یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
جهانی شدن و امنیت فرهنگی
امنیت فرهنگی به معنی قابلیت و توانایی حکومتها در حفظ و دفاع از ارزشها، ایدهها، هویت و به طور کلی فرهنگ خاص یک جامعه میباشد. به نحوی که این شاکله تشکیلدهنده ساختار فرهنگی ملی یک کشور در داخل سیستم دولت ـ ملت و متمایزکننده ملت یک کشور از کشورهای دیگر است.
تاثیری که جهانی شدن بر این بعد از امنیت ملی گذاشته است، مربوط به افزایش نیروهای نفوذکننده متقابل، بویژه افزایش فزاینده مهاجرت، پناهندگی، آزادشدگی فرد، جریان یافتن ارتباطات فردی، قومی و گروهی گسترش فردیت و به طور کلی متعلقان به یک سمبل خاص در ورای مرزهای ملی حکومتها میباشد. به علاوه انقلاب اطلاعات و گسترش ارتباطات بینالمللی موجب تعارض میان فرهنگ ملی و روند یکسانسازی و یکپارچهسازی فرهنگی در سطح جهان گردیده است. به این ترتیب انقلاب اطلاعاتی و گسترش ارتباطات جهانی به یکی از عناصر تعیینکننده در زمینه امنیت فرهنگی تبدیل شده است. جریان فرامرزی اطلاعات از یک طرف فرهنگهای ضعیف و محلی در موقعیت رقابت نابرابر و ناسودمند قرار میدهد. و از طرفی موجب بیثابتی جوامع ملی میگردد. درنتیجه بسیاری از ملل دنیا احساس میکنند که برنامهریزیهای منسجم ملی و ارزشها و هویت خاص آن در حال رنگ باختن میباشد. تاثیر دیگر جهانی شدن را میتوان به رجحانیابی هویت فرهنگی به هویت سیاسی نسبت داد. به تدریج که حکومتها بخشی از حاکمیت خویش، نظیر حاکمیت اقتصادی را از دست میدهند، شهروندان آنها نیز انتظارات خود را از آنچه حکومت میتواند ارائه بدهد، پایین میآورند.
هانتینگتون اشاره میکند؛ فرایند نوسازی اقتصادی و تغییر اجتماعی در سراسر جهان، مردم را از هویتهای محلی دیرینه آنها جدا میسازد. در این فرایند دولتها ملی نیز به عنوان منشاء هویت ضعیف میشود، درنتیجه این روند همگان با محو تدریجی تمایزها، در ایدئولوژی و ساختار حکومتهای ملی، غرور مردم نیز از ملیگرایی سیاسی به سوی ملیگرایی فرهنگی میرود. بخصوص در مواردی که واحدهای ملی فاقد دولتی هستند که با مرزهای آنها مطابقت داشته باشند. به عبارتی مرزهای سیاسی ـ اقتصادی به مرزهای فرهنگی تبدیل میشوند. این مرزبندی فرهنگی دو نتیجه متناقض نما دارد. از یک طرف موجب تشدید نوعی از ملیگرایی شدید فرهنگی بویژه در بین قومیتهای فاقد دولت میگردد و از طرفی موجب ظهور نوعی از ارزشها و فرهنگ جهانشمولی چون حقوق جهانی بشر میگردد. این امر به تدریج به ظهور نوعی از وابستگی متقابل فرهنگی میگردد چرا که تقویت اشتراکات فرهنگی و ارزشهای جهان شمول پیوندهای قومی، فراملی، مهاجرت گروههای قومی مذهبی و نژادی در طول مرزها و ... موجب ارتباط نزدیک جوامع با همدیگر میگردد.
آثاری که این روندها خواهند داشت، میتوان به این شکل مطرح شوند که با گسترش و تشدید هویتهای فرهنگی، اولاً کشورها در تأمین امنیت فرهنگی برحسب سیستم دولت ـ ملت دچار مشکل میگردند. بویژه این امر در کشورهایی که دارای ساختار فرهنگی چندگانه هستند و نیز از مناطقی که یک گروه قومی یا زبانی، در داخل قلمروهای سرزمینی چندکشور پخش شدهاند صادق میباشد. ثانیاً در سایه رشد آگاهیهای روزافزون شهروندی و هویتهای فرهنگی از همنوعان خویش در نقاط مختلف جهان حکومتها باید امنیت فرهنگی و هویتهای فرهنگی مشابه شهروندان خویش در نقاط مختلف جهان را، دخیل در امر امنیت فرهنگی خویش بدانند، چنانکه در اقلیتهای عمده مسلمانان کشورهای اروپایی مسئله خارجی، جنگهای داخلی الجزایر را به مسئلهای داخلی برای اتحاد اروپا تبدیل کردهاند با حضور قابل توجه جمعیت ترک در آلمان، به گفتگو اتحادیه اروپا و ترکیه سایه افکنده است. ثالثاً، تآمین امنیت فرهنگی در فضای سایبرنتیکی کنونی، نه از طریق انزوا و فعالیت در چارچوب ملی، بلکه مستلزم عملکرد فعال فرهنگی در دنیا و ارتباط کنش و واکنشی با دیگر فرهنگها میباشد. به طوری که از طریق همکاری با فرهنگهای مثابه و تقویت نقاط اشتراک با فرهنگهای دیگر، مانع از تسلط جهانی یک فرهنگ با فرهنگهای سلطهجو گردید. رابعاً، درنتیجه شرایط مذکور و با تقویت پیوندهای فراملی و افزایش مهاجرت گروههای قومی در طول مرزها به نوعی وابستگی فرهنگی ایجاد میگردد. درنتیجه تراکم زمانی و مکانی، از یک طرف این فضای وابستگی متقابل فرهنگی تشدید میگردد، و از طرفی به سبب تنوعات و اختلافات فرهنگی به نوعی اصطکاک و برخورد تمدنی ـ فرهنگی تشدید میگردد. که در این صورت دولتها باید، امنیت فرهنگی را شامل کل حوزه تمدنی فرهنگی قلمداد نمایند.
مصطفی حسین زاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست