شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

استرس بعد از ترور حمله تروریستی داعش بر احساس امنیت شهروندان تهرانی چه تاثیری دارد


استرس بعد از ترور حمله تروریستی داعش بر احساس امنیت شهروندان تهرانی چه تاثیری دارد

به نظر می رسد این ترس و اضطراب نه تنها دامن مردم را گرفته بلکه واکنش سازمان های دولتی را نیز برای هشدار و آموزش به مردم در پی داشته است, کانال تلگرامی معاونت درمان وزارت بهداشت با انتشار ویدئویی به آموزش درباره راه های فرار و مقابله در موقع حملات تروریستی پرداخته است و در این ویدئو توضیح می دهد, در چنین شرایطی بهترین راه فرار است و باید تا جایی که امکان دارد, از مهاجم یا مهاجمان به سرعت فاصله گرفت و اصلا به ایستادن و پناه گرفتن فکر نکرد, بعد از آن بهترین راه سدکردن راه مهاجم به عنوان مثال با قفل کردن در اتاق و اضافه کردن وسایلی مانند کتابخانه, مبل ها یا اثاثیه ای هرچند دم دست در مقابل مهاجم یا مهاجمان است و

در این حال در فیلم منتشرشده از صداوسیما از لحظه ورود مهاجمان تروریست به بخش سالن انتظار مردمی مجلس، تا حدودی مشخص است کسانی که تلاش کرده بودند بین صندلی های سالن انتظار پناه بگیرند یا در بین صندلی ها گیر افتاده بودند، در حلقه تروریست ها گیر افتاده و هدف گلوله های آنان قرار گرفتند.

این اولین بار است که از حدود ٣٠ سال اخیر چنین اتفاقی در تهران رخ می دهد. علاوه بر این نوع شناختی که در سال های اخیر نسبت به گروه تروریستی داعش و اقدامات وحشیانه و سبعانه آنها به مدد رسانه ها برای افکار عمومی ایجاد شده است، بروز میزانی از ترس و اضطراب ناشی از حادثه تروریستی روز چهارشنبه هفته گذشته تا حدودی قابل انتظار و پیش بینی بود. با این حال البته این اتفاق روی روند معمول زندگی اهالی شهر اثر چندانی نگذاشت. حتی فردای روز حادثه، از عصر روز پنجشنبه تا موقع سحر روز جمعه، گشت وگذاری در خیابان های پایتخت نشان می داد زندگی به سبک و سیاق معمول شب های رمضان در شهر جریان دارد. بسیاری از مردم برای خوردن افطار و گذراندن شب به پارک ها آمده بودند، خیابان ها لبریز از ماشین بود و بیشتر مغازه ها و فروشگاه ها و مراکز خرید و سینماها طبق روال مشغول کار بودند؛ با این حال طبیعی است که در این میان گروهی از مردم، از سنین و اقشار مختلف در پی این حادثه و خبررسانی درباره آن دچار نوعی از استرس و اضطراب ناشی از این حملات تروریستی بشوند.

این ترس و اضطراب ایجاد شده در بخشی از مردم به نوعی در برخی مراکز عمومی مانند مترو هم در یکی، دو روز بعد از حادثه قابل حس کردن بود. مترو مقداری بیشتر از روند مرسوم خلوت بود و به گفته سینماداران فروش فیلم های سینمایی کاهشی ٣٠ درصدی را شاهد بود. اضطرابی که البته بسیاری از کارشناسان آن را بعد از چنین حادثه ای طبیعی می دانند. سعید خراطها، جامعه شناس، در این باره توضیح می دهد: «ترس و اضطراب روند طبیعی و از اثرات یک ترور است. افزایش استرس، حس ناامنی، کاهش کسب وکار و پایین آمدن ارزش سهام همه نشان دهنده ضربه اجتماعی و امنیتی به هر جامعه ای است که با چنین شرایطی مواجه شود». این جامعه شناس در ادامه اضافه می کند: «البته اثرات این حادثه می توانست کمتر باشد. می توانست در ابعاد محدودتری این شوک فراگیر شود درحالی که موج خبری و اضطراب آن تمام شهرستان ها را نیز در بر گرفت و جوّ التهاب به دلیل چند ساعت درگیری بیشتر شد، نیروها احساس ناامنی را دیکته کردند و جوّ ترور اثر خود را گذاشت». دکتر جعفر کوشا، جرم شناس، نیز در این باره می گوید: «واژه ترور اساسا به معنای وحشت است و تروریست با اعمال خود قصد ایجاد وحشت را دارد تا پیام خود را برساند؛ اگرچه این پیام سیاسی را می خواهد در مقابل حکومت ها انجام دهد؛ اما در حقیقت با خدشه دارکردن امنیت مردم به هدف خود می رسد؛ مثلا این مردم هستند که در نهایت از خود می پرسند چطور در دو نقطه امنیتی و مهم کشور ممکن است چنین اتفاقی بیفتد؟».

او نیز معتقد است: «در چنین مواقعی حس امنیت در بین مردم شکننده می شود». به اعتقاد دکتر کوشا این حس اضطراب و ترس ممکن است در سنین بالاتر مردم ایران با توجه به تجارب سال های دور اول انقلاب و دهه ٦٠ و دیدن حوادث مختلف کمتر بروز پیدا کند؛ اما نسل های جدیدتر که هیچ یک از آن حوادث را ندیده اند و زندگی متفاوتی با پدران و مادران خود داشته اند، قطعا این حس ترس را بیشتر متوجه خواهند شد؛ حتی ممکن است این حس کمی شدیدتر از موارد مشابه آن در کشورهای دیگری باشد که با چنین حوادثی مواجه بوده اند؛ زیرا این نخستین بار در ایران بود که ما با چنین رویدادی مواجه شدیم و پیش از این هیچ گاه شاهد چنین موضوعی نبودیم».

