جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مهمترین علل بوجود آمدن جوش‌های صورت


مهمترین علل بوجود آمدن جوش‌های صورت

«جوش غرور جوان» در صورت اکثر نوجوانان دیده می شود و می تواند تا پایان جوانی و حتی بالای سی سالگی هم دیده شود. جوش‌ها معمولا بعد از چند سال بهبود می یابند، ولی نمیتوان آن را به حال …

«جوش غرور جوان» در صورت اکثر نوجوانان دیده می شود و می تواند تا پایان جوانی و حتی بالای سی سالگی هم دیده شود. جوش‌ها معمولا بعد از چند سال بهبود می یابند، ولی نمیتوان آن را به حال خود گذاشت چون با بهبود بعضی از جوش‌ها، جوشگاه (جا‌جوش) بوجود آمده و تا پایان عمر باق می ماند که از نظر زیبایی مشکل‌ساز هستند. از نظر متخصصان پوست علت‌های بسیاری در بروز این جوش‌ها دخالت دارند، که در ادامه به مهمترین علل بوجود آمدن آنها را برایتان تشریح می‌کنیم:

- بلوغ: آکنه عمدتا بیماری دوران بلوغ است و دلیل این امر، افزایش ترشح غدد چرب پوست در زمان بلوغ و نقش قطع این غدد در بروز آکنه است. (بدون وجود غدد چرب در پوست، ضایعات آکنه به وجود نمی آید)‌. وقتی که آکنه برای اولین بار در سن بزرگسالی در خانمی رخ می دهد، یا اینکه آکنه نوجوان که قبلا خوب شده است، دوباره عود کند، باید به فکر تغییرات هورمون افتاد و درمان را با در نظر گرفتن جنبه هورمون قضیه انجام داد. در این موارد معمولا برای خانم‌ها اوج شدت آکنه در زمان عادت ماهانه است.

- چربی پوست: همان‌طور که گفته شد پوست چرب برای وجود آکنه الزام است و بیماران آکنه‌ای همیشه دارای افزایش ترشح چرب پوست (سبوم)‌ هستند (صورت ان افراد معمولا از شدت چرب، برق می زند)‌. هر چقدر پوست چرب‌تر باشد، آکنه شدیدتر است. البته ترکیب چربی پوست افراد آکنه‌ای با دیگران فرق می کند، ممکن است فرد دارای پوست چرب باشد، ولی چون ترکیب پوستش طبیعی است مبتلا به آکنه نشود. معمولا بیماران آکنه‌ای، شوره چرب هم در سرشان دارند.

- ارث: بدون شک بروز آکنه، ارث است. در صورتیکه پدر یا مادر دارای آکنه باشند، فرزندان آن‌ها هم به احتمال زیاد دچار آکنه خواهند شد. شدت و محل وقوع جوش‌ها و زمان بهبود خود به خود آن‌ها نیز تا حد زیادی تحت تاثر زمینه ارث فرد می باشد.

- عوامل محیطی: برخورد با روغن‌ها (آشپزی و یا روغن‌های صنعتی)‌ و نیز مشاغل که با رطوبت زیاد سر و کار دارند باعث آکنه می شوند. عرق کردن زیاد، ورزش شدید و گرما زیاد، آکنه را بدتر می کند. تمام مواد آرایشی و بهداشتی چرب می توانند آکنه را بدتر کنند. البته استفاده از مواد آرایشی که عبارت «برای پوست‌های چرب و جوش» و یا نان کومدوژنک (غر جوش زا) بر روی آن‌ها ذکر شده و نیز استعمال پن‌ در حد معقول بلامانع است. در صورتی که آکنه بیمار شدید باشد بهتر است حتی از مصرف ان نوع مواد آرایشی هم اجتناب گردد. بهتر است از مصرف پمادها چرب‌کننده مو نیز پرهیز گردد. نکته دیگر اینکه صرف گاه بودن یا از مواد طبیعی درست شدن فرآورده آرایش نمی توان گفت که آن فرآورده برای بیمار آکنه‌ای ممانعت ندارد و حتما بایست از نظر غیر کومدوژن (جوش‌زا) بودن تست شده و این موضوع روی آن ذکر شده باشد.

- مواد غذایی: به طور کل استفاده از این مواد اکثرا باعث تشدید آکنه شده و بهتر است مورد استفاده قرار نگیرند: شکلات، شیرینی ها، مواد غذایی چرب و زیاد سرخ شده، تنقلات مثل تخمه، پفک، آجیل، آدامس و غیره، مصرف زیاد ادویه‌جات و نوشابه‌های گازدار. می توان گفت که رژیم غذایی غربی مثل پیتزا، چیپس، سس‌ها، تنقلات و ساندویچ نسبت به رژیم غذایی شرق مثل مواد غذایی تازه، سبزیجات، میوه‌جات و ماهی بیشتر موجب تشدید آکنه می شوند.