چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
بارداری با دهان چه می کند
![بارداری با دهان چه می کند](/web/imgs/16/161/ptn561.jpeg)
مشکل،مشکل شایعی است. بهگفته متخصصان، احتمال بروز مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری ۳۵ درصد افزایش مییابد و دلیل اصلی آن نیز تغییرات هورمونی است. از هر ۱۰ خانم باردار ۶ نفر به التهاب و خونریزی لثه مبتلا هستند، بهخصوص اگر قبل از بارداری، سلامت دندان و لثههایشان بررسی نشده باشد.
در خانمهای باردار میزان پروژسترون ۱۰ تا ۳۰ درصد افزایش مییابد و این اتفاق نفوذپذیری عروق را بالا میبرد و آسیبپذیری بافتها را در برابر عوامل التهابزا افزایش میدهد. از سوی دیگر میزان تولید هورمون استروژن پایین میآید و درنتیجه بافت دهانی و لثه در برابر حمله باکتریها آسیبپذیرتر میشود. در نتیجه، احتمال بروز پلاکهای دندانی و خونریزیهای لثه در دوران بارداری افزایش مییابد. مطالعههای گوناگونی نشان داده است مشکلات لثه در زنان باردار میتواند با زایمان زودهنگام و کموزنی جنین حین تولد ارتباط داشته باشد. بیماریهای لثه حتی به دلیل آلودگی باکتریایی میتواند باعث کاهش سطح هوشیاری، بیهوشی و حمله قلبی در زنان باردار شود. متاسفانه این نوع آلودگیها خیلی راحت از طریق جفت به جنین هم میرسند.
● آیا باید مشکل خونریزی لثه را در دوران بارداری درمان کرد؟
تحقیقی که در سال ۲۰۰۶ روی ۳ هزار و ۵۶۳ زن باردار آمریکایی انجام شد، نشان داد میزان شیوع بیماریهای دهانی بین زنان باردار حدود ۵۰ درصد است. در این تحقیق مشکل ۵۰ درصد زنان در طول بارداری درمان و ۵۰ درصد دیگر به بعد از زایمان موکول شد. نتایج بررسیها که در مجله آمریکایی «زنان و زایمان» منتشر شد، حاکی از آن بود که درمانها نهتنها خطر زایمان زودرس را کم نمیکنند بلکه این احتمال را بهخصوص در زنانی که سابقه زایمان زودرس داشتهاند، افزایش میدهد. درواقع درمانها باعث ورود بیشتر باکتریها به خون میشود. این باکتریها خود را به جنین میرسانند و باعث تولد پیش از موعد میشوند. براساس این تحقیق، بارداری زمان مناسبی برای درمان نیست. بهترین کار این است که خانمها قبل از بارداری به دندانپزشک مراجعه کنند و هرگونه درمان لازم را انجام دهند. در طول بارداری باید بهداشت دهان و دندان را حفظ کرد و نهتنها از مسواک بلکه از نخ دندان و آبنمک استفاده کرد تا از تجمع باکتریها پیشگیری شود. خونریزی نباید باعث قطع مسواک زدن شود.
● چرا درمانهای دندانپزشکی در دوران بارداری انجام نمیشود؟
انجام رادیوگرافی در دوران بارداری ممنوع است و اگر خانم بارداری برای درمان اورژانسی به عکسبرداری از لثه یا دندان نیاز داشته باشد، پزشک لباسی از جنس سرب به تن او میکند تا جنین را از هرگونه خطر حفظ کند. پر کردن دندان و بیحسی موضعی خطری برای جنین ندارد با این حال بسیاری از دندانپزشکان استفاده از مواد خاکستری حاوی آمالگام را توصیه نمیکنند زیرا براساس نتایج برخی تحقیقات، گازهای ناشی از آمالگام میتواند سمی و برای جنین خطرناک باشد. کارهایی نظیر جراحی لثه و بیهوشی عمومی در دوران بارداری ممنوع است و باید آن را به بعد از زایمان موکول کرد.
● مصرف چه داروهایی مجاز است؟
در ۳ ماهه نخست بارداری، مصرف دارو اصلا توصیه نمیشود. برخی داروها در این دوره میتوانند باعث نقص عضو یا عقبماندگی ذهنی شوند با این حال در موارد ضروری، پزشک میتواند برخی داروها مانند بیحسکنندههای موضعی نظیر لیدوکایین که داروهای بیخطری هستند تجویز کند اما داروهای تزریقی داخل وریدی یا استنشاقی میتوانند باعث سقط جنین شوند. در صورت بروز عفونت، مصرف آنتیبیوتیک زیر نظر پزشک مجاز است. داروهای خانواده پنیسیلین خطری برای مادر و جنین ندارند اما تتراسایکلین میتواند باعث تغییر رنگ دندانها و استخوانهای جنین شود. در صورت بروز درد، امکان مصرف استامینوفن وجود دارد. خوردن داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی مثل ایبوپروفن نیز تا قبل از هفته ۳۲ اشکالی ندارد.
منبع: WebMD
سمیه مقصودعلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست