شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

خوش شانس ها و بدشانس ها


خوش شانس ها و بدشانس ها

دو ماه مانده به آغاز پانزدهمین دوره بازی های آسیایی دوحه ۲۰۰۶, ورزش های گروهی حاضر در این بازی ها با انجام مراسم قرعه كشی حریفان خود را شناسایی كردند این مهم ترین امتیاز ورزش های گروهی نسبت به ورزش های انفرادی است كه تنها در آستانه بازی ها می توانند در جریان موقعیت مسابقاتی خود قرار بگیرند

دو ماه مانده به آغاز پانزدهمین دوره بازی های آسیایی دوحه ۲۰۰۶، ورزش های گروهی حاضر در این بازی ها با انجام مراسم قرعه كشی حریفان خود را شناسایی كردند. این مهم ترین امتیاز ورزش های گروهی نسبت به ورزش های انفرادی است كه تنها در آستانه بازی ها می توانند در جریان موقعیت مسابقاتی خود قرار بگیرند. كاروان ورزشی ایران در دوره پانزدهم یكی از دوره های فعال خود را در اعزام ورزش های گروهی تجربه خواهد كرد. اگر بازی های آسیایی دوره هفتم را در تهران به سال ۱۳۵۳ مستثنی كنیم، شاید دوره پانزدهم را بتوان سر فصل جدیدی برای ورزش های اجتماعی كشورمان قلمداد كرد. در این دوره از بازی های آسیایی در كنار فوتبال و والیبال كه بیشترین موفقیت را در طول دوره های گذشته داشته اند، رشته های قدیمی چون بسكتبال، هندبال و واترپلو به همراه رشته های جدیدی چون كبدی و سپك تاكرا هم مجوز حضور گرفته اند تا بخت خود را در مصاف با رقبای آشنا بیازمایند. به بهانه مراسم قرعه كشی ورزش های تیمی كه هفته گذشته در شهر دوحه انجام شد، نگاهی داریم به گروه بندی این رشته ها و موقعیت حال و گذشته آنان كه امیدواریم مورد توجه خوانندگان قرار بگیرد.

●بخت و اقبال به كدام رشته ها لبخند زد

پس از قرعه كشی ورزش های تیمی، فوتبال، والیبال و هندبال را باید در زمره رشته های خوش اقبال دانست كه در دور مقدماتی با قرعه مناسبی مواجه شدند. بر عكس بسكتبال، واترپلو و كبدی با قرعه سختی روبرویند و برای راهیابی به مراحل بالاتر دشواری های خاص خود را دارند.

●فوتبال بهتر از این نمی شد

برای فوتبال كه مدافع عنوان قهرمانی است و ۴ قهرمانی از بازی های آسیایی ۱۹۷۴ تهران، ۱۹۷۸ بانكوك، ۱۹۹۰ پكن و ۲۰۰۲ بوسان پشتوانه خود دارد، بهتر از این نمی شد كه دور مقدماتی با حریفانی چون مالدیو، هنگ كنگ و هند همگروه شود كه بیشتر نقش آماده ساختن این تیم را برای مراحل پایانی ایفاء خواهند كرد.

●گروه بندی فوتبال

گروه مقدماتی ۱: اردن، تاجیكستان، قرقیزستان و ماكائو

گروه مقدماتی ۲: سنگاپور، سوریه، اندونزی و عراق

گروه ۱: قطر، امارات، ازبكستان و تیم اول گروه مقدماتی ۱

گروه ۲: كره جنوبی، بحرین، ویتنام، بنگلادش

گروه ۳: تایلند، كویت، یمن، فلسطین

گروه ۴: ایران، هند، هنگ كنگ، مالدیو

گروه ۵: چین، عمان، مالزی و تیم اول گروه مقدماتی ۲

گروه ۶: ژاپن، كره شمالی

در پایان دور مقدماتی تیم های اول هر گروه به اضافه دو تیم دوم كه بیشترین امتیاز را كسب كرده اند به مرحله یك چهارم نهایی راه پیدا می كنند. در این مرحله ۸ تیم برتر طبق قرعه روبه روی هم قرار می گیرند.

●برنامه بازی های ایران

۸ آذر- ورزشگاه الغرافه: ایران- مالدیو

۱۳ آذر- ورزشگاه السد: ایران- هنگ كنگ

۱۵ آذر- ورزشگاه السد: ایران- هند

●مسیر هموار هندبال

تیم ملی هندبال ایران به جز بازی های آسیایی بانكوك ۱۹۹۸ تا جمع چهار تیم برتر هم راه یافت، اما قادر نشد سهمی از سكوی های برتر داشته باشد و به مقام چهارمی بسنده كرد. هندبال كلاً خاطره خوشی از بازی های آسیایی به خصوص بازی های آسیایی ۱۹۸۶ سئول نداشته است كه در آن بازی ها كیسه گل حریفان شده بود. البته موقعیت فعلی هندبال ایران هرگز با آن دوره ها قابل قیاس نیست و لیكن این رشته ورزشی برای رسیدن به موفقیت نیاز به خودباوری دارد. هندبال ایران برای راهیابی به مراحل بالاتر در دوحه قطر مسیر همواری را دارد. همگروهی با كویت، چین و هنگ كنگ این امكان را پدید آورده است كه تیم ایران به جز كویت مدعی شماره یك قهرمانی به عنوان تیم دوم راهی دور بعد شود. هنگ كنگ تیم شناخته شده ای در هندبال نیست و چین هم با آن تیم بزرگ دهه های پیش فاصله گرفته. تیم ایران در آخرین رویارویی با چین این تیم را در جریان مسابقات قهرمانی آسیا (انتخابی جهان) اسفند ماه سال گذشته با اختلاف بیش از ۲۰ گل شكست داده است. همان بازی هایی كه تیم ایران با اختلاف یك گل مغلوب قطر در بازی رده بندی شد و از راهیابی به مسابقات جهانی آلمان بازماند.

●گروه بندی هندبال

گروه یك: بحرین، قطر، هند و ماكائو

گروه دو: كویت، چین، ایران، هنگ كنگ

گروه سه: ژاپن، امارات، ازبكستان و عربستان

گروه چهارم: كره جنوبی، لبنان و سوریه

●راه دشوار بسكتبال

تیم ملی بسكتبال ایران در طول حضور چندین دوره ای خود همچنان دلخوش به تك مدال برنز بازی های آسیایی ۱۹۵۱ دهلی است. با وجود همه فراز و نشیب هایی كه بسكتبال ایران در طول دهه های گذشته داشته است هرگز نتوانست به تكرار خاطرات خوش نخستین دوره این بازی ها نایل آید.تیم ملی بسكتبال ایران همانند هندبال پس از یك فترت كوتاه این بار در شرایطی مجوز حضور در بازی های آسیایی را پس از یك دوره غیبت پیدا كرده است كه در گروه بندی دور مقدماتی با بداقبالی مواجه شد. قرارگرفتن با تیم های مدعی چون قطر، كره جنوبی، اردن، و تیم های اول گروه یك و سه كه به احتمال فراوان هند و سوریه خواهند بود، راه دشواری را پیش روی بسكتبال ایران ترسیم كرده است.

●گروه بندی مسابقات

گروه ۱ مقدماتی: هند، ماكائو و بحرین

گروه ۲ مقدماتی: ازبكستان، فلسطین و مغولستان

گروه ۳ مقدماتی: هنگ كنگ، سوریه و افغانستان

گروه ۴ مقدماتی: كویت، چین تایپه و امارات

گروه A: قطر، كره جنوبی، ایران، اردن، تیم اول گروه های ۱ و ۳ مقدماتی

تیم ملی بسكتبال ایران نخستین بازی خود را روز ۸ آذر با اردن برگزار می كند و به ترتیب در روزهای بعد با تیم های كره جنوبی، هند یا بحرین، سوریه و قطر روبه رو می شود.

●واترپلو در گروه مرگ

تیم ملی واترپلوی ایران با وجود حضور فعال در جمع برترین های قاره با پیوستن كشورهای تازه استقلال یافته مثل قزاقستان و ازبكستان كارش برای رسیدن به سكو سخت تر از دهه های پیش شده است. از سوی دیگر شرق آسیایی ها مثل ژاپن، چین، كره جنوبی و سنگاپور هم پیشرفت بیشتری حاصل كرده اند. تیم ایران كه در نخستین حضورش در بازی های آسیایی تهران به سال ۱۹۷۴ با مدال طلایش همه را غافلگیر ساخت، پس از آن با وجود همه تلاش های به خرج داده شده نتوانست موفق به تكرار قهرمانی و یا حتی دستیابی به مدال در دوره های بعد از آن شود.در قرعه كشی انجام شده همگروهی تیم ایران با تیم های كره جنوبی، (یكی از تیم های همیشه مدعی) قزاقستان (قهرمان بلامنازع آسیا)، قطر (میزبان بازی ها) و فیلیپین موجب شده است تا رسانه ها لقب گروه مرگ به بازی های این گروه بدهند.

