چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

سفره گیلانم آرزوست


غذاهای گیلانی غذاهایی خوش‌طعم و بو، با ظاهری دلنشین هستند که از ایام قدیم محبوبیت زیادی در میان تمامی ‌اقوام ایرانی داشته‌اند. امروزه نیز سفره گیلانی از نظر متخصصان تغذیه …

غذاهای گیلانی غذاهایی خوش‌طعم و بو، با ظاهری دلنشین هستند که از ایام قدیم محبوبیت زیادی در میان تمامی ‌اقوام ایرانی داشته‌اند. امروزه نیز سفره گیلانی از نظر متخصصان تغذیه مورد توجه و بررسی قرار گرفته و روی نکات مثبت و قابل ترویج عادات غذایی مردم این منطقه تاکید بسیار می‌شود. از جمله این نکات می‌توان به مصرف بیشتر گوشت سفید شامل انواع ماکیان، ماهی و تخم مرغ نسبت به گوشت قرمز اشاره کرد، سبزی‌ها به ویژه سیر، پیاز، سبزی‌های برگ سبز و معطر جزو جدانشدنی این غذاها هستند. مصرف بالای انواع میوه‌ها، انواع ماست و ترشیجات، گردو و طبخ برنج به صورت کته و بدون روغن از دیگر عادات غذایی مثبت این مردم است.

آش‌های گیلانی به علت دارا بودن انواع حبوبات، سبزی‌ها، گوشت قرمز و مصرف به همراه ماست یا کشک، منبع غنی از پروتئین، ویتامین و املاح است و یک غذای کامل محسوب می‌‌شوند. چاشنی‌های متداول مانند آب‌لیمو، آب‌غوره و آب نارنج نیز اگر به صورت تازه روی غذا مصرف شوند، به علت وجود ویتامین C، موجب افزایش جذب آهن گوشت موجود در غذا می‌‌شوند.

از نکات منفی در تهیه و طبخ غذاهای گیلانی، استفاده زیاد از نمک و روغن و فرآیند سرخ کردن است، به ویژه استفاده از روغن جامد که هم چنان جایگاه و محبوبیت خود را در این قوم حفظ کرده است. گیلانی‌ها در شستن برنج تا جایی پیش می‌روند که آب برنج زلال شود، این نیز یک نکته منفی تلقی می‌‌شود زیرا شستن برنج بیش از یکی دو بار موجب کاهش املاح و ویتامین‌های موجود در آن می‌شود، به علاوه هنگام مصرف کته باید در استفاده از کره به همراه آن احتیاط شده و تا حد امکان مصرف نشود. نکته منفی آخر مصرف چای بلافاصله بعد از غذاست که میان تمامی ‌اقوام ایرانی مشترک بوده و موجب کاهش جذب املاح موجود در غذا به ویژه آهن و کلسیم آن می‌‌شود.

به‌طور کلی تنوع و تعادل گروه‌های غذایی در سفره گیلانی به خوبی مشاهده می‌شود و در صورت رعایت نکات منفی در تهیه و طبخ غذاهای گیلانی، این سفره می‌تواند به عنوان الگوی یک سفره سالم معرفی شود.