پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

کاربرد لیزر در کاهش موهای زائد


کاربرد لیزر در کاهش موهای زائد

یکی از شایع‌ترین دلایل مراجعه افراد به کلینیک‌های پوست، موهای زائد است. مو تا حد معینی رشد می‌کند و سپس به صورت طبیعی می‌ریزد و موی جدید توسط فولیکول به وجود می‌آید. چرخه رشد …

یکی از شایع‌ترین دلایل مراجعه افراد به کلینیک‌های پوست، موهای زائد است. مو تا حد معینی رشد می‌کند و سپس به صورت طبیعی می‌ریزد و موی جدید توسط فولیکول به وجود می‌آید. چرخه رشد مو شامل سه مرحله است:

مرحله رشد: طی آن مو دارای حداکثر ضخامت و رنگ است؛ در این مرحله اشعه لیزر بیشترین اثر تخریبی را بر فولیکول مو دارد.

مرحله توقف رشد: ضخامت فولیکول رشد یافته کاهش پیدا می‌کند و از پیاز مو که مسئول تغذیه‌رسانی آن است، جدا می‌شود.

مرحله استراحت: در این مرحله تمام فعالیت‌های رشد متوقف می‌شود؛ در نواحی مختلف بدن مدت این دوره تفاوت دارد. این مرحله در موی سر به مدت تقریبا یکصد روز و دیگر نواحی بدن تا شش ماه طول می‌کشد.

امروزه روش‌های سنـتی از قبیل استفاده از کرم‌های موبر، تراشیدن و بند انداختن چون تاثیری در از بین بردن فولیکول مو ندارد، با گذشت زمان موجب بازگشت موهای ناخواسته به همان تعداد، ضخامت و رنگ قبلی می‌شود.

لیزر روشی سریع، موثر و بدون درد است که برای تمام نقاط بدن قابل انجام است؛ در این روش، در یک زمان بسیار کوتاه (در حد هزارم ثانیه)، نور لیزر با طول موج مناسب به پوست تابیده و با تجمع انرژی و ایجاد حرارت در فولیکول‌های مو همزمان ده‌ها فولیکول مو را تخریب می‌کند، اغلب موهای زائد تخریب شده از سطح پوست پاک می‌شود و باقیمانده آن پس از یک تا دو هفته خودبه‌خود ریزش پیدا می‌کند. بعد از انجام لیزر تعداد موها کاهش یافته، اما چون موها در فازهای متفاوتی از رشد به سر می‌برد، تعدادی از آنها طی عمل لیزر از بین نرفته و باقی می‌ماند. بنابراین باید این عمل هر پنج تا هشت هفته یکبار تکرار شده تا موها کاملا از بین برود. تعداد این جلسات حداقل چهار تا شش جلسه است که با توجه به خصوصیات ژنتیکی فرد ممکن است بیشتر یا کمتر باشد. از طرف دیگر ریشه و پیاز مو می‌تواند موهای جدید را ایجاد یا بازسازی کند؛ یعنی ممکن است در کنار پیاز مویی که از بین رفته است، ریشه جدید ایجاد شود، لذا بعد از اتمام دوره لیزر، فرد باید سالی یک یا دو بار تحت لیزر درمانی قرار گیرد تا موها مثل گذشته رشد نداشته باشد و موهای جدید کمتر رشد کند.

عوارض احتمالی لیزر قرمزی، تیرگی، براق‌شدن و حتی زخم‌شدن پوست است که اگر طول موج و انرژی استفاده شده برای بیمار درست انتخاب شود، چنین عوارضی اتفاق نخواهد افتاد. این نکته را هم به یاد داشته باشید که پس از لیزر حداقل یک ماه از قرار گرفتن در مقابل آفتاب خودداری کنید، زیرا به دلیل حساس‌بودن پوست​ ممکن است دچار آفتاب سوختگی شوید. اما مشکل بزرگ لیزر به دلیل گرانقیمت‌بودن دستگاه و همچنین پرهزینه بودن نگهداری آن، هزینه بالای آن است.

وحید کیانپور

کارشناس ارشد گیاهان و مواد اولیه دارویی