ )

پاورقی :

۱ ـ امیل ژان ژاک روسو ص ۲۰۷

۲ ـ روان شناسی اجتماعی ص ۹۳

۳ ـ عقاید اسلامی ص ۱۰۲