دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

آلرژی غذایی


آلرژی غذایی

آلرژی غذایی عبارت است از واکنش پیش از اندازه دستگاه ایمنی به برخی غذاها یا موادی که معمولا بی خطرند

آلرژی غذایی عبارت است از واکنش پیش از اندازه دستگاه ایمنی به برخی غذاها یا موادی که معمولا بی خطرند. این واکنش های نامطلوب ممکن است ارثی یا ناشی از یک نقص اکتسابی بیوشیمیایی باشند.علایم ممکن است در عرض چند دقیقه یا تا ۲ ساعت پس از خوردن آن غذای به خصوص بروز کنند. در بعضی موارد، امکان دارد علایم تا ۲-۱ روز بعد نیز ظاهر نشوند.

● علایم شایع

اسهال (شایع است )، درد شکمی (شایع است )، بثورات پوستی، نفخ و باد شکم (شایع است )، کهیر، تورم صورت (به خصوص لب ها)، خارش، تورم دست ها و پاها،آسم، تهوع و استفراغ ، سرفه ،سردرد میگرنی ، غش یا حالت نزدیک به غش

● علل

هرگونه غذا یا ماده ای که بلعیده می شود می تواند باعث بروز واکنش آلرژیک شود. غذاهایی که بیشتر باعث این حالت می شوند عبارتند از: شیر گاو، زرده تخم مرغ ، گندم ،سویا، بادام کوهی یا همان پسته شامی ، ماهی ، آجیل های درختی (مثل گردوی معمولی )، صدف دریایی ، خربزه ، کنجد، تخم آفتاب گردان ، و شکلات .

● عوامل افزایش دهنده خطر

خطر برای کسانی که مشکلات آلرژی دیگری نیز دارند بیشتر است . اگر در یکی از اعضای خانواده سابقه آلرژی غذایی وجود داشته باشد.

● پیشگیری

غذاهای مسوول ایجاد آلرژی در خود را شناسایی نمایید و از آنها پرهیز کنید.

معلوم شده است که شیرخورانی که غذای جامد برای آنها دیرتر شروع می شود کمتر به آلرژی غذایی دچار می شوند.

● عواقب مورد انتظار

آلرژی غذایی در شیرخواران معمولا بعد از ۴-۲ سالگی برطرف می شود.

بزرگسالانی که به بعضی از غذاها (به خصوص شیر، ماهی ، صدف دریایی ، یا آجیل ) آلرژی دارند با احتمال بیشتری این آلرژی را برای سال ها حفظ می نمایند.

● عوارض احتمالی

▪ آنافیلاکسی (یک نوع آلرژی حاد و خطرناک که حین آن تنفس دچار مشکل شده ، ضربان قلب نیر نامنظم شده ، و فشارخون کاهش می یابد)

▪ واکنش شبیه کهیر

▪ آسم برونشیال

▪ التهاب روده ها

▪ ضایعات شبیه اگزما

● درمان

حذف غذاهای مورد شک از رژیم غذایی برای مدت دو هفته (یا تا زمانی که علایم آلرژی ناپدید شوند) و سپس اضافه نمودن غذاهای مورد شک به صورت تک تک به رژیم غذایی . به این ترتیب مشخص می شود که کدام غذاها در ایجاد آلرژی شما نقش دارند. آزمایش تزریق پوستی گاهی ممکن است غذای مسوول آلرژی را شناسایی کند، اما کم نیستند مواردی که این آزمایش ها اشتباها غذاهایی که شما واقعا به آنها آلرژی ندارید را به عنوان مسوول آلرژی غذایی معرفی کنند. بیمارانی که آلرژی غذایی شدیدی به یک نوع غذا دارند باید بسیار مراقبت باشند که از خوردن آن غذا پرهیز کنند. همیشه یک کیت که دارای سرنگ حاوی آدرنالین است را به همراه داشته باشید تا اگر احیانا غذای آلرژی زا تصادفا خورده شد و واکنش حاد و فوری رخ داد، از این سرنگ استفاده شود. یک دست بند یا گردن آویز مخصوص همراه داشته باشید که روی آن نوع آلرژی دقیقا مشخص شده باشد.

● داروها

هیچ دارویی برای درمان آلرژی غذایی وجود ندارد، اما از بعضی از داروها می توان برای تخفیف یا رفع علایم استفاده نمود.

● فعالیت

هیچ محدودیتی برای آن وجود ندارد.

● رژیم غذایی

اجتناب از غذای مسوول آلرژی ، یا مصرف آن به مقدار کم . برچسب غذاها را به دقت مطالعه کنید. در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دچار علایم خفیف تا متوسط آلرژی غذایی هستید. اگر شاهد یک واکنش شدید پس از خوردن غذا در یکی از همراهانتان هستید. در این شرایط فورا درخواست کمک اورژانس نمایید.

● خواص طبی سیر

سیر از مدت ها پیش، برای کاربردهای پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است و بیشترین مورد استفاده آن در سال های اخیر برای موارد قلبی - عروقی و خاصیت ضد میکروبی آن بوده است. ترکیبات سولفور شامل آلیسین، ظاهرات ترکیبات فعالی در ریشه پیاز گیاه سیر است. مطالعات نشان دهنده تاثیرات مهم اما علائم کاهش دهنده چربی و فعالیت ضد پلاکتی هستند.معمولا اثرات جانبی مصرف سیرخفیف و غیر متداول است. سیر ظاهرا تاثیری بر متابولیسم داروها ندارد، اما بیمارانی که از داروهای ضد انعقاد استفاده می کنند،باید در مصرف سیر احتیاط کنند.از این رو افرادی که جراحی می کنند باید ۷ تا ۱۰ روز پیش از جراحی از خوردن سیر خودداری کنند چرا که سیر زمان خونریزی را طولانی تر می کند. سیر هزاران سال برای اهداف پزشکی مورد استفاده داشته است.

این گیاه حداقل ۳۰۰۰ سال در طب چین کاربرد داشته است. در طول تاریخ، سیر در سرتاسر دنیا برای درمان ناراحتی های مختلف شامل فشار خون بالا، عفونت ها و مارگزیدگی ها استفاده شده و برخی فرهنگ ها از آن برای دفع ارواح شیطانی استفاده می کردند. در حال حاضر از سیر برای کاهش میزان کلسترول و کاهش خطر بروز بیماری های قلبی - عروقی و نیز برای بهره مندی از خواص ضد میکروبی آن استفاده می شود. بیمارانی که سابقه ابتلا به بیماری ترومبوس (تشکیل لخته خونی در عروق یا قلب) را دارند باید بدانند که سیر می تواند تاثیر اندک اما مهم به روی تجمع پلاکت ها داشته باشد. به علاوه باید به بیماران توصیه شود که این گیاه خاصیت کاهش خطر ابتلا به سرطان بویژه سرطان معده و روده را دارد.