دکتر کوشا در پاسخ به این سؤال که حال که این حادثه اتفاق افتاده است، آیا نیاز به هشدار یا آموزه های لازم هست، توضیح می دهد: «در حال حاضر دو کار باید انجام شود، یکی حضور مستمر اما کوتاه مدت نیروهای امنیتی حتی با لباس های مجهز و آمادگی کامل در متروها و عمده اماکن عمومی تا مردم با دیدن آنان احساس امنیت کنند. به این معنی که نیروهای امنیتی با حضور خود آرامش را به مردم بازگردانند. نکته دوم هم آنکه آموزش های لازم در مسائل امنیتی به مردم به ویژه از طریق صداوسیما داده شود. باید میان مردم حس همبستگی به وجود آورد که در چنین مواقعی باید چه کرد! هرچه آگاهی مردم بالاتر برود، حس امنیت در فرد بیشتر می شود؛ پس باید علائم هشدار را ایجاد کنیم». به گفته دکتر کوشا در شرایط فعلی و با توجه به تأثیر و سرعت رسانه های آنلاین دربرگیری این شوک بسیار فراگیر و سریع انجام شده است و با توجه به شرایط سیاسی که در حال حاضر جهان با آن درگیر است، باید چنین پیش بینی هایی از قبل انجام می شد، آگاهی بیشتری داده می شد و در حال حاضر نیز باید داده شود تا مردم به شکل بیشتر و بهتری محترم شمرده شوند و مورد اهمیت قرار گیرند.

دکتر سعید معیدفر این اتفاق در جامعه ای مانند جامعه ایران را مانند یک شوک توصیف می کند که برای ازبین رفتن اثر آن زمان لازم است. «ترس، حس ناامنی و اضطراب ناشی از این شوک در جوامعی که تغییر در سطح زندگی مردم رخ داده، طبیعی و بیشتر از جوامعی است که به صورت روزمره با آن روبه رو هستند. وقتی برای مثال چنین حادثه تروریستی ای در یک کشور توسعه یافته اتفاق بیفتد که مسئله معیشت، اهمیت زندگی، سلامت و توجه به خود محقق و مسجل تر است، طبیعتا مردم آمادگی لازم برای اتفاقی که همه اینها را بخواهد بر هم بزند ندارند و دچار حس ناامنی بسیار بیشتری می شوند. درحالی که این امر برای کشورهای درگیر جنگ یا اقدامات تروریستی بیشتر مانند سوریه، عراق یا افغانستان که مدت ها با این جنگ و این اقدامات تروریستی درگیر بوده اند، امر طبیعی تری است و زندگیشان درکنار سروصداها و خطرها در جریان است».

او معتقد است با توجه به تغییر شرایط زندگی مردم ایران در طول سال ها و دوربودن از مسئله ای مانند جنگ و اقدامات تروریستی، بدون تردید این حادثه در ایران نگرانی جدی ایجاد کرده است. «رفتارهای مردم، اطرافیان و حتی خانواده هایمان در اطراف از روز چهارشنبه بسیار تغییر کرده و در برابر هر صدای کوچک یا اضطراب آوری عکس العمل شدیدی از خود نشان می دهند».

او حادثه تروریستی روز چهارشنبه را با حوادث تصادفی جاده های ایران مقایسه می کند و می گوید: «اگرچه دامنه این حادثه محدودتر بوده است و ما روزانه حدود ٣٠ تا ٤٠ نفر را در تصادفات رانندگی از دست می دهیم که از نظر شمار کشته ها تعداد بیشتری است؛ اما بعد ترس، اضطراب و نگرانی که این حادثه به دنبال داشت، قابل مقایسه با آن حوادث نیست و این به دلیل امر غریزی و طبیعی انسان است».

دکتر سعید معیدفر معتقد است این ترس با آموزش و هشدار چندان جبران شدنی نیست و تنها کاری که باید کرد، صبر و کاهش اضطراب مردم است. به اعتقاد او این امر ممکن است حتی با حضور نیروهای امنیتی کمتر که نه شدیدتر هم بشود، به این معنا که این ترس در درون و براساس غریزه آدمی است که با مسئله تازه و پیش بینی نشده ای مواجه شده و حضور نیروها وجود خطر را یادآوری می کند. اگرچه از نظر امنیتی مهم هستند؛ اما تأثیری بر امر غریزی و احساس درونی فرد نمی توانند داشته باشند. معیدفر در ارتباط با اینکه چگونه می توان این اطمینان خاطر را ایجاد کرد و ترس را از بین برد، توضیح داد: «اگرچه انسان فراموش کار است و بعد از مدتی غم ازدست دادن عزیزترین هایش را نیز از یاد می برد، ممکن است زمان و عادی سازی اتفاق پس از مدتی ترس را کم رنگ تر کند، مگر آنکه حادثه دوباره اتفاق بیفتد که دامنه ترس و اضطراب در آن صورت باز عمیق تر خواهد شد».

ا