پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
۱۱ نکـتـهای کـه بـایـد دربـاره آنـتـیبـیـوتـیـکهـا بـدانـیـد
آنتیبیوتیکها و از جمله پنیسیلینها، از زمان ساخته شدن تاکنون، جان افراد بیشماری را نجاتدادهاند...
بسیاری از بیماریهای کشنده دیروز، امروز بهراحتی قابل درمان هستند، اما باوجود همه این فواید میتوانند باعث بروز مشکلاتی شوند:
۱ آنتیبیوتیکها، میان باکتری مفید و مضر تفاوتی نمیگذارند. در بدن انسان، تعادل مشخصی میان میلیونها باکتری برقرار است و بسیاری از آنها کار محافظت از بدن را به عهده دارند اما استفاده مداوم از آنتیبیوتیکها (بهخصوص انواع وسیعالطیف)، میتواند با از بین بردن باکتریهای مفید بدن، سیستم طبیعی آن را به هم بزند.
۲.بدترین کار، مصرفنکردن مقادیر تجویز شده آنتیبیوتیک است؛ استفاده ناکافی از آنتیبیوتیکها، باعث میشود باکتریهای ضعیف از بین بروند اما انواع مقاوم، باقی میمانند. فرد حس میکند با مصرف چند نوبت دارو، بهبود پیداکرده و درمان را ادامه نمیدهد، اما باکتریهای باقیمانده که با آنتیبیوتیک برخورد کردهاند، ساختمان خود را تغییر میدهند و در آینده، آنتیبیوتیکها نخواهند توانست روی آنها اثر کنند.
۳.باکتریها با تغییر در DNA خود (جهش)، میتوانند در مقابل آنتیبیوتیکها مقاومت کنند. آنها میلیونها باکتری مقاوم دیگر تولید میکنند و از بین بردن آنها بسیار سختتر میشود.
۴.آنتیبیوتیکها (از جمله پنیسیلین)، هیچ اثری روی ویروسها ندارند، اما متاسفانه در بسیاری موارد در بیماریهای ویروسی (مثل سرماخوردگیها) بیدلیل تجویز و مصرف میشوند. استفاده نابجا از آنتیبیوتیکها، یکی از دلایل اصلی ایجاد مقاومت باکتریها در برابر آنهاست.
۵.مشخص شده پزشکان مسن و گرفتار که بیماران زیادی را در طول روز معاینه میکنند، بیشتر به تجویز آنتیبیوتیک تمایل دارند. این تجویز نابجا میتواند بسیار مشکلساز باشد.
۶.در سالهای اخیر، آنتیبیوتیک جدیدی کشف نشده یا تعداد آنها بسیار محدود بوده است. ساخت آنتیبیوتیکهای جدید بسیار وقتگیر و پرهزینه است و برای شرکتهای داروسازی منفعت چندانی ندارد. به علاوه، چون میزان مرگومیر به دلیل ابتلا به عفونتها کم شده و عفونتها از بیماریهای قابلدرمان محسوب میشوند، دولتها نیز تمایل چندانی به سرمایهگذاری در ساخت آنتیبیوتیکهای جدید ندارند.
۷.مشخص شده مصرف چای سبز با آنتیبیوتیکها، میتواند فعالیت ضدباکتری آنها را افزایش دهد.
۸.بسیاری از افراد، به اشتباه گمان میکنند آنتیبیوتیکهای وسیعالطیف، قویتر هستند و مصرف آنها را ترجیح میدهند اما اینطور نیست. اگر باکتری در برابر آنتیبیوتیک خاصی (با طیف باریک) حساس باشد، باید همان نوع را مصرف کرد. طیف باریک اثر یک آنتیبیوتیک به معنی ضعیف بودن آن نیست.
۹.آنتیبیوتیکها، نجاتدهنده انسانها بودهاند. قبل از کشف آنها، عفونت علت عمده مرگومیر بود، اما امروزه علل عمده مرگومیر، بیماریهای قلبی-عروقی، کلیوی و سرطانها هستند.
۱۰ امروزه میزان استفاده از آنتیبیوتیکها در حیوانها بیش از انسانهاست. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده بیش از نیمی از تولید آنتیبیوتیکها در جهان برای حیوانات مزرعه به کار میرود. در ۳۰ سال اخیر، استفاده از پنیسیلینها در حیوانات مزرعه ۶۰ درصد افزایش یافته است.
افراد میتوانند با دانستن موارد استفاده از آنتیبیوتیک و مصرف در هنگام ضرورت و کامل کردن دوره درمان، مقاومت به آنتیبیوتیکها را کم کنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست