جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سپاه, نماد تعهد و پیشرفت اقتدارآفرین


سپاه, نماد تعهد و پیشرفت اقتدارآفرین

در نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ بنا به فرمان حضرت امام خمینی تعدادی از فرزندان برومند و شجاع ایران اسلامی و عده ای از دلسوختگان و پیروان راستین ولایت فقیه, نهاد مقدس سپاه را پایه گذاری کردند

در نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ بنا به فرمان حضرت امام خمینی تعدادی از فرزندان برومند و شجاع ایران اسلامی و عده‌ای از دلسوختگان و پیروان راستین ولایت فقیه، نهاد مقدس سپاه را پایه‌گذاری کردند.

در آن روزهای سخت که مأموریت اصلی سپاه را پاسداری از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن مطرح می‌کردند، شاید تصور نمی‌رفت که چه مسئولیت سنگین و رسالت خطیری برعهده این تشکیلات نوپا گذارده شده است.

در همان ابتدای راه، پاسداران انقلاب با چه مشقت‌ها و سختی‌ها که روبه‌رو نشدند و چه جانبازی‌ها و ایثارگری‌ها که از خود نشان ندادند! میهن عزیز و سرافراز اسلامی ما از گنبد و ترکمن‌صحرا و کوهستان‌های سر به فلک کشیده و پربرف شمال غرب و غرب کشور گرفته تا دشت‌های سوزان خوزستان در جنوب؛ از آنجا تا سیستان و بلوچستان و درحقیقت جای‌جای این سرزمین، نشان از حماسه‌آفرینی‌ها و رشادت‌های مردانی آسمانی از تبار مجاهدان صدر اسلام دارد که برای پاسداری و حراست از کیان دین و نظام مقدس اسلامی و حفظ تمامیت ارضی کشور از جان خود مایه گذاشته و به مقام رفیع شهادت نائل آمدند.

سرو قامتانی که الگوی مقاومت و پایداری برای نسل‌های آینده انقلاب و جهان اسلام شدند.

ناآرامی‌های اوایل انقلاب در غرب کشور و تحمیل جنگ ۸ساله از سوی رژیم بعثی صدام فرصت و امتحان الهی بود تا فرزندان بی‌ادعا و غیور امام راحل یافته‌ها و آموزه‌های خود در مکتب سرخ عاشورایی و راه راستین و انسان‌ساز سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین‌ع را به رخ بشریت و جهان – فرورفته در باتلاق مدرنیته و اومانیسم – بکشند.

آنان در این راه عبرت‌آموز آنچنان عزتمندانه حرکت کردند که رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حامی مستضعفان و مسلمانان جهان، روح‌الله کبیر مدال «اگر سپاه نبود کشور هم نبود» را به آنان اعطا کردند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به‌عنوان سمبل مقاومت و ایثار مردم شهیدپرور ایران در برابر سلطه‌گران در طول ۳۰ سالی که از عمر انقلاب گذشته، در تمامی عرصه‌ها و سطوح فراروی، با عزم، اراده و تعهد سرشار خود به دستاوردهای شگفت‌انگیز و ارزشمندی نائل آمد که تأمل در ویژگی‌ها و مختصات هریک، این سازمان را از سایر نیروهای مسلح و صرفا نظامی جهان، متمایز می‌سازد.

سپاه علاوه بر حوزه نظامی و دفاعی همانند یک سازمان و مجموعه فراگیر و چندجانبه در عرصه‌های مختلف با اقتدار و اعجاب پیش می‌رود.

در صحنه سازندگی و توسعه کشور، قدرتمند و اثرگذار نقش‌آفرینی می‌کند. در شاخص‌های کیفی نظیر توان فنی و مدیریتی و کسب و افزایش دانش علمی به نتایج افتخارآمیز و غرورآفرینی دست یافته است.

انجام فعالیت‌های تخصصی عمرانی نظیر سدسازی، ایجاد شبکه‌های آبیاری و زهکشی، ساخت بناهای مسکونی و اداری، تونل، بزرگراه، پل‌های عظیم و سازه‌های زیرزمینی، خدمات مهندسی، خطوط انتقال نفت، گاز، آب و فاضلاب، سازه‌های شناور، معدن و کشاورزی و... جایگاه ویژه‌ای به سپاه و قرارگاه‌های سازندگی آن در عرصه مهندسی و عمران کشور بخشیده است.

دستاوردهای سپاه در صحنه علوم نظامی – پزشکی (طب رزمی) نیز در مقایسه با ارتش‌های جهان کم‌نظیر و ستودنی است.

در حال حاضر ۴ مرکز تحقیقات شامل (مرکز تحقیقات علوم رفتاری، مرکز تحقیقات آسیب‌شناسی، مرکز تحقیقات دفاع بیولوژیک و مرکز تحقیقات بهداشت) به‌لحاظ تخصصی بودن، در کشور بی‌نظیر است.

سپاه با فرصت‌سازی در رویارویی با آسیب‌های شیمیایی نیز کلاس‌های مشترکی با OPCW (مؤسسه بین‌المللی سلاح‌های شیمیایی) برگزار و پزشکان سراسر دنیا زیر نظر استادان پاسدار در این کلاس‌ها تحت آموزش قرار می‌گیرند.

سپاه در بخش فرهنگ هم خدمات ارزنده‌ای در کشور عرضه کرده است. حافظه تاریخی ملت و نظام به سیمای پرفروغ سپاه در این حوزه گواهی می‌دهد. سپاه در این عرصه دارای چنان ظرفیتی است که بسیاری از افرادی که اکنون در عرصه قلم، سینما و تئاتر می‌درخشند، برآیند جهاد و تلاش فرهنگی سپاه در دهه‌های اول انقلاب هستند.

سپاه در مقاطع مختلف تاریخ انقلاب و رویارویی با دشمنان و مهاجمان بیگانه خود را معرفی کرده است.

دستاوردهای سپاه در حیطه و قلمرو مأموریت اصلی خود – دفاع مسلحانه از انقلاب و نظام اسلامی – آنچنان اقتدارآمیز است که دشمن هراسی و وحشت اردوگاه سلطه‌جویان را برانگیخته است.

دستیابی به فناوری ساخت و به‌کارگیری انواع سلاح و جنگ‌افزارهای پیشرفته ازجمله بالگرد، انواع موشک‌های زمین‌به‌هوا، زیرسطحی، سطح به سطح، زمین به دریا و قایق پرنده فوق پیشرفته با خاصیت رادارگریزی، تنها بخش کوچکی از قدرت و بالندگی دفاعی سپاه پاسداران را تشکیل می‌دهد.

دستیابی به این موفقیت‌ها در کنار دستاوردهای بسیار حساس و راهبردی این نهاد علوی و تأثیرگذار در سطوح عالی جنگ توپخانه‌ای، مدت‌هاست که زمان‌سنج انحطاط و نابودی دشمنان خیره‌سر و شیطانی به‌ویژه رژیم صهیونیستی در رویارویی با نظام، انقلاب و مکتب ایران را به حرکت درآورده است.

سپاه در راستای رسالت خود، به‌عنوان بازوی قدرتمند ولایت فقیه و ملت ایران در میان نیروهای مسلح و در برابر بدخواهان و دشمنان، مقتدر عمل می‌کند.

در اوایل انقلاب کمتر کسی تصور می‌کرد که این نهاد و تشکیلات که با تدبیر و درایت حضرت امام پا به عرصه وجود نهاد، زمانی به این حد از توانمندی و اثرگذاری برسد که با برهم زدن معادلات منطقه‌ای توجه محافل راهبردی سیاسی، نظامی و امنیتی جهان را به‌خود معطوف سازد.

این است تبلور تفکر و فرهنگ عاشورای حسینی که با مجاهدت‌ها و رشادت‌های ستارگان پرفروغ آسمان انقلاب چون شهید باقری‌ها، شهید باکری‌ها، شهید همت‌‌ها، شهید بروجردی‌ها، شهید کاظمی‌ها و... امروز به اوج خود رسید و اکنون در نیرویی جلوه پیدا کرده که نام آن، از یک‌سو وحشت را به پیکر کسانی می‌اندازد که داعیه امپراتوری جهان و رقم زدن مقدرات دولت‌ها و ملل دنیا را دارند و از سوی دیگر مایه مباهات و امید و مسرت مشتاقان پیام انقلاب و تشنگان کوثر عدالت و معنویت، در رهایی از نظام سلطه شده است.

آری پاسداری از اسلام و انقلاب اسلامی تحفه‌ای نیست که نصیب هرکس شود. نامگذاری روز ولادت حضرت امام حسین (ع) به‌عنوان روز پاسدار، توسط حضرت امام خمینی(ره) جایگاه و منزلت بالای این نهاد خودجوش و مردمی را در نظام جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد.

امیر سرتیپ عبدالعلی پورشاسب، معاون بازرسی ستاد کل نیروهای مسلح