چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

Nokia N۷۲


Nokia N۷۲

گوشی مکعبی شکل N۷۲ یکی دیگر از مدل های گوشی های هوشمند نوکیاست

گوشی مکعبی شکل N۷۲ یکی دیگر از مدل های گوشی های هوشمند نوکیاست که البته دارای سیستم عامل سیمبین نسخۀ ۸.۱ و اینترفیس کاربری نسخۀ ۲.۸ است و از این لحاظ با مدل های دیگر هوشمند نوکیا متفاوت است. این مدل هم دارای ویژگی های گوشیهای سیمبین قبلی نوکیا و هم دارای بعضی ویژگی های جدید نسخۀ سوم اینترفیس کاربری است.

● مهمترین خصوصیّات N۷۲:

- دوربین ۲ مگاپیکسل

- ضبط ویدئویی CIF با رزو لوشن ۲۸۸?۳۵۲ پیکسل و ۱۵ فریم در ثانیه

- رادیو FM

- GPRS و EDGE، کلاس ۱۰

- اسلات کارت RS-DV-MMC

- کارت حافظه ۱۲۸ مگابایتی

● برخی خصوصیات منفی N۷۲:

- سایز بزرگ و وزن زیاد گوشی

- نداشتن ویژگی ماکرو برای دوربین

- صفحه نمایش ضعیف

- عدم پشتیبانی ۳G

- طراحی بحث برانگیز

- شل بودن پوشش لنز دوربین

● بررسی ظاهر N۷۲:

طراحی هوشمندانه و ساختار شیک و زیبای N۷۲ به سرعت توجه همه را جلب می کند، اما با این حال خیلی از مردم علاقه ای به این شکل طراحی ندارند. گوشی طراحی مکعبی شکل سیاه رنگ دارد و خطوط نقره ای که البته درخشش زیادی ندارند در اطراف گوشی قرار گرفته است. یکی از بخش هایی که توجه را جلب می کند پوشش لنز دوربین است که در نگاه اول شبیه پوشش لنز دوربین K۸۰۰ به نظر می رسد ولی از آن بزرگتر و ضعیف تر است.

N۷۲ یک گوشی بزرگ و سنگین است اما می توان گفت این حجم و وزن برای یک گوشی هوشمند مناسب است. در واقع N۷۲ در سری N گوشی های نوکیا یکی از کوچکترین هاست! صفحه کلید گوشی کلیدهای کوچک و ظریفی را دارد که باید با دقت با آن ها کار کرد. یک امتیاز منفی برای این گوشی جذب سریع اثر انگشت و گرد و غبار است، هیچ قسمتی از گوشی از اثر انگشت در امان نیست!

به هر حال حتی درخشندگی کم و یا جذب اثر انگشت نمی تواند N۷۲ را جزو انتخاب های اول خریداران گوشی های هوشمند و شیک، قرار ندهد. ممکن است ظاهر گوشی دلچسب نباشد اما به زودی به آن عادت خواهید کرد و جزو یکی از وسایلی خواهد شد که هر روزتان را با آن سر می کنید.

با این که N۷۲ از نوعی پلاستیک ساخته شده است ولی خیلی محکم و مقاوم است، البته به غیر از درب لنز دوربین که نسبتاً ضعیف است. با کشیدن این درب به سمت پایین، دوربین ۲ مگاپیکسلی دوربین نمایان می شود. درب دوربین در نگاه اول جذاب و شیک به نظر می رسد اما احتمالاً همین درب اولین چیزی است که پس از مدتی استفاده از آن متنفر خواهید شد.

پنل جلویی N۷۲ از پلاستیک محکم سیاه و خطوط نقره ای تشکیل شده است. این خطوط نقره ای در بالای گوشی شکل جالبی را ایجاد کرده اند. البته این خطوط نقره ای، چهار کلید صفحه کلید را هم در برمی گیرند، دکمه های: Menu (منو)، Pencil(در سمت چپ)، Music و دکمۀ اصلاح یا C (در سمت راست).

صفحه نمایش گوشی با رزولوشن ۲۰۸?۱۷۶ پیکسل و از نوع TFT است که قابلیت نمایش ۲۶۲۱۴۴ (یا ۲۵۶ کیلو بایت) رنگ را دارد. کیفیت صفحه نمایش جزء بهترین ها نیست و هنوز در بین گوشی های اسمارت فون سری ۶۰ نوکیا جزء بهترین صفحه نمایش ها می باشد.

