چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

تجربه خود را در ویندوز XP افزایش دهید


تجربه خود را در ویندوز XP افزایش دهید

واقعیت این است که من همیشه در نصب نرم افزارهای درایو zip خود مشکل داشتم و خیلی وقتها هم زمان خود را صرف رفع صفحه آبی رنگ ویندوز XP که با اتصال یک هارددیسک Peerless USB External ظاهر شده کردم

واقعیت این است که من همیشه در نصب نرم‏افزارهای درایو zip خود مشکل داشتم و خیلی وقتها هم زمان خود را صرف رفع صفحه آبی رنگ ویندوز XP که با اتصال یک هارددیسک Peerless USB External ظاهر شده کردم. ولی خوشبختانه Peerless یک هاردیسک خوش رفتار بود و فهمیدم که اگر سیستم را با یک هارد Peerless از پیش نصب شده بوت کنید، مشکلی نخواهید داشت. ولی اگر بعد از بوت شدن آنرا به سیستم متصل کنید، به هرحال باید مشکلات بعدی را هم خودتان یکجوری حل کنید!

کار با Peerless بدون شک راحت است و من آنرا برای انتقال یک خروار داده بین سرویس‏دهنده محل کارم و ویندوز XP سیستم منزل خود استفاده می‏کنم. لذا پس از ریختن فایلها روی آن، در منزل دست به کار شده و یکهو متوجه شدم که یادم رفته بود که Hot-Plugging خیلی هم درست نبود و باید سیستم را از نو با این وسیله متصل شده بوت می‏کردم و به همین خاطر هم صفحه آبی رنگ ویندوز XP دوباره ظاهر شد. خب شاید مثل ما فکر کنید که با یک بار بوت کردن مشکل حل می‏شود، ولی متأسفانه اینطور نشد. حتی بعد از بوت هم، صفحه Blue Screen of Death(BSOD) را دیدم. دوباره سعی کردم و یک بار دیگر بوت کردم، ولی باز هم هیچی ظاهر نشد که دلم خوش شود. اعصابم خرد شده بود چون به عنوان ابزار Backup خوب از آن استفاده کرده بودم و حالا هیچ چاره‏ای نبود جز خواندن اطلاعات آن. و همچنین اطلاعاتی روی آن بود که بدون شک باید در جای دیگری هم نگهداری می‏شد. خب چه کار باید می‏کردم؟ عقل حکم می‏کرد که مراحلی را قبل از روشن شدن سیستم طی کنم. باید Safe Mode را آزمایش می‏کردم (که با فشار کلید F۸ در زمان بوت ویندوز XP ظاهر می‏شود) و خوشبختانه Safe Mode جواب داد. وقتی در محیط Safe Mode سیستم بالا آمد، بهتر بود که نرم‏افزار Iomegaware که همچون راه‏انداز آن هارددیسک بود را Uninstall کنم. یا شاید بهتر بود که از طریق گزینه System Restore آنرا به حالتی که هفت پیش داشت برمی‏گرداندم. اما من راه‏حلی بهتر از به کارگیری Safe Modeبرگزیدم، آن همه درایوها و سرویسهای بارگذاری شده را نشان می‏دهد. در وضعیت فعلی خیلی بعید بود که درایور IOMDISK قبل از کله پاشدن بارشده باشد. بنابر ویژگیهای آن، Storage Iomega Disk Filter For filtering All Mass Devices وجود داشت که احتمالاً مشکل مربوط به این بود.

اما متأسفانه Safe Mode مشکل ما را حل نکرد و من هنوز هم صفحه آبی رنگ معروف را می‏دیدم. یواش یواش ههه چیز داشت بدریخت‏تر می‏شد و داشتم راستی راستی تب می‏کردم.

اما نه، نگران نباشید، همیشه گزینه Last Known Good Configuration در Safe Mode وجود داشت. این گزینه را انتخاب کنید و امیدوار باشید که ویندوز XP بدرستی بوت می‏شود ولی اگر نشد چی؟ برای حل این مشکل جدی واقعاً باید یک PC دیگر در اختیار داشته باشید و به اینترنت متصل شوید و ساعتها روی اینترنت جستجو کنید. من هم خیلی جدی شروع به جستجوکردن بهترین راه برای بازیابی داده‏هایم کردم. شما خیلی سریع در این جستجوها متوجه می‏شوید که ویندوز XP با ویندوز ۹۸ خیلی متفاوت است.

مثلاً باید بگوئیم که سیستم من یک NTFS داشت نه یک FAT۲۳، لذا نمی‏توانستیم خیلی راحت از یک فلاپی بوت کنیم و اطلاعات موردنظرم را روی رسانه قابل حمل کپی کنیم.

● جریان بازیابی‏

توجه من به سمت Recovery Console معطوف شد. Recovery Console یک ابزار رفع اشکال قدرتمند است که می‏تواند زمانی که سیستم قفل کرده یا راه‏انداز دستگاهی باعث آزار و اذیت شده، به کار آید.

RC یک خط فرمان در اختیارتان قرار می‏دهد که به شما امکان اجرای اعمال مختلف مدیریتی را می‏دهد. شما می‏توانید فایلها را از روی FAT یا NTFS بخوانید و بنویسید، هارددیسکها را فرمت کنید، بوت معیوب را درست کنید یا سرویسها را متوقف یا اجرا کنید و بعلاوه چند تا کار دیگر.

دو راه برای استفاده از Recovery COnsole وجود دارد: شما می‏توانید توسط سی‏دی‏رام ویندوز XP بوت شده و آنرا از منوی Boot اجرا کنید یا اینکه می‏توانید آنرا به روی هارددیسک خود نصب کنید. بدین منظور، سی‏دی‏رام را وارد درایو کنید و دستور زیر را تایپ کنید:

\i۳۸۶\winnt۳۲.txt/cmdcons

بعد از راه‏اندازی مجدد، RC روی خط پایین منوی Boot ظاهر می‏شود. اگر آنرا انتخاب کنید، بعد از یک مکث کوتاه، RCیک صفحه متنی را نمایش می‏دهد که لیست تمام OSهای نصب شده روی سیستمتان در آن قرار دارد (لیست می‏توانید شامل Win۲K و NT۴ هم باشد) و بعد از شما می‏پرسد که می‏خواهید با کدام OSبوت شوید. اسم رمز Administrator را وارد کنید (که اگر در حال استفاده از نسخه Homeباشید عموماً خالی است) و بعد به شما یک اعلان فرمان داده می‏شود.

آنچه که در خط دستور RC در اختیار دارید، شبیه به چیزی است که در یک اعلان دستور معمولی در اختیارتان است، اما شما می‏توانید آنها را با تایپ Help در کنسول هم ببینید. برای گرفتن help یک دستور خاص، می‏توانید از شکل "command_name/HELP" یا "Command_name/?" استفاده کنید. برای مثال ما مایل بودیم که در مورد دستورات ENABLE یا DISABLE مطالبی را بدانیم. شما از دستور LISTSVC برای لیست کردن همه سرویسهای در حال اجرا را استفاده می‏کنید و با دراختیارداشتن آن اطلاعات می‏توانید راه‏انداز یا سرویس دردسرساز را در بوت بعدی غیرفعال کنید.

اولین حرکت کپی کردن یک نسخه «تمیز» IOMDISK روی نسخه موجود آن است (شما می‏توانید اینکار را با RC انجام دهید)، شاید فایل خراب شده باشد. اینکار مشکلی را برای شما ایجاد نمی‏کند. سپس سعی درغیرفعال کردن IOMDISK هم کردم ولی فایده‏ای نداشت. (هنوز هم سیستم صفحه آبی را نشان می‏داد). پس از آن به بحث نصب مجدد (Re-install) ویندوز XP روی ویندوز فعلی معطوف شدم که شاید نصب جدید بتواند مشکلات را حل کند. اینکار خوب بود و یک راه حل غیرمخرب محسوب می‏شد که حداقل همه می‏دانیم تحت ویندوز ۹xاینکار مشکل‏گشا بود. البته اینکار گاهی هم مشکل را حل نمی‏کند و همچنان مشکل باقی می‏ماند که تحت ویندوز XP این احتمال وجود داشت. بطور نرمال این کار با انتخاب ۰۳۹;R۰۳۹; که مربوط به کلمه Repair در حین فرآیند نصب است انجام می‏شود، ولی به دلیلی این گزینه خود را نشان نداد. در عوض وقتی من سعی در نصب مجدد آن روی نسخه قدیمی داشتم خیلی صریح به من اعلام کرد که اگر به عمل نصب ادامه دهم حسابهای کاربری و اطلاعات امنیتی خود را از دست خواهم داد و تازه احتمال از دست دادن پوشه My Documents را هم داشتم. حالا فهمیدم که چه قدر خرابکاری کرده‏ام و تازه متوجه شدم که در سیستم چه مشکلی بزرگی دارم.

