جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

شگفتی سازان ورزش ایران


شگفتی سازان ورزش ایران

در میان کاروان اعزامی ایران به المپیک پکن حضور نمایندگان چند رشته ورزشی که در تاریخ ورزش کشورمان برای اولین بار جواز حضور در المپیک را کسب کرده اند جلوه خاصی به این کاروان داده است

در میان کاروان اعزامی ایران به المپیک پکن حضور نمایندگان چند رشته ورزشی که در تاریخ ورزش کشورمان برای اولین بار جواز حضور در المپیک را کسب کرده اند جلوه خاصی به این کاروان داده است.

با پیشرفت روزافزونی که ورزش ایران داشته دیگر تنها شاهد حضور چند رشته اصلی در چنین آوردگاهی نیستیم بلکه در اغلب رشته های ورزشی نماینده خواهیم داشت. اگرچه دوست داشتیم تیم های ملی والیبال و فوتبال را نیز در جمع مسافران پکن ببینیم اما کسب سهمیه در شنا، قایقرانی، تیرو کمان و بدمینتون تا اندازه ای خلا نبود این دو رشته ریشه دار و البته پرهزینه ایران را پر کرد.

از رشته ای که فدراسیون آن تنها ۴ سال قبل شکل گرفت نمی توانستیم انتظار سهمیه و حتی موفقیتی داشته باشیم اما کسب ۳ سهمیه المپیک صرف نظر از هر نتیجه ای که به دست آید افتخاری بزرگ محسوب می شود.

زمانی که شنیدیم کمان داران ایران در رشته ریکرو صاحب سهمیه شده اند ابتدا گمان کردیم که آنها توانسته اند وایلدکارت دریافت کنند اما بلافاصله پی بردیم که کمانداران کشورمان با موفقیت وارد المپیک شده اند.

نجمه آبتین و حجت الله واعظی کمانداران المپیکی ما هستند که به اذعان خود حتی تصور کسب سهمیه را هم نداشتند ولی با رسیدن به ۲ سهمیه نتیجه ۴ سال تلاش و زحمت فدراسیون نوپا و جدید الاتاسیس تیر و کمان را دادند.

کمانداران زیر نظر ۲ مربی کره ای که به عنوان نخستین مربیان تیر و کمان، ۴ سال پیش به ایران آمده اند تمرین می کنند و به رغم کمبود امکانات فقط و فقط به فکر خلق شگفتی دیگر در پکن هستند.

● راه دشوار

واعظی اولین کماندار ایران بود که توانست جواز حضور در المپیک را به نام خود ثبت کند. تیم ملی ایران اوایل سال ۸۶ به مسابقات جهانی کره رفت و سپس عازم ایتالیا شد که البته نتایج بهتری کسب کرد. اما مسابقات جام جهانی لایپزیک (آلمان) سکوی پرتاب واعظی بود که با حضور ۱۷۳ ورزشکار از سرتاسر جهان برگزار شد. کمانداران ایران یکی پس از دیگری حذف شدند اما حجت واعظی علیرغم نداشتن تجربه حضور در جام جهانی مصمم به کار خود ادامه داد و به جمع ۱۶ نفر پایانی راه یافت و آنجا بود که اولین سهمیه تیر و کمان ایران به ارمغان آمد. این موفقیت بزرگی برای واعظی و حتی سایر ملی پوشان بود چرا که روحیه و اعتماد به نفسی که او به تیم داد یک سال بعد از آن ماجرا ایران را به دومین سهمیه رساند. تیم ملی تیر و کمان عازم جام جهانی ۲۰۰۸ فرانسه شد و نجمه آبتین با حذف شدن دیگر نمایندگان زن ایران تنها امید تیم به شمار می رفت.

او در این تورنمنت بین المللی که آخرین شانس برای گرفتن سهمیه بود با پشت سر گذاشتن حریفان به جمع بانوان حاضر در المپیک پکن پیوست. هر دو کماندار ایران در روز نخست بازی ها(۱۹ مرداد) در دو نوبت صبح و بعدازظهر با حریفان خود رقابت می کنند و در صورت صعود به جمع ۱۶ نفر نهایی روز ۲۲ مرداد به جنگ رقیبان می روند.

● محرابی تک نماینده بدمینتون ایران

بدمینتون نیز همانند تکواندو رشته جوانی در المپیک محسوب می شود که برای اولین بار در المپیک ،۱۹۹۲ بارسلونا وارد بازی ها شد. بدمینتون ایران نیز تا به امروز در رقابت های مختلفی شرکت کرده بود. اما جای بازی های المپیک در تاریخ این رشته در کشورمان خالی بود. با شنیدن خبر کسب جواز المپیک باز هم ذهنمان به سمت وایلدکارت منحرف شد اما خوشبختانه این بار هم اشتباه کردیم و کاوه محرابی خود به سهمیه المپیک دست یافته بود.

سخت کوشی این بدمینتون باز ایرانی که نام خود را در تاریخ ورزش ایران ثبت کرده جای تقدیر دارد. از آنجا که برای مشخص شدن ورزشکاران المپیکی مسابقات خاصی که حکم انتخابی داشته باشد برگزار نمی شود بدمینتون بازان سراسر جهان با توجه به امتیازهایی که در طول یک سال اندوخته اند در رده بندی نهایی جای می گیرند و چهل نفر برتر به المپیک راه می یابند. مهرابی تک نماینده ایران نیز که پانزده هزار و ۹۶۰ امتیاز کسب کرده بود و در مکان چهل و دوم قرار داشت بخت به او رو کرد و پس از رد صلاحیت یکی از ورزشکاران و حذف نام یکی دیگر از بدمینتون بازان، کاوه محرابی جواز حضور در المپیک را به دست آورد.