در قسمت پشت گوشی چیز خاصی وجود ندارد به جزء درب لنز گوشی، اما با این حال خسته کننده به نظر نمی رسد. در بالای لنز لوگوی Nokia با رنگ سفید وجود دارد. درب لنز گوشی از پلاستیک سیاه براق است که بخش خاکستری نیز آن را جذاب تر کرده است. در زیر این درب لنز دوربین و فلاش دیودی قرار دارد. در قسمت پایین پشت گوشی کلید درب باتری است.

با بازکردن درب باتری گوشی (که به راحتی باز می شود)، باتری BL-۵C , Li-Ion , ۹۷۰mAh دیده می شود. این باتری قابلیت ۲۶۰ ساعت حالت آماده به کار ۳ ساعت ۳۵ دقیقه مکالمه را دارد. در زیر باتری هم سیم کارت قرار می گیرد که به راحتی قابل بیرون آوردن و یا تعویض می باشد.

کنارۀ سمت چپ گوشی کاملاً خالی است و چیزی در این قسمت قرار ندارد، اما در کنارۀ سمت راست دکمۀ دوربین و اسلات کارت حافظه قرار دارد. قرار گرفتن دکمۀ دوربین در این قسمت غیر عادی است، چرا که عکس برداری در حالت افقی با این کلید خیلی مشکل می شود.

در اسلات کارت حافظه، کارت هایی از نوع ولتاژ دو برابر و سایز کوچک (RS-DV-MMC) می تواند قرار بگیرد. حافظۀ ۱۲۸ مگابایتی به همراه هدست استریو مدل HS-۳۱، کابل اتصال CA-۵۳، مچ بند و دستمالی برای تمیز کردن گوشی در بستۀ خریداری شده وجود دارند.

در قسمت بالای N۷۲ فقط دکمۀ خاموش و روشن گوشی قرار دارد که البته توسط این دکمه پروفایل ها را هم می توان عوض کرد. این دکمه کمی کوچک است اما کار با آن راحت است. در قسمت پایین گوشی نیز محل اتصال شارژر و POP-Port نوکیا قرار دارد. شارژر گوشی از نوع جدید و لاغر است.

● صفحه کلید N۷۲:

صفحه کلید گوشی در نگاه اول غیرقابل تحمل به نظر می رسد. به خصوص چهار دکمه ای که با نوار نقره ای از بقیه جدا شده اند. ظاهر کل صفحه کلید را به هم ریخته اند. البته این حس فقط در نگاه اول ایجاد می شود ولی پس از کمی کارکردن با این صفحه کلید سادگی آن را درمی یابید. دو کلید چند کاربره (SOFT KEY) و کلیدهای سبز و قرمز که برای پاسخ گویی به تلفن هستند. در اطراف کلید ۴ جهته قرار دارند. دکمه های شماره دار با فاصله مناسب از هم در زیر قرار دارند. صفحه کلید نسبتاً تخت است و نور پس زمینه روشنی در زیر در هر کدام از دکمه ها وجود دارد.

صفحه نمایش N۷۲ نسبت به گوشی های جدید سری ۶۰ نوکیا کیفیت پایین تری دارد و تصاویر کیفیت نسبتا خوبی دارند، اما جزئیات آنها کمی نا معلوم می باشد. نور پس زمینه صفحه نمایش مناسب است همچنین در زیر نور مستقیم خورشید تصاویر و نوشته ها محو می شوند.

● سیستم عامل N۷۲:

N۷۲ دارای سیستم عامل سیمبین ۸.۱ و نسخۀ ۲.۸ اینترفیس کاربری سری ۶۰ است. نسخۀ ۲.۸ هم خصوصیات نسخۀ ۲.۵هم برخی خصوصیات نسخۀ ۳ اینترفیس را دارد. دلیل استفاده از ورژن قدیمی سیستم عامل، وجود برنامه های کاربردی زیاد برای آن است در حالی که سیمبین ورژن ۹.۱ با نسخه ۳ اینترفیس بسیاری از نرم افزارها و برنامه های لازم را ندارد. صفحه نمایش در حالت standby، پنج آیکن از برنامه هایی که بیشتر استفاده شده اند را به همراه اطلاعاتی نظیر تقویم، پیام ها، تماس های از دست رفته و... نشان می دهد.

در بالاترین قسمت صفحه نمایش آیکن های خطوط آنتن شبکه، نام شبکه، تاریخ، ساعت و باتری وجود دارند. عکس پس زمینه قابل تعویض است، همچنین عملیات دو کلید Soft Key را نیز می توان تنظیم کرد. منوی اصلی می تواند به حالت grid و شامل ۹ آیکن به صورت ۳?۳ یا به صورت لیست باشد. سه مدل تم از پیش نصب شده روی گوشی وجود دارد.

صفحه نمایش N۷۲ در حالتی که غیر فعال باشد، تاریخ و زمان جاری، تماس های از دست رفته و پیام های دریافت شده را نمایش می دهد. با فشردن دکمۀ خاموش و روشن منویی ظاهر می شود که از طریق آن می توان پروفایل جاری را تغییر داد، گوشی را خاموش کرد، کارت حافظه را خارج کرد یا بعضی ویژگی های N۷۲ مثل Flight Mode را غیرفعّال کرد.

حافظه داخلی گوشی ۲۰ مگابایت است که بین برنامه های مختلف گوشی به اشتراک گذاشته شده است. علاوه بر این، میزان حافظه کارت حافظه ۱۲۸ مگابایتی هم وجود دارد. گوشی برای خواندن این حافظه مشکلی ندارد و با سرعت خوبی می تواند حافظه را بخواند. سرعت بازشدن منوها هم خیلی خوب است و فقط در هنگام باز کردن منوی دوربین یا هنگام باز کردن چند برنامه به طور همزمان، کمی تأخیر داریم.

منویی با عنوان Go To در این گوشی وجود دارد که به عنوان منوی دوم عمل می کند و نه تنها می توان آن را به طور کامل سفارشی کرد بلکه می توان آن را به یکی از کلیدهای عملیاتی نسبت داد. عکس پس زمینه و محتویات این منو قابل تغییر است، حتی می توان چیدمان آیکن ها را به صورت لیست یا ماتریس ۵?۴ تنظیم کرد.

از طریق دکمه ای که در بالای گوشی قرار دارد و یا با استفاده از این منو می توان پروفایل های مختلفی را تنظیم کرد. این تنظیمات شخصی مختلف شامل تغییر تم، تغییر زنگ، تنظیمات ولوم و ویبره و... می باشد.

● Phone Book:

دفترچه تلفن N۷۲ مانند دیگر گوشی های سیمبین است. برای هر Contact تعداد زیادی فیلد برای پر کردن اطلاعات وجود دارد. Contactها بر اساس نام و یا نام خانوادگی قابل مرتب کردن هستند. عملیات جستجو Contact نیز با وارد کردن حروف اول نام و یا نام خانوادگی شخصی انجام می شود. می توان Contactها را گروه بندی کرد ولی نمی توان از این گروه ها به عنوان فیلتری برای تماسها استفاده کرد. N۷۲ یک خصوصیت جالب به نام شماره گیری Speaker Independent Voice هم دارد که با این خصوصیّت می توان شماره گیری صوتی (تلفظ کردن نام فرد مورد نظر) را انجام داد بدون این که صدای خود را از قبل ضبط کرده باشیم.

● تماس ها:

دریافت سیگنال شبکه و آنتن دهی گوشی بسیار خوب است، همین طور صدا در هنگام مکالمه بسیار مناسب است. البته در گوشیهای مدل بالای امروزی این خصوصیات عادی شده است.

N۷۲ نیز مثل گوشی های دیگر سیمبین نوکیا قابلیت ذخیره تا ۱۰شماره تلفن در هر کدام از لیست ها ( تماس های از دست رفته، شماره تماس های دریافت شده و تماس های گرفته شده) را دارد. البته تبی برای نمایش آخرین تماس انجام شده از جمله از دست رفته، گرفته شده یا دریافت شده وجود دارد. هر کدام از شماره ها اطلاعاتی از قبیل مدت زمان مکالمه و یک شمارنده که نشان می دهد این شماره در کل چند بار با گوشی تماس گرفته است را دارد.

قسمتی با عنوان Packet data Counter ذخیره کننده تعداد فایل ها یا دیتاهای انتقال یافته است. در صورتی که تماس از دست رفته یا Missed call داشته باشید یک منوی pop-up روی صفحه اصلی ظاهر می شود. که اگر بدون چک کردن از این منو خارج شوید آیکن کوچکی در سمت راست و بالای صفحه ظاهر می شود تا زمانیکه منوی تماس های missed call را چک کنید.

یک خصوصیّت بسیار مهم و جالب این گوشی، قابلیت ارسال SMS از پیش تعریف شده ای برای شماره هایی است که reject می کنید. از طریق SMS می توان به شکل مودبانه ای توضیح داد که چرا تماس آن شخص را reject می کنید. این خصوصیت از سری ۴۰ در گوشیهای نوکیا وجود دارد ولی خیلی از آن استفاده نمی شود.

● SMS و email:

منوی اصلی SMS در N۷۲ شباهت زیادی با بقیه گوشی های سیمبین نوکیا دارد. این منو شامل Inbox (صندوق پیام های دریافتی )، Draft (پیش نویس ها )، email inbox ( صندوق ایمیل های دریافتی )، Reports folder ( فولدری برای ذخیره report ها )، My folder (فولدرهای اختصاصی خودتان )، Sent (صندوق ذخیره پیام های ارسال شده ) و outbox می باشد. در هنگام تایپ کردن SMS در هر صفحه ۶ خط قابل دیدن است، شمارنده ای برای شمارش کاراکترها و نیز شمارنده ای برای شمارش تعداد SMSهایی که فرستاده خواهند شد در گوشه سمت چپ بالا دیده می شوند. دیکشنری T۹ هم برای کمک در تایپ کردن در این گوشی وجود دارد. در هنگام خواندن SMSها هم ۶ خط روی صفحه نمایش قابل خواندن هستند. ایمیل این گوشی از نوع استاندارد گوشی های سیمبین است و سازگار با پروتکلهای SMTP و POP می باشد.

● موزیک:

Music player در N۷۲، Music نامیده می شود که شامل playlist ) لیست پخش ها ) است ولی equalizer ندارد. این پخش کننده می تواند در پس زمینه و به همراه برنامه های دیگر اجرا شود و در زمان آماده بکار موسیقی جاری روی صفحه نمایش دیده می شود.

N۷۲ دارای رادیو FM هست که البته فقط با هدفون که به عنوان آنتن است کار می کند. رادیوی این گوشی تصویری است، یعنی عکس ها یا ویدئوهایی که از شبکه های رادیویی ارسال می شود را می تواند دریافت کند.

● دوربین:

دوربین ۲ مگا پیکسلی N۷۲ که کیفیت نسبتاً خوبی هم دارد با باز شدن درب لنز آن بصورت اتوماتیک فعال می شود. دکمه عکسبرداری در جایی قرار گرفته که برای عکسبرداری در حالت افقی استفاده می شود ولی این دوربین به طور عادی فقط در حالت عمودی عکسبرداری می کند. بنابراین استفاده از دکمه های عملیاتی برای گرفتن عکس مناسبتر به نظر می رسد.

به دلیل اینکه دوربین N۷۲ کاملاً شبیه دوربین N۷۰ است، وارد جزئیات این دوربین نمی شویم. توضیحات کامل دوربین را از مقاله ای که در مورد N۷۰ است می توانید بخوانید.

N۷۲ دارای خصوصیات ارتباطی GPRS و EDGE است. همچنین یک گوشی GSM سه بانده است اما در شبکه های ۳G قابل استفاده نیست. برای انتقال اطلاعات در فواصل کوتاه می توان از بلوتوث استفاده کرد ولی قابلیت اینفرارد در این گوشی وجود ندارد و بنابراین امکان ارتباط با گوشی های قدیمی که بلوتوث ندارند، وجود ندارد. البته امکان اتصال به کامپیوتر از طریق کابل USB ۲.۰ هم وجود دارد.

● اینترنت:

N۷۲ دو جستجوگر وب دارد که یکی از آنها جستجوگر قدیمی ای است که در گوشی های سیمبین قبلی نوکیا وجود دارد. این جستجوگر صفحات HTML را باز می کند ولی جستجوگر جدیدی که در نسخه سوم سری ۶۰ وجود دارد خیلی پیشرفته تر است. صفحات ساده و کم حجم به راحتی باز می شوند ولی صفحات پیچیده تر و سنگین تر در هم دیده می شوند.

جستجوگر وب دیگر این گوشی Opera است که بهتر از مدل قدیمی است. البته این جستجوگر Opera که در سیمبین است با Opera mini java که در سیستم عامل های جاوا وجود دارد متفاوت است. البته باز هم جستجوگر سری ۶۰ بهتر از Opera است.

منوی office این گوشی شامل برنامه هایی نظیر: Recorder (ضبط صدا)، Converter (تبدیل کننده)، To-do، Calculator ( ماشین حساب )، Notes ، Security ، Quicksheet ، Quick Word ، Quick Point ، Adobe Reader و HP Info Print است. برنامه Recorder برای ضبط صدا تا ۱ دقیقه است. برنامه Converter هم برای تبدیل واحدهاست.

برنامه To-do برای ذخیره کردن یک متن کوچک و زمان مشخص برای کارهایی است که قصد انجام آنها را در آینده دارید. ماشین حساب این گوشی نیز از نوع بسیار ساده است. برنامه Notes هم برای ذخیره متن بکار می رود. برنامه Secure این گوشی در واقع نسخه موبایل برنامه آنتی ویروس F-Secure است.

برنامه های Quick sheet ، Quick Word ، Quick Point در واقع برای باز کردن برنامه های Office و فایل های Excel ، Word و Power Point هستند. از معایب بزرگ این برنامه ها نداشتن امکان ویرایش یا Edit فایل هاست یعنی با این برنامه فقط می توان این نوع فایل ها را باز کرد. برنامه Adobe reader هم برای باز کردن فایل های PDF می باشد و با برنامه HP Info Print می توان از اطلاعات روی گوشی پرینت گرفت.

برنامه Calender یا تقویم خارج از منوی Office بوده و در منوی اصلی قرار دارد. تقویم سه نوع امکان بررسی ماهیانه، روزانه و هفتگی را دارد و می توان نوت های مختلفی را به روزها نسبت داد.

برنامه دیگری که که در گوشی قرار دارد و در مورد آن صحبت نشد، Nokia Lifeblog است که با استفاده از آن می توان اطلاعات روی گوشی را مستقیماً به Blog خود منتقل کرد و با بیشتر سایت های Blog در اینترنت کار می کند. برنامه دیگری نیز به نامImage Printer در N۷۲ است که برای پرینت گرفتن از عکس های دوربین استفاده می شود.

● سرگرمی:

در N۷۲ سه بازی از پیش نصب شده وجود دارد، البته چون این گوشی از نسخه ۲ سیمبین استفاده می کند، هزاران بازی مختلف برای این ورژن وجود دارد. این سه بازی عبارتند از: Card Deck ( مجموعه ای از بازی های کارتی معروف)، Snake (نسخه ۳ بعدی بازی معروف Snake که البته کنترل کردن آن در این گوشی کمی مشکل است) و The Snowboard ۳D (می توان گفت بهترین بازی این گوشی است که گرافیک بالایی هم دارد)

● در نهایت:

N۷۲ گوشی بسیار جنجال برانگیزی است. نبودن ویژگی های مهمی مثل ۳G و اینفرارد در این گوشی و نیز معایبی مثل حافظه داخلی کم و صفحه نمایش ضعیف این گوشی در سطح پایینی قرار داده است. از لحاظ قیمت، n۷۲ تقریباً شبیه n۷۰ است، ولی از لحاظ ویژگیهای خاص پایینتری نسبت به n۷۰ قرار دارد. یک نکته مثبت مهم در این گوشی وجود نرم افزارهای فراوان برای آن است. چون سیمبین این گوشی ورژن ۲ است. احتمالاً کاربران اصلی این گوشی کسانی هستند که در نگاه اول از طراحی این گوشی خوششان بیاید، در غیر اینصورت موفقیت N۷۲ در بازار موبایل بعید به نظر می رسد.