پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

بررسی آسیب عصب سیاتیک ناشی از تزریق عضلانی ناحیه گلوتئال


بررسی آسیب عصب سیاتیک ناشی از تزریق عضلانی ناحیه گلوتئال

از علل شایع آسیب عصب سیاتیک در ناحیه گلوتئال, تزریق عضلانی در این ناحیه می باشد

● مقدمه:

از علل شایع آسیب عصب سیاتیک در ناحیه گلوتئال، تزریق عضلانی در این ناحیه می باشد.

آسیب اغلب در اثر تزریق ماده در مجاورت عصب و اثر توکسیک ماده تزریقی و ایجاد التهاب حاد و مزمن می باشد و کمتر در اثر تزریق مستقیم به داخل عصب می باشد.

● مواد و روش:

در این مطالعه که از سال ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۱ انجام گرفت، ۶۰ مورد بیمار ارجاع شده از پزشکان سطح استان مورد مشاوره اکلترودیاگنوستیک قرار گرفته و علائم و یافته های بالینی و الکترودیاگنوستیک ثبت و مورد تحلیل قرار گرفت.

● نتایج:

۹۰% موارد آسیب ناشی از دیکلوفناک و بقیه ناشی از سایر داروها بوده است. ۸۸% موارد گرفتاری در قسمت پرونئال عصب و ۱۲% موارد گرفتاری در قسمت تیبیال بوده است. ۷۴% از موارد مرد و ۲۶% زن بودند. شیوع سنی در زیر ۲۵ سال و بالای ۶۵ سال کمی شایع تر بود. ۸ مورد ضایعه شدید و ۴۶ مورد ضایعه متوسط و ۶ مورد ضایعه خفیف بوده است. در موارد شدید بهبودی خیلی کم یا دیده نشد ولی در موارد خفیف و متوسط بهبودی ملاحظه گردید.

● بحث:

پیشنهاد می شود با توجه به نتایج مطالعه به هنگام استفاده از این آمپول ها نکات زیر برای پیشگیری از وقوع ضایعه عصب سیاتیک رعایت گردد: عدم تزریق در سنین زیر ۱۵ سال و بالای ۶۵ سال، اجتناب از تزریق در افراد ۶۵-۱۵ ساله و لاغر که توده عضلانی کمی در ناحیه گلوتئال دارند، عدم تزریق عمیق و رعایت روش صحیح تزریق توسط پرسنل مجرب و آموزش دیده، استفاده از داروهای خوراکی و شیاف تا حد امکان، استفاده از تزریق عضلانی غیر از ناحیه گلوتئال در سنین زیر ۵ سالگی.

در صورت وقوع این عارضه بر حسب شدت، ضایعه که به وسیله مطالعه الکترودیاگنوستیک تعیین می گردد. از درمان های کنسرواتیو و توانبخشی و یا جراحی استفاده شود.

عنوان فایل
بررسی آسیب عصب سیاتیک ناشی از تزریق عضلانی ناحیه گلوتئال application/pdf
baresi asibe asabe siyatic.pdf
188 KB
دانلود

جعفر احمدزاده

کورش منصوری