●گروه بندی مسابقات

گروه یك: قطر، ایران، كره جنوبی، فیلیپین و قزاقستان

گروه دوم: ژاپن، چین، هنگ كنگ، عربستان و ازبكستان

برنامه بازی های ایران در دور مقدماتی

۱۵ آذر: ایران- قزاقستان

۱۶ آذر: ایران- قطر

۱۷ آذر: ایران استراحت دارد

۱۸ آذر: ایران- فیلیپین

۱۹ آذر: ایران- كره جنوبی

۲۲آذر: نیمه نهایی

۲۳ آذر: فینال و رده بندی

●والیبال از مرحله اصلی وارد می شود

والیبال ایران به همراه سایر مدعیان آسیایی ژاپن، چین، كره جنوبی و قزاقستان این بخت را دارد كه از دور اصلی بازی ها یعنی از مرحله یك چهارم نهایی وارد كارزار شود.تیم ایران كه مدال های نقره سال های ۱۹۵۸ توكیو و ۲۰۰۲ بوسان و مدال برنز سال ۱۹۶۶ بانكوك را در كارنامه دارد، در این دوره نیز با امیدواری به سكو و چه بسا به مقام قهرمانی هم چشم دارد. تیم ایران با مجموعه ای از بازیكنان با تجربه و جوان یكی از مدعیان اصلی والیبال مردان به شمار می رود. تیم ایران در پایان این بازی ها دچار دگرگونی چشمگیری خواهد شد.

●گروه بندی اولیه

گروه یك: بحرین، لبنان و مغولستان

گروه دو: اندونزی، عربستان و ماكائو

گروه سه: تایپه، كویت و مالدیو

گروه چهارم: امارات، هنگ كنگ، فلسطین و تركمنستان

گروه A: هند، تیم های اول گروه های ۲ و ۴ و تیم های دوم گروه های ۱ و ۳

گروه B: تایلند، تیم های اول گروه های ۱ و ۳ و تیم های دوم گروه های ۲ و ۴

۲۰ آذر: بازیهای یك چهارم نهایی

۲۲ آذر: مرحله نیمه پایانی

۲۳ آذر: رده بندی و فینال

●سپك تاكرا، تنها درمیان شرقی ها

سپك تاكرا ورزش سنتی كشورهای جنوب شرق آسیاست، كشورهایی چون تایلند، كامبوج، لائوس و مالزی در این رشته در زمره مدعیان جهانی اند.میزان آشنایی با قوانین ورزش سپك تاكرا كه مخلوطی از والیبال و فوتبال است برای ما ایرانیان خیلی كم است. سپك تاكرا در سه ماده دبل وراگا و تیمی برگزار می شود. در این رشته ورزشی، ایران با وجود سابقه كم، درخشش زائدالوصفی داشته و توانسته چندین مقام جهانی و آسیایی به دست آورد. به پشتوانه چنین عناوینی بود كه مسئولان كمیته ملی المپیك سپك تاكرا را به والیبال ساحلی و فوتبال بانوان ترجیح دادند. ۹ تیم برای سپك تاكرا ثبت نام كرده اند كه در دو گروه بازی های مقدماتی را انجام خواهند داد و تیم های اول و دوم هر گروه جواز صعود به مرحله نیمه نهایی خواهند گرفت.

●گروه بندی مسابقات

گروه A: مالزی، میانمار، ایران، ژاپن و سنگاپور

گروه B: تایلند، كره جنوبی، هند و اندونزی

برنامه بازی های ایران

۱۱ آذر: ایران- مالزی

۱۲ آذر: ایران- ژاپن، ایران- میانمار

۱۳ آذر: ایران- سنگاپور

۱۴ آذر: نیمه نهایی

۱۵ آذر: بازی پایانی

در سپك تاكرا دو تیم بازنده نیمه نهایی به طور مشترك برنز می گیرند.

●ایران تنها نماینده غرب آسیا در كبدی

ورزش كبدی همان زوی خودمان است كه توسط هندی ها و پاكستانی ها ابعاد بین المللی پیدا كرده است. تیم كبدی ایران در همین چند سال اخیر رشد خوب داشته و توانسته مقام های ارزشمندی كسب كند.كبدی هم به لحاظ داشتن موقعیت مدال آوری همانند سپك تاكرا نخستین حضورش را در بازی های آسیایی تجربه می كند. مسابقات كبدی در دو گروه برگزار می شود.

●گروه بندی مسابقات

گروه یك: هند، ژاپن، نپال و ایران

گروه دو: بنگلادش، پاكستان، تایلند و سری لانكا

برنامه بازی های ایران

۱۱ آذر: ایران- هند

۱۲ آذر: ایران- ژاپن

۱۳ آذر: ایران - نپال

۱۴ آذر: مرحله نیمه پایانی

۱۵ آذر: فینال و رده بندی

علی شاكری



همچنین مشاهده کنید