سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

لپ تاپ در تختخواب دو نفره


لپ تاپ در تختخواب دو نفره

تکنولوژی این روزها آفت روابط خانواده ها شده

استفاده از اینترنت و ابزارهای استفاده‌ از آن مثل تبلت، لپ‌تاپ و حتی گوشی‌های تلفن‌همراه، همیشه بحث بر‌انگیز بوده است. مخصوصا در زمان حال که پیشرفت تکنولوژی روز به‌ روز است و هر روز شاهد به بازار آمدن وسیله‌ای جدید هستیم. اما استفاده از اینترنت و وسایل به کارگیری آن، علاوه بر مزایایی که دارد، مشکلاتی هم ایجاد می‌کند. از همان ابتدای همه‌گیر شدن رایانه، یکی از مشکلاتی که در جوامع مختلف مطرح شد...

این بود که استفاده زیاد از این وسیله باعث می‌شود تعامل و ارتباطی که بین افراد باید وجود داشته باشد، کاهش یابد و این اتفاق هم افتاد. حتی خرید آنلاین هم به نقد کشیده شد چون کارشناسان معتقد بودند درست است که این روش خرید، سرویس‌دهی مطلوبی برای خریدار دارد ولی امکان اینکه مردم از خانه خارج شوند و با دیگران ارتباط و دیدار داشته باشند را از آنها می‌گیرد و در نتیجه نوعی منزوی شدن و دوری کردن از دیگران شیوع پیدا می‌کند.

● تکنولوژی‌هایی که مخل رابطه‌اند

در حال حاضر می‌بینم که خیلی از مردم از ابزارهای پیشرفته و اینترنت در زندگی روزمره?شان استفاده می‌کنند. با این ابزار می‌توان با دیگران در ارتباط بود، اطلاعاتی را به راحتی کسب کرد و هزار و یک فایده دارند اما ارتباط‌هایی را که مخصوصا در زندگی مشترک و بین اعضای خانواده لازم است وجود داشته باشد، به‌خصوص در میان زن و مرد، محدود و کمرنگ کرده‌اند.

متاسفانه می‌بینیم و می‌شنویم که زن و مردی به جای اینکه از این اتاق به آن اتاق بروند و با هم صحبت کنند، به همدیگر یا به فرزندانشان پیامک می‌دهند! درواقع ارتباط کلامی بین آنها هم کم شده که به سردی روابط می‌انجامد و از لحاظ عاطفی هم بین آنها فاصله ایجاد می‌کند. البته وقتی در مورد تکنولوژی صحبت می‌کنیم، نمی‌توانیم فواید آن را نادیده بگیریم ولی اگر ندانیم چطور باید این تکنولوژی را به کار ببریم، ضررهای آن دامنگیرمان خواهد شد. حتی اگر این وسایل در خانه باشد، استفاده از آنها را باید به حداقل برسانیم و فقط برای مواردی که نیاز به کسب اطلاعات بیشتر است، این وسایل را به کار بریم. در غیر این صورت بچه‌مان هم عادت می‌کند با این وسایل سرگرم شود و با ارتباط‌های عاطفی و اجتماعی ضعیف بار می‌آید. وقتی خانم و آقایی به جای صحبت با هم مدام با لپ‌تاپ و تلفن‌همراه و... کار می‌کنند و یک تبلت هم دست فرزندشان می‌دهند تا او هم سرگرم شود، یعنی مشکلی وجود دارد و هر کدام دوست دارند در دنیای خودشان باشند. کم‌کم تعامل‌ها کمتر و کمتر می‌شود و بعید نیست کار به جایی بکشد که دیگر تمایