چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اوریون شنوایی ام را از من گرفت


اوریون شنوایی ام را از من گرفت

پیامش خیلی کوتاه و گنگ بود, فقط همین «من از سال ۸۵ در اثر اوریون شنوایی گوش چپم را از دست داده ام, آیا امیدی هست »

پیامش خیلی کوتاه و گنگ بود، فقط همین: «من از سال ۸۵ در اثر اوریون شنوایی گوش چپم را از دست داده‌ام، آیا امیدی هست؟»...

نمی‌دانستم فرستنده پیامک کیست، چند ساله است و اصلا دختر است یا پسر؟ با شماره‌اش تماس گرفتم و یک خانم گوشی را برداشت. وقتی گفتم از «سلامت» هستم، تعجب کرد و بلند گفت:‌ «هفته‌نامه سلامت»؟! یعنی واقعا برای امیر من زنگ زده‌اید؟!» مجال پاسخ‌دادن به من نداد و تشکر کرد و با گریه گفت: «امیر پسر ۱۱ ساله‌ام این پیامک را فرستاده. ما ساکن بروجرد هستیم و با اینکه من و پدرش گفتیم خوش‌خیال نباش، گفت شاید امیدی باشد و آنها کمکم کنند.» کنجکاوی‌ام بیشتر شد و از او خواستم گوشی را به پسرش بدهد تا قدری به خودش مسلط شود. امیر گوشی را گرفت و خیلی مودبانه این‌طور با من حرف زد: «هفته پیش که براتون پیامک زدم، نمی‌دونستم این همه براتون مهم هستم و حالا ناراحتم چرا زودتر این کار را نکردم. من سال ۸۵ اوریون گرفتم و تشخیص ندادند این مشکل را دارم. الان ۸-۷ ماه است که سمعک می‌گذارم. همان سال به تهران آمدیم و پزشکان تهران فهمیدند مشکلم عفونت گوش نیست بلکه اوریون است که به گوش چپم صدمه زده. از همان موقع در گوشم لوله گذاشتند. گوش راستم هم الان دچار مشکل شده. گفتند بزرگ‌تر شوم خوب می‌شوم اما حالا ۶ سال گذشته و مشکلم آنقدر شدید شده که سمعک می‌گذارم. دلم می‌خواهد یک مرد قوی و سالم باشم و خوب زندگی کنم. آیا می‌توانید با عمل جراحی یا هر راه‌حل سخت دیگر گوش‌هایم را خوب کنید؟ من سختی‌هایش را تحمل می‌کنم. به من قول می‌دهید که کمکم کنید؟» می‌دانستم که امکان صدمه دایمی به گوش در موارد نادر وجود دارد اما قول دادم با یک جراح گوش و حلق و بینی در مورد امیر صحبت کنم تا اطلاعات بیشتری به دست بیاورم. گفت وگو با دکتر کامران کامروا، متخصص گوش و حلق و بینی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با این هدف انجام شد.

▪ به نظر شما دلیل ناشنواشدن امیر ربطی به تشخیص ندادن اوریونش دارد؟

نه. نمی‌توان در این مورد با صراحت صحبت کرد، چون حتی در صورت تشخیص صحیح هم درمانی برای اوریون نداریم که مثلا بگوییم شاید امیر اگر درمان می‌شد شنوایی گوشش حفظ می‌شد. هر چند با برخی اقدام‌های خاص پیشنهادی مانند مصرف ایمونوگلوبین‌ها و اینترفرون می‌توان ایمنی فرد را بالا برد تا از عوارض ناخواسته احتمالی اوریون جلوگیری شود اما این پیشنهادها در سطح عادی درمان اوریون وجود ندارد و بررسی آن صرفا مطالعاتی بوده. ما برای اوریون فقط منتظر می‌مانیم ویروس دوره خود را طی کند و بیماری خاتمه یابد. هنوز اطلاعات علمی امروز ما به جایی نرسیده که بتواند تشخیص دهد چرا و چطور ویروس اوریون باعث اُرکیت (التهاب بیضه) یا کری یک طرفه می‌شود. معمولا به دلیل تمایل این ویروس به سیستم عصبی در قسمت گوش داخلی چپ التهاب رخ می‌دهد و شنوایی این گوش از دست می‌رود. البته گاهی هم گوش راست درگیر می‌شود به هر حال به صورت یک طرفه این درگیری ویروسی رخ می‌دهد و متاسفانه آن گوش ناشنوا می‌شود.

▪ یعنی نمی‌شود با هیچ اقدام خاصی مانع این درگیری شویم یا آن را درمان کنیم؟

نه، متاسفانه هیچ راه درمانی‌ای هم ندارد و با علم امروز هیچ کار پیشنهادی مانند کاشت حلزون یا... برای این کری ناشی از ویروس نداریم. دلیلش هم مشخص است چون هیچ‌کس نمی‌داند ویروس دقیقا کدام قسمت از مسیر شنوایی را درگیر کرده و محل عارضه کجاست، پس کاری هم نمی‌شود کرد. حتی ما نمی‌دانیم چرا این ویروس به صورت یک‌طرفه درگیری ایجاد می‌کند ولی نکته‌ای که باید تاکید شود این است که نباید این موضوع به نگرانی والدین منجر شود، چون مواردی که ویروس عوارضی مانند کری یک‌طرفه ایجاد می‌کنند بسیار محدود است شاید یک مورد در هر ۱۰۰هزار نفر.

▪ پس بهترین راه این است که با واکسیناسیون جلوی ابتلا به اوریون را بگیریم تا از عوارض بعدی هم پیشگیری شود؟ درست است؟

تا حدی موافقم. الان ما واکسن MMR را داریم?و واکسیناسیون آن هم انجام می‌شود و جلوی ابتلا به اوریون را می‌‌گیرد ولی این واکسن قطعیت ندارد و فقط می‌تواند درصدی از ایمنی به ویروس را ایجاد کند، اما به هر حال به نظرم تلقیح واکسن خیلی موثر است.

▪ آیا عفونت کردن گوش امیر و اینکه الان گوش راستش هم با مشکل مواجه شده و لوله تهویه دارد می‌تواند به دلیل اوریونش باشد؟

نه، اگر گوش دچار عفونت شود باید دنبال دلایل دیگر بود و تشخیص اوریون رد می‌شود چون این بیماری ویرال (با عامل ویروس است نه باکتری) است و اصولا ما برای اوریون لوله تهویه نمی‌گذاریم و اینکه پزشکان از آن سال این درمان را انجام دادند، هیچ ربطی به این بیماری ندارد. چون امیر را ندیدم و معاینه نکردم نمی‌توانم در موردش بیش از این نظر بدهم، اما شاید بعد از بررسی بتوانم کمک بیشتری کنم تا سلامت گوش راستش برگردد.

▪ متشکرم در اولین فرصت این خبر خوب را می‌دهیم و از خانواده‌اش می‌خواهیم او را از بروجرد بیاورند تا برای گوش راست‌اش بررسی شود، اما ممکن است کمی در مورد کاربرد لوله‌های تهویه با نام VT که در گوش راست امیر گذاشته‌اند، توضیح دهید؟

بله، در سیستم شنوایی ما فشار پرده‌گوش خیلی مهم است و همواره باید صفر باشد. گاهی عفونت‌های دردناک گوش کودکان که شایع هم هست و با آنتی‌بیوتیک‌ها به خوبی درمان می‌شوند به هر دلیلی رفع نمی‌شود و این مشکل مزمن آنقدر باعث فشار پرده می‌شود که خطر پارگی پرده گوش به وجود می‌آید. گاهی هم انسداد شیپوراستاش درمان نشده (شیپوراستاش باید هوا را از حلق به پشت پرده گوش منتقل کند تا فشار هوا تعدیل شود) و فشار پرده بالا می‌رود و امکان پارگی آن هست و باید به سرعت چاره‌جویی شود. در این موارد گذاشتن یک لوله تهویه گوش توسط متخصص گوش و حلق و بینی لازم است. این لوله‌های کوچک از جنس پلاستیک خاصی هستند که میان پرده گوش گذاشته می‌شوند تا به هوا اجازه دهند وارد شود و تعادل هوایی برقرار شود. این لوله‌ها انواع و اقسام دارند. عمده آنها معمولا چند هفته تا ۹ ماه بعد خودبه‌خود به داخل کانال گوش می‌افتند ولی گاهی ممکن است لازم باشد متخصص گوش و حلق و بینی برخی از انواع آنها را خودش بردارد.

▪ امکان دارد خود این لوله مشکلاتی ایجاد کند؟

چرا که نه. اگر خوب این لوله کار گذاشته نشود، این عمل هم مانند هر عملی می‌تواند عارضه بدهد. پس لازم است این ونتیلیشن تیوب یا وی‌تی یا لوله یکسان‌کننده هوا که برای این کودک گذاشته شده را بررسی کنیم و به امید خدا ببینیم چه اتفاقی افتاده.

▪ من هم امیدوارم هرچه زودتر امیر را ببینید و بتوانید کمکش کنید با گوش راستش بدون مشکل بشنود.

الهه رضاییان