جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سیاه بازی های مرگ آور


سیاه بازی های مرگ آور

چگونه در دام کلاهبرداران خودرو گرفتار نشویم

خرید و فروش خودرو از بازار کاری است ظاهرا سهل و آسان، اما در برخی موارد دیده شده است که فروشنده از خریدار واردتر بوده، البته نه به معامله سالم؛ بلکه به راه‌هایی برای دور زدن یک معامله سالم برای کسب سود بیشتر.

دور زدن یک معامله سالم را می‌توانید «کلاهبرداری» هم بخوانید، معضلی که این روزها نمونه‌های متفاوتی از آن دیده می‌شود که در نهایت منجر به تشکیل پرونده‌های بی‌شماری در دادگاه‌ها شده است، پرونده‌هایی که با مطلع شدن خریداران از جریان کلاهبرداری در دادگاه‌ها به جریان می‌افتند. اما این کلاهبرداری‌ها چگونه در یک معامله شکل می‌گیرند و روش‌های افراد سودجو برای سوءاستفاده از خریداران خودرو چیست؟ چه کار کنیم که یک معامله سالم داشته باشیم تا شیرینی خرید خودرو در راهروهای دادگاه تلخ نشود؟ یک کارشناس خودرو در رابطه با روش‌های کلاهبرداری که اخیرا در معامله‌ها مشاهده کرده است می‌گوید: افراد سودجو با استفاده از روش‌هایی که فقط خودشان می‌دانند و با سوءاستفاده از اعتماد خریداران و در نظر گرفتن سود خود، اقدام به کلاهبرداری در معاملات خودرویی می‌کنند.

داوود اسماعیلی، این کارشناس خودرو می‌گوید: این کلاهبرداری‌ها نه تنها ضررهای چند میلیونی برای مشتریان به همراه دارد، بلکه در مواردی جان سرنشینان خودروی خریداری شده را هم به خطر می‌اندازد، زیرا در بسیاری از موارد خودروهای فروخته شده در یک معامله ناسالم، مشکلات فنی بسیاری دارند که خریدار غیرفنی از آنها خبری ندارد و به امید یک خودروی سالم وارد معامله شده است. این در حالی است که بسیاری از این خودروها که در ابتدای معامله سالم به نظر می‌رسند، بعدها خریدار خودرو را با مشکلات زیادی مواجه می‌کنند. حال این کارشناس خودرو برخی روش‌های کلاهبرداران را فاش می‌کند تا مشتریان بازار خودرو با در نظر گرفتن این موارد، معامله‌ای بی‌دردسر داشته باشند.

بنابراین حواستان به این موارد باشد:

۱ یکی از مهم‌ترین مواردی که فروشندگان سودجو در آن تبحر ویژه‌ای دارند، فروش خودروهای تصادفی و معیوب به جای خودروی سالم است. برخی از این خودروهای تصادفی که ظاهرشان خبری از گذشته شوم آنها نمی‌دهد، دچار مشکلات فنی جدی هستند، برای مثال بسیاری از این خودروها از نظر اتاق، شاسی، موتور، گیرباکس و … دچار مشکلاتی جدی هستند؛ اما به جای خودروی سالم جا زده می‌شوند.

۲ دست‌کاری و کم کردن کیلومتر برای پنهان کردن میزان کارکرد واقعی خودرو از دیگر روش‌هایی است که با انگیزه نو‌تر نشان دادن یک خودرو صورت می‌گیرد. این دست‌کاری موجب نامشخص ماندن زمان تعمیرات، سرویس‌های دوره‌ای، آخرین زمان تعویض روغن موتور و مواردی که مربوط به تجهیزات ایمنی خودرو است می‌شود. برای مثال ممکن است روغن ترمزی که ۱۲۰ هزار کیلومتر کار کرده، کارکرد آن بر اثر دست‌کاری کیلومتر خودرو ۶۰ هزارتا به نظر برسد، همین موضوع هم باعث تعویض دیرهنگام روغن ترمز و درست عمل نکردن ترمز خودرو و تبعات بعدی آن می‌شود.

۳ قطع کردن چراغ‌های هشداردهنده خودرو در مواقعی که خودرو نقص فنی دارد روش دیگری است که در سوژه‌های کلاهبرداری در معاملات خودرو دیده شده است. در این روش سودجویان با باز کردن کیلومتر و خاموش کرن چراغ‌ها از پشت آمپر خریدار را به اشتباه می‌اندازند، در صورتی که هر کدام از این چراغ‌های هشداردهنده تاثیر مستقیمی بر سلامت خودرو و سرنشینان آن دارند. این چراغ‌ها شامل چراغ‌های اعلام خرابی ترمز ای.بی.اس، چراغ اعلام خرابی ایربگ و … هستند که چراغ‌های حیاتی خودرو محسوب می‌شوند. فرض کنید که ترمز خودرو یا ایربگ آن مشکل دارد، فکر می‌کنید در مواقع خطر چه سرنوشتی در انتظار سرنشینان چنین خودرویی باشد؟

۴ فروش خودروهای آپشن پایین یا خودروهایی که آپشن آنها دستی است به جای خودروهای آپشن‌دار هم از دیگر روش‌ها است. برای مثال مشاهده شده که در برخی خودروها رینگ‌ها، سان روف و حتی ترمز ای.بی.اس خودرو به صورت دستی نصب شده، اما به جای آپشن کارخانه‌ای به مشتری فروخته شده است.

● روش‌های کلاهبرداران چیست؟

اما روش‌های کلاهبرداران برای رسیدن به اهدافشان چیست؟

ممکن است فروشنده سودجو در ابتدا خودرویی سالم از نظر فنی را به خریدار نشان دهد و سپس خودروی بازدید شده سالم را که توسط کارشناس مشاهده و تایید شده است با خودروی معیوب و تصادفی جابه‌جا کند. این کار در لحظه معامله و با ترفندهایی خاص با همان سوئیچ، کیلومتر کارکرده، شماره پلاک و مدارک انجام می‌شود؛ اما برای اینکه به این دام نیفتید، بهتر است در هنگام خرید خودروی کارشناسی شده، حتما شماره حک شده بر روی شاسی خودرو را با شماره‌ای که در مدارک خودرو است تطبیق بدهید.

روش دیگری که در کلاهبرداری‌ها با توسل به آن از مشتری سوءاستفاده می‌شود آوردن خریداران صوری برای ایجاد طمع و عجله در معامله است، کلاهبرداران همچنین از کارشناسان صوری هم برای رفع شک و شبهه خریدار استفاده می‌کنند. اما کارشناسان خودرو پیشنهاد می‌کنند برای اینکه به دام این دست فروشنده‌ها گرفتار نشوید، بهتر است از هویت واقعی صاحب خودرو با خبر شوید، زیرا در بسیاری از موارد فروشنده‌ها صاحب اصلی خودرو نیستند و در‌واقع دلالند. روش کار آنها هم این است که برای مثال یک خودروی تصادفی با قیمت ۱۴ میلیون تومان می‌خرند و با کمی ظاهرسازی آن را به قیمت روز بازار می‌فروشند. در این شرایط سند به صورت مستقیم از فروشنده اصلی به نام خریدار زده می‌شود و دلال با روش‌هایی که به آن وارد است ردی از خودش به جا نمی‌گذارد. بنابراین از هویت اصلی فروشنده آگاه شوید.

یک پیشنهاد دیگر کارشناسان هم برای داشتن یک معامله قابل‌اعتماد مراجعه به مراکز همگانی و مجاز خرید و فروش خودرو است که زیر نظر شهرداری و نیروی انتظامی هستند. این مراکز در تهران مراکز چیتگر، عبدل‌آباد، دوکوهه، شهید دوران و ...هستند که با وجود کارشناسان رسمی خودرو در آنجا می‌توانید یک معامله سالم داشته باشید.