شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

پول کثیف, توطئه امریکا برای دوری آرژانتین از ونزوئلا


پول کثیف, توطئه امریکا برای دوری آرژانتین از ونزوئلا

چاوز که با کمک به آرژانتین پس از رسوایی های متعدد مالی دولت تحت الحمایه امریکا در سال ۲۰۰۱, در سفر اخیرش به آرژانتین پیشنهاد خرید اوراق قرضه به مبلغ۵۰۰ میلیون دلار را به طرف آرژانتینی داده بود, ضمن تکذیب هرگونه ارتباطی با این پولها, مسائل بوجود آمده را توطئه آمریکایی ها دانست

رسوایی‌های مالی در ارتباط با ونزوئلا وضعیت بدی برای رئیس‌جمهور آرژانتین «نستور کریشنر» و همسرش به وجود آورد. این در حالیست که امریکا در طرحی پنهانی در صدد ایجاد فاصله میان ونزوئلا و آرژانتین است.

زمانی که در جولای گذشته ۶۴ هزار دلار پنهان شده در سرویس بهداشتی دفتر وزیر اقتصاد آرژانتین پیدا شد، منجر به پیامدی به نام «تویلت گیت» گشت. این رسوایی علناً چشم‌انداز ریاست جمهوری کریستینا فرناندز کریشنر، همسر رئیس‌جمهور نستور کریشنر و سناتور مردمی آرژانتین را هدف قرار داد.

اما فقط یک ماه بعد، مجدداً مقداری پول نقد پیدا شد، این بار نزدیک هشتصد هزار دلار در داخل کیف دستی یک بازرگان ونزوئلایی، درست چند روز پس از ملاقات رسمی وی با رئیس جمهور ونزوئلا «هوگو چاوز». رسوایی جدید ارتباطات دو طرف آرژانتینی – ونزوئلایی و همچنین آینده سیاسی کریشنر را هدف گرفته بود.

چاوز که با کمک به آرژانتین پس از رسوایی‌های متعدد مالی دولت تحت‌الحمایه امریکا در سال ۲۰۰۱، در سفر اخیرش به آرژانتین پیشنهاد خرید اوراق قرضه به مبلغ۵۰۰ میلیون دلار را به طرف آرژانتینی داده بود، ضمن تکذیب هرگونه ارتباطی با این پولها، مسائل بوجود آمده را توطئه آمریکایی‌ها دانست. اما از سوی دیگر، طی مقاله‌ای در «واشینگتن پست» افشای برخی هزینه‌های پرداخی در مبارزات انتخاباتی خانم کریشنر به حدی بود که به گفته نویسنده مقاله وی نمی‌توانسته از عهده پرداخت آنها برآید. «اکونومیست» نیز تا بدان حد پیش رفت که طی مقاله‌ای اظهار داشت کریشنر از بذل و بخشش چاوز به نفع خود استفاده کرده است؛ ۷/۴ بیلیون دلار اوراق قرضه آرژانتین و ۵۶۲ میلیون دلار هم به صورت نفت سیاه! اما رسوایی کیف‌های پول، ارتباط آرژانتین با چاوز را به یک معضل سیاسی تبدیل کرده بود.

کار تا بدانجا پیش رفت که تحلیل‌گر آرژانتینی «رزوندو فراگا» به «تایم» گفت: چاوز تنها موجب ناراحتی دولت کریشنر نشده است، بلکه نامزدی وی در انتخاب ریاست جمهوری ماه اکتبر را نیز تحت‌الشعاع قرار داده است.

اکثر تحلیل‌گران معتقدند که دولت نرخ تورم کشور را ناچیز انگاشته است. متخصصین امور اقتصادی ضمن اظهار این مطلب که نمودار ۹ درصدی تورم بر روی اجناسی که قیمت آنها کنترل شده است بازتاب دارد، افزودند که نرخ واقعی در حدود ۱۵ درصد است.

از سوی دیگر «مارک ترنر» تحلیلگر امور مالی، در وبلاگ «RGE Monitor» نوشت حداقل نرخ تورم همان مورد نمودار و حداکثر ۲۰ % است. طبق تحقیقات دانشگاه «Celia Szusterman» در وست مینستر، مصرف‌کنندگان این احساس را دارند که تنگای مالی موجود هم اکنون چهرهٔ قدرتمند خود را نشان می‌دهد: سرمای غیرمعمول زمستان، مشکلات کمبود انرژی آرژانتین را نمایان کرده است؛ برق و سوخت دچار کمبود ذخیره هستند، مشاغل باید زمان‌بندی خود را تغییر داده تا برق مورد نیاز مناطق مسکونی تأمین شود. بحران انرژی می‌تواند رشد اقتصادی را، که حامی قدرت سازمانی رئیس جمهور است، مختل کند.

علیرغم همه این نگرانی‌ها، وجههٔ عمومی کریشنرها همچنان پرقدرت باقی مانده است. میزان حمایت از رئیس‌جمهور در حدود پنجاه درصد است و نظرسنجی‌ها حاکی از پیش بودن ۳۰ درصدی کریستینا کریشنر نسبت به سایر رقبایش است.

تحلیلگران اعتقاد دارند آرژانتینی‌ها بابت دور شدن از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۱ به قدری خوشحال هستند که به راحتی از تمام این رسوایی‌ها چشم‌پوشی می‌کنند. «دانیل پولیتی» در نشریه «اسلیت» می‌نویسد: «به نظر می‌رسد آرژانتینی‌ها می‌گویند، ما را به هر کجا ببرید ولی به سال ۲۰۰۱ برنگردانید.» اگر این احساسات کریستینا کریشنر را به سمت پیروزی سوق دهد، وی با آرامش بیشتری سیاست‌های شوهرش را ادامه خواهد داد، ولو اینکه تحت شرایط سیاسی وخیم‌تری قرار گیرد. شواهد نیز حاکیست که قریب به اتفاق مردم این فساد مالی را توطئه‌ امریکا برای بازپس گیری قدرت پس از مسائل سال ۲۰۰۱ می‌دانند.

اما جالب اینجاست که «اکونومیست» با توجه به سردی شرایط موجود طبق سیاست رئیس‌جمهور کریشنر، به او پیشنهاد می‌کند که به دنبال بهبود همبستگی با هر دو طرف آمریکایی و اروپایی باشد و از ونزوئلا دوری کند.



همچنین مشاهده کنید