شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

تحلیل جامعه شناختی میزان گرایش به طلاق


تحلیل جامعه شناختی میزان گرایش به طلاق

هدف از انجام این پژوهش, توصیف و تبیین جامعه شناختی عوامل مؤثر بر گرایش زوجین به طلاق در شهرستان کرمانشاه با استفاده از مفاهیم موجود در نظریه های همسان همسری, مبادله و شبکه بوده است

هدف از انجام این پژوهش، توصیف‌ و تبیین جامعه شناختی عوامل مؤثر بر گرایش زوجین به طلاق در شهرستان کرمانشاه با استفاده از مفاهیم موجود در نظریه های همسان همسری، مبادله و شبکه بوده است. تحقیق حاضر، با استفاده‌ از روش پیمایش انجام شد و برای جمع‌آوری اطلاعات، «پرسشنامه همراه با مصاحبه» به‌کار گرفته شده است. جامعه‌ی آماری، ۶۴۱۰ نفر از‌ مردان‌ و زنان متأهلی بوده‌اند که در طول سال ۱۳۸۵ به دادگاه خانواده‌ی شهر کرمانشاه مراجعه کرده‌ و دادخواست طلاق داده بودند. با استفاده از شیوه‌ی نمونه‌گیری تصادفی سیستماتیک، حجم نمونه‌ی برابر با ۳۶۴ نفر از زوجین (سهم‌ مردان و زنان به‌طور مساوی‌ ۱۸۲نفر) به‌عنوان پاسخگویان‌ تحقیق انتخاب‌ گردیدند. متغیر وابسته‌‌ی تحقیق‌، میزان گرایش به طلاق بوده که سعی شد اثرات‌ برخی از متغیرهای مستقل(نظیر دخالت دیگران در زندگی زوجین، میزان برآورده نشدن انتظارات همسران از یکدیگر و میزان تصور مثبت از پیامدهای طلاق) بر آن مورد سنجش‌ قرار گیرد.

نتایج تحقیق نشان می دهد که نیمی از پاسخگویان گرایش متوسطی به طلاق داشته اند در حالی که نزدیک به ۹ درصد از آنها دارای گرایش قوی به طلاق بوده اند. تحلیل رگرسیونی داده ها حاکی از آن است که متغیرهای میزان برآورده نشدن انتظارات همسران از یکدیگر(به شکل مستقیم)، میزان تصور مثبت از پیامدهای طلاق و دخالت دیگران در زندگی زوجین(به شکل مستقیم و غیرمستقیم)، و متغیرهای تفاوت سنی، تفاوت تحصیلی و تفاوت عقاید همسران (به شکل غیرمستقیم از طریق تأثیر بر میزان برآورده نشدن انتظارات همسران از یکدیگر) بر میزان گرایش به طلاق تأثیر داشته اند که از این میان، متغیرهای دخالت دیگران در زندگی زوجین و میزان برآورده نشدن انتظارات همسران از یکدیگر دارای بیشترین تأثیر بر میزان گرایش به طلاق بوده اند.

عنوان فایل
تحلیل جامعه شناختی میزان گرایش به طلاق application/pdf
Main_31PArt_10033999)Maghale5.pdf
251 KB
دانلود

نویسنده: محمّداسماعیل ریاحی ـ اکبر علیوردی ـ سیاوش بهرامی‌کاکاوند