به این ترتیب محرابی که مدتی را به مبارزه با حریف تمرینی از اندونزی گذرانده و آمادگی خود را برای رقابت های پکن حفظ کرده می بایست در روز اول یا دوم مسابقات (۱۹ یا ۲۰ مرداد) رقابت هایش را برگزار کند که در صورت پیروزی به مرحله بعد صعود می کند.

● شگفتی در شنا

می دانیم که گرفتن سهمیه برای نخستین بار تا چه اندازه می تواند سخت و دشوار باشد به ویژه برای ورزشکارانی که باید سنت شکنی کنند و برای رشته ای کسب سهمیه کنند.

با این حال شاید ورزشکارانی از این دست زحمات و دشواری های بسیاری را تحمل کنند اما به سایر هم تیمی هایشان این نوید را می دهند که با ممارست و جدیت به جواز حضور در المپیک نیز می توان دست یافت. پس از آن که اسامی مسافران پکن کشورمان اعلام شد خبری از شنا و شناگران ایرانی در این لیست نبود. البته کسی نیز انتظار شنیدن نام شناگران کشورمان را نداشت.

به همین خاطر سهمیه المپیکی که یک هفته پس از بسته شدن لیست نهایی نفرات اعزامی توسط محمد علیرضا به دست آمد حیرت همه ورزش دوستان را به همراه داشت. علیرضایی شناگر جوان میهن عزیزمان در جریان مسابقات ورودی المپیک که در کرواسی برگزار شد موفق شد در ۱۰۰ متر قورباغه با ثبت زمان یک دقیقه و ۳ ثانیه و ۳ صدم ثانیه، ۸۹ صدم ثانیه رکورد ملی این ماده که در اختیار خودش بود را بهبود بخشد.

به این ترتیب محمد علیرضایی برای نخستین بار در تاریخ شنای ایران به رکورد ورودی المپیک دست یافت. به علاوه نماینده ایران در آخرین رده بندی که توسط فدراسیون جهانی (FINA) اعلام شد با صعودی ۱۱ پله ای در مکان پانزدهم این رنکینگ جهانی جای گرفت.

به غیر از علیرضایی تنها یک شناگر ژاپنی است که توانسته از قاره کهن در رده هفتم رنکینگ جهانی قرار گیرد. شناگر کشورمان رقابت خود را از ۱۹ مرداد در روز اول مسابقات آغاز می کند و در صورت صعود به مرحله نیمه نهایی ۲۰ مرداد در رقابت های ۱۰۰ متر قورباغه را پیگیری خواهد کرد.

● افتخاری دیگر برای قایقرانی

برای ورزشی که در جامعه ورزشی کشورمان نوپا و تازه تاسیس است کسب یک سهمیه المپیک نیز کاری ویژه است آن هم درست زمانی که تنها به ۱۴ کشور اجازه حضور در المپیک داده می شود. با این تفاسیر متوجه می شویم که کار قایقرانان ایرانی که برای نخستین بار دو سهمیه المپیک برای ایران به ارمغان آورده اند تا چه حد سخت و دشوار بوده است.

محسن شادی و هما حسینی دو پاروزن کشورمان توانستند مجموعه قایقرانی ایران را شاد کنند و حالا باید در میان بهترین های رشته خود در پکن پارو بزنند.

بدیهی است که از هیچ کدام انتظار کسب مدال نداشته باشیم و حتی صعود آن ها به مرحله نهایی نیز موفقیت تازه ای برای قایقرانی ایران محسوب می شود.

رویینگ که تنها دو سال در ورزش ایران قدمت دارد با ۳ سهمیه حسینی و شادی در اصل ره چند ساله را طی کرده است. محسن شادی که در مسابقات شانگهای شرکت کرده بود در مرحله نیمه نهایی به سهمیه المپیک رسید و نام خود را در تاریخ قایقرانی ایران ثبت کرد. شادی ۲۰ ساله که هنوز فرصت زیادی برای شرکت در المپیک های آتی دارد با جدیت و پشتکار به دنبال خلق شگفتی تازه ای در قایقرانی است. هما حسینی نیز در همان مسابقات شانگهای طلسم تک سهمیه رویینگ را شکست.

پاروزن ۱۹ ساله کرمانشاهی که به همراه تیم ملی رویینگ در مسابقات قهرمانی آسیا و انتخابی المپیک شرکت کرده بود نفر چهارم آسیا شد و دومین سهمیه را از آن خود کرد. برای رویینگی ها بازی های المپیک از ۱۹ مرداد آغاز شده و تا ۲۷ همین ماه نیز ادامه دارد. عصر روز شنبه ۱۹ مرداد اولین مسابقات این رشته برگزار شده و در صورت صعود پاروزنان ایرانی باید شاهد مسابقات آنها در روزهای المپیک باشیم.

اما در حالی که توجه اکثر اهالی ورزش به ورزشکارانی مثل هادی ساعی و حمید سوریان معطوف بود، هما حسینی دختر محجبه ایرانی با تصمیم اعضای هیات اجرایی کمیته ملی المپیک به عنوان پرچمدار کاروان اعزامی ایران به بیست و نهمین دوره المپیک انتخاب شد. حسینی پس از لیدا فریمان که در المپیک ۹۶ پرچمدار کاروان ایران بود دومین بانویی است که این مسوولیت سنگین بر دوش او گذاشته می شود.

شیوا نوروزی