یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
زلزله مردم را نمیکشد، فروریزی ساختمانها چرا
درحالیکه ممانعت از بروز زلزله امکانپذیر نیست، ممانعت از بروز فجایع ناشی از زلزله امکانپذیر است.
در فاصله سالهای۲۰۰۴ - ۱۹۹۱ بیش از ۴۰۰ زلزله در ۷۵ کشور جهان ثبت شده است که بر اثر وقوع آنها نزدیک به ۹ میلیون نفر بیخانمان شده و ۵۸۴ هزار نفر آسیب دیده و ۱۵۶ هزار نفر مردهاند. بسیاری از این مرگومیرها نتیجه فروپاشی ساختمانهایی بودهاند که یا بتن آنها آبکی بوده یا تیرآهنشان خوب نبوده یا سایر فعالیتهای صورت گرفته برای ساختوسازشان استانداردهای لازم برای مقاومت در برابر زلزله را نداشتهاند.
از همه این موارد با عنوان فساد نام میبرند. ارزیابی اینکه فساد تا چهاندازه میتواند در این بازی نقش ایفا کند دشوار است. با این حال، شواهد دال بر این است که پیوند میان پیمانکاران (ساختمانی و شهرسازی) فاسد و بازرسان و سایر کارمندان دولتی فاسد توضیح میدهد که چرا در ساختوساز واحدهای مسکونی دستورالعملهای لازم اجرا نمیشود. زلزله تنها عامل ۱۳ درصد از بیخانمانیهای ناشی از بروز فجایع طبیعی و ۶۰ درصد از همه مرگها است.
گروهی از اقتصاددانان گفته بدیعی دارند که شاید بیان آن کمی دشوار باشد. این گروه معتقدند که مرگومیرهای ناشی از زلزله به طور معکوس با سطح درآمد سرانه و میزان نابرابری موجود در یک کشور مرتبط است و شکلگیری کنش جمعی برای کاهش اثرات بالقوه آن را بهطور منفی تحتتاثیر قرار میدهد. در یک مطالعه که ۲۶۹ زلزله بزرگ واقع شده در فاصله سالهای ۱۹۶۰ تا ۲۰۰۲ در سراسر جهان را مورد بررسی قرار میدهد، چنین نتیجهگیری شده است که گرچه زلزله یک پدیده طبیعی فراسوی دسترسی و توانایی بشر است، اما بیکنشی و بیحالی جمعی جوامع انسانی در ارتباط با عواملی مانند پیروی و تعهد به دستورالعملهای استاندارد ساختوساز مقاوم در برابر زلزله و ناکامی در بهبود ساختارهای نظارت بر ساختوساز و شکست در منطقهبندی و توجه خاص به مناطق زلزلهخیز نقش مهمی در گسترش عوارض زلزله دارد. هاییتی با جمعیتی نزدیک به ۱۰ (برآورد ۲۰۰۹) میلیون نفر و تولید ناخالص ملی حدود ۱۱,۵۷۰ میلیارد دلار و وضعیتی که در رسانهها درباره ساختمانهای مختلف این کشور به خصوص ویرانی کاخ ریاستجمهوری آن منتشر شده با تحلیل ارائه شده فوق سازگاری دارد و انتظار میرفته که وقوع زلزله در این کشور همینگونه نتایجی را بهبار بیاورد. در واقع هاییتی با درآمد سرانه ۱۳۱۷ دلار جزو کشورهای کمدرآمد است و ساختوساز ساختمانهای این کشور از همه عوامل فوق و در یک کلام فساد ساختوساز رنج میبرده است. در ۱۷ آگوست ۱۹۹۹ یک زلزله ۷,۶ ریشتری منطقه مارمارا در ترکیه را به لرزه درآورد و ۱۷۱۱۸ کشته برجای گذاشت، ۲۶ ژانویه ۲۰۰۱ یک زلزله ۷,۷ ریشتری در بوج هند آمد و موجب مرگ ۲۰۰۰۵ نفر شد. در ۲۶ دسامبر ۲۰۰۳ زلزله ۶,۶ ریشتری بم واقع شد که ۴۱۰۰۰ نفر کشته برجای گذاشت. براساس تحقیق فوق این موارد همگی نشان از یک چیز دارند و آن اینکه گرچه زلزله یک پدیده قاتل کشنده بوده، اما فساد بخش عمومی در ساختوساز همه آنها را به یک پدیده طبیعی کشندهتر تبدیل کرده است.
محمدرضا فرهادی پور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست