چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ابوعلی سینا


ابوعلی سینا

شیخ الرئیس حجه الحق شرف الملك امام الحكما ابوعلی حسین بن عبدا... بن حسین بن علی بن سینا ، معروف با بن سینا ،‌پدرش از مردم بلخ و مادرش « ستاره » از اهل الشنه نزدیك بخارا بود . ابن سینا …

شیخ الرئیس حجه الحق شرف الملك امام الحكما ابوعلی حسین بن عبدا... بن حسین بن علی بن سینا ، معروف با بن سینا ،‌پدرش از مردم بلخ و مادرش « ستاره » از اهل الشنه نزدیك بخارا بود . ابن سینا در سال ۳۷۰ هجری قمری در الشنه یا خورمشین متولد شد و در بخارا بكسب علم پرداخت ..

ادبیات – قرآن وقفه و حساب را نزد پدر آموخت و سپس نزد ابو عبدا.. ناتلی منطق و هندسه و نجوم را فرا گرفت و از آن پس بتعقیب علوم طبیعی و ما بعد الطبیعه و طب پرداخت .ابن سینا پس از معالجه نوح بن منصور پادشاه سامانی بدربار نوح راه یافت وی در سن بیست ویكسالگی شروع بتالیف كتب مختلف نمود و پس از چندی در سراسر ایران شهرت بسزائی یافت . ابن سینا پس از فوت نوح بن منصور در حدود ده سال در خوارزم و در دربار آل مامون زندگی كرد و بتالیف مشغول بود و چون سلطان محمود غزنوی آوازه شهرت وی را شنیده بود از او دعوت كرد كه به غزنین برود ولی ابن سینا بعلت خشونت و تعصب دینی سلطان محمود دعوت او را نپذیرفت و از بیم جان از خوارزم فرار كرد و مدتی در تركستان و خراسان متواری بود تا بالاخره به گرگان رفت و در آنجا به طبابت مشغول شده بود و چندی بعد به ری رفت در آن زمان مجدالدوله دیلمی به بیماری مالیخولیا مبتلا شده بود ابن سینا پس از معالجه مجدالدوله به همدان رفت و در همدان دوباره بمقام وزارت شمس الدوله رسید و سال های اخیر عمر را در اصفهان در حمایت علاالدوله كاكویه گذرانید و در سفری كه همراه امیر مزبور به همدان میرفت در راه بیمار شد و در همدان سال ۴۲۸ درگذشت .ابن سینا را میتوان از نوابغ روزگار نامید . وی عمر خود را در راه كسب علم و دانش و تالیف كتب مختلف صرف كرد و آنی از كار علمی فراغت نیافت . او در مدت ۵۸ سال زندگانی پرمشقت خود كتب و رسالات پر ارزش تصنیف و در نتیجه خدمت شایانی بجهان علم و تمدن نموده است .آرامگاه شیخ را در همدان برپا كرده اند و بمناسبت هزارمین سال تولد وی در سال ۱۳۳۱جشنی برگزار شد كه در آن مشاهیر دانشمندان شرق و غرب شركت كردند و آثار فارسی او تماما" از طرف انجمن آثار ملی طبع و نشر گردید .تعداد مولفات ابن سینا تا یكصد وبیست گفته شده است كه اغلب آنها بزبان عربی است و از آن جمله كتاب شفا و قانون و اشارات ، شهرت جهانی دارد و معروفترین آثار وی بزبان فارسی دانشنامه علائی است . بسیاری از تالیفات ابن سینا بزبانهای غربی ترجمه شده است .

حسین بن عبدا... ابوعلی سینا ( بروایت دیگر )

ابو علی سینا از دانشمندان مشهور ایرانست . وی در علم طب – نجوم – ریاضی و حكمت استاد بود . حسن بن عبدا... علی سینا در سال ۳۷۰ هجری در قریه خرمثین از توابع بخارا بدنیا آمد وی قرآن – ادبیات – فقه و حساب را نزد پدر آموخت و ابوعبدا... ابراهیم ناتلی هندسه و منطق را باو تعلیم داد و طولی نكشید كه خود در علوم فوق از استاد پیشی جست و بتنهائی بمطالعه علوم طبیعی و طب و ریاضی پرداخت .

ابن سینا پس از معالجه نوح بن منصور پادشاه سامانی بدربار نوح راه یافت وی در سن بیست ویكسالگی شروع بتالیف كتب مختلف نمود و پس از چندی در سراسر ایران شهرت بسزائی یافت .

ابن سینا پس از فوت نوح بن منصور در حدود ده سال در خوارزم و در دربار آل مامون زندگی كرد و بتالیف مشغول بود و چون سلطان محمود غزنوی آوازه شهرت وی را شنیده بود از او دعوت كرد كه به غزنین برود ولی ابن سینا بعلت خشونت و تعصب دینی سلطان محمود ، دعوت او را نپذیرفت و از بیم جان از خوارزم فرار و مدتی در تركستان و خراسان متواری بود تا بالاخره به گرگان رفت و در آنجا بطبابت مشغول شد و چندی بعد به ری رفت و در آن زمان مجدالدوله دیلمی به بیماری مالیخولیا مبتلا شده بود ابن سینا پس از معالجه مجدالدوله به همدان رفت و در همدان دوباره بمقام وزارت شمس الدوله رسید .

ابن سینا را میتوان از توابع روزگار نامید . وی عمر خود را در راه كسب علم و دانش و تالیف كتب مختلف صرف كرد و آنی از كارعلمی فراغت نیافت . او در مدت ۵۸ سال زندگانی پر مشقت خود كتب و رسالات پر ارزش تصنیف و در نتیجه خدمت شایانی بجهان علم و تمدن نموده است .

ابن سینا در سال ۴۲۸ هجری وفات یافت و مقبره اش در همدان میباشد .

روزی كه ابن سینا در گدشت

بوعلی سینا ، دانشمند بزرگ ایرانی كه اروپائیان نام او را « اویسنا » تلفظ می كنند و او را مرد اول تاریخ دانش پزشكی می دانند ، ۱۸ ژوئن سال ۱۰۳۷ میلادی (‌۹۶۸ سال پیش در روزی چون امروز )‌ در شهر همدان وفات یافت . بوعلی سینا بر علوم و فنون و ادبیات زمان خود تسلط داشت ، به گونه ای كه تاریخ نگاران علوم او را یك دایره المعارف متحرك توصیف كرده اند . وی كه در نزدیكی بخارا از شهرهای خراسان بزرگ و مركز ادبیات و فرهنگ پارسی به دنیا آمده بود ، در ۱۶ سالگی یك دانشمند تمام عیار بود . بوعلی سینا در عین حال یك فیلسوف و ادیب بود و بیشتر سال های آخر عمر خود را در اصفهان گذرانید . وی در دانش پزشكی كتابی تحت عنوان « قانون » نوشت كه تا پایان قرن ۱۹ كتاب درسی دانشكده های پزشكی اروپا بود . بوعلی بود كه برای نخستین بار علائم بیماری ها را اعلام داشت و نوشت كه چگونه می توان از تغییرات نبض ، احساس درد ، قی و اسهال به اصل بیماری ها پی برد . به همین جهت ، هر استاد و پزشكی كه كتاب راهنمای پزشكی تالیف كرده از بوعلی سینا به عنوان « پدر تشخیص بیماری ها » بر پایه علائم و زنگ خطرهای آنها به نیكی و احترام یاد كرده و از ایران به عنوان كشوری كه چنین فرزند برومند ، افتخار آمیز و سود مندی به جهانیان عرضه داشته سپاسگزاری و قدردانی به عمل آورده است .