● کمک گرفتم‏

خب در اینجا بود که یک فکر بکر کردم، کاری که تا به حال در این چند سال انجام نداده بودم. درباره کوچک کردن خودم پشت تلفن جلوی یک مسئول خدمات فنی صحبت می‏کنم.

البته خیلی هم برایم عجیب نبود که توضیحات معمولی و غیرحرفه‏ای از آن طرف بشنوم. خیلی سریع به من پیشنهاد شد که به Safe Mode و Lask Known Good بروم (که البته آنها را زودتر انجام داده بودم). سایت وب Iomega از قابلیت چت کردن روی سایت پشتیبانی می‏کرد که البته بهتر از گوشی تلفن بود.

خیلی سریع از بحث SafeMode و Last known good گذشتم و متوجه شدم که خیلی از بحث دور نبودم و آن کارهایی را کردم که باید انجام می‏دادم. چون قبلاً هم نتوانسته بودم سیستم را با انجام این کارها بوت کنم، این بار هم این نقشه عملی نشد. بعد از چند توصیه مؤدبانه، در آخر پشتیبان فنی به من توصیه کرد که سیستم را یکبار دیگر به فروشنده‏اش بسپارم تا دوباره آنرا به خوبی بالا بیاورد. از آنجا که این مشکل واقعاً مشکل مربوط به IOmega بود، پیش خودم فکر کردم که چرا باید یک شرکت دیگر مسئولیت مشکلات شرکت دیگر را برعهده بگیرد؟ هرچند که از کیفیت سرویس IOmega ناامید شده بودم ولی خیلی هم برایم عجیب نبود.

خب حالا باید چه کار می‏کردم؟ هرچند که هنوز هم قصد تلاش داشتم ولی کم کم داشتم از خیر داده‏های روی دیسک می‏گذشتم. خوشبختانه توانستم یک سی‏دی رام نصب ویندوز XP خوب پیدا کنم و یک نسخه maintenance روی پارتیشن دوم (درایو D) نصب نمودم. این کار به خوبی انجام شد و سیستم دوباره بوت شد. در زمان بوت، مجدداً یک منو ظاهر شد که دو کپی ویندوز Home XP را نشان می‏داد. پس از آن توانستم با کپی maintenance خود بوت کنم (که پیش فرض هم بود) و به داده‏های درایو C: برای آخرین بار نگاه کنم. بطور اتفاقی هیچ مشکلی هم برای Product Activation وجود نداشت (کپی دوم XP هنوز می‏توانست تا ۳۰ روز قبل از Active شدن دائم کار کند ولی چون روی سیستمی نصب شده بود که همان مجموعه سخت‏افزار را بعنوان Hardware key می‏شناخت، لذا singature هم مثل قبل بود و مشکلی در نصب پیدا نشد).

به منظور دسترسی به حساب کاربری Administrator، بنابر ادعای قوانین امنیتی XP، باید با Safe Mode بوت می‏کردم. این تنها راهی بود که می‏توانستم به حساب کاربری Administrator در ویندوز XP نسخه Home دسترسی پیدا کنم. وقتی بعنوان Administrator به سیستم loginکردم، خب همه چیز درست بود و می‏توانستم هر کاری که دوست داشتم انجام دهم. ولی نه همه کارهایی را که مربوط به داده‏های همکارم بود، در ضمن Administrator هم اجازه کپی به من نمی‏داد. اگر می‏خواستم این کار را انجام دهم باید Take Ownership فولدر مربوطه را تغییر می‏دادم.

برای این کار روی فولدری که می‏خواهید آنرا کپی کنید راست کلیک کنید و Properties را انتخاب نمایید. سپس روی دکمه Security در قسمت Permission روی Advanced کلیک کنید. اینکار صفحه Advanced Security Settings را برای آن فولدر باز می‏کند. سپس روی دکمه Owner کلیک کنید و Administrator را در "Change Owner to..." انتخاب کنید. به منظور تغییر owner همه زیرمجموعه‏های آن فولدر هم باید دکمه Replace owner on subcontainers and objects را انتخاب کنید. روی Apply کلیک کنید. هر فایلی حدود ۱ تا ۲ دقیقه کارش طول می‏کشد تا owner آن فایل عوض شود.

وقتی داده‏هایم به خوبی روی درایو D کپی شدند، حالا می‏توانستم همه آنچه که روی درایو C انجام می‏دادم را به پایان برسانم. این تجربه تلخ بالاخره در اینجا به پایان رسید و خواستم به شما بگویم که چه کارهایی در هنگام وقوع چنین مشکلاتی باید انجام دهید.