چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آلودگی هوا ،‌ بیماریهای قلبی عروقی ، ورزش و فعالیت بدنی


در سالهای گذشته سازمانهای بهداشتی تلاشهای زیادی را جهت کنترل و کاهش ابتلا به بیماریهای واگیر در سراسر دنیا انجام دادند ولی در حال حاضر پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر …

در سالهای گذشته سازمانهای بهداشتی تلاشهای زیادی را جهت کنترل و کاهش ابتلا به بیماریهای واگیر در سراسر دنیا انجام دادند ولی در حال حاضر پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر نه تنها در کشورهای توسعه یافته بلکه در کشورهای در حال توسعه نیز یک مسأله مهم بهداشتی به شمار می رود . تحقیقات اخیر نشان می هد که علت ۶۰٪ کل مرگ ها بعلت بیماریهای غیرواگیر است . در بین این بیماریها ، بیماری های قلبی - عروقی عامل اصلی مرگ و میر می باشند .

علاوه بر آن بیماری های ناشی از کاهش خون رسانی به عروق قلب در سال ۲۰۲۰ اولین علت کاهش سلامتی خواهند بود .

نکته حائز اهمیت این است که کنترل این بیماریها ، با اجرای طرحهای کنترل طولانی مدت عوامل خطرزای آنها قابل انجام خواهد بود .

متأسفانه در حال حاضر تغییرات سریع نحوه زندگی در ارتباط با کاهش فعالیت بدنی ، تغییرات رژیم غذایی و افزایش استعمال دخانیات نه تنها در جهت کاهش این بیماری ها نیست بلکه به عنوان عوامل خطرزای این بیماری ها به افزایش شیوع آنها و مرگ و میر ناشی از آنها کمک می کند .

علاوه بر این ارتباط بیماری های قلبی - عروقی با آلودگی هوا در مطالعات متعدد نشان داده شده است . همانگونه که می دانیم بیشترین میزان گازهای آلاینده هوا در اثر سوخت ناقص بنزین اتومبیل ها ایجاد می گردد . در مطالعاتی که انجام شده است ارتباطی بین گازهای آلاینده ناشی از ترافیک وافزایش غلظت فیبرینوژن پلاسما ( یکی از عوامل خطر بیماری های قلبی - عروقی ) دیده شده است . در این مطالعات افزایش میزان بستری در بیمارستان و مرگ و میر بدنبال بیماری های قلبی - عروقی در روزهایی که آلودگی هوا بیشتر است دیده شده است . در بررسی های انجام شده در فاز یک طرح ملی پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی - عروقی حدود ۸۰٪ مردم اصفهان در اوقات فراغت خود هیچگونه فعالیت بدنی و ورزشی ندارند .

با توجه به نکات گفته شده در بالا یکی از راههای کاهش ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی افزایش فعالیت بدنی و ورزش در طول روز می باشد .

طبق تحقیقات انجام شده انجام روزانه حدود ۴۵ دقیقه پیاده روی با سرعت متوسط می تواند در کاهش ابتلا به بیماری های قلبی مؤثر باشد . یکی از راههای بسیار مفید و مناسب برای داشتن این مقدار ورزش روزانه کافی است شهروندان بجای استفاده از اتومبیل های شخصی ، از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند . به این طریق شخص بخشی از مسیر خود را از منزل تا رسیدن به محل وسایل نقلیه عمومی پیاده طی می کنند . علاوه بر ان می تواند بخشی از مسیر خود تا محل کار را نیز پیاده طی می کند .

به این طریق هم فعالیت بدنی لازم را انجام داده است و هم با عدم استفاده از خودروهای شخصی سطح گازهای آلاینده در شهر کاهش می یابد . علاوه بر آن با کاهش ترافیک در سطح شهر و کاهش زمانهای تأخیر سطح استرس نیز کاهش می یابد و حتی شاید عادات غلط ناشی از آن شامل استعمال دخانیات و عادات غلط تغذیه ای نیز کمتر شود .

بنابراین هر فرد تنها با عدم استفاده از خودروی شخصی گام مهمی در پیشبرد سلامت خود و سایر همشهریان خود برمی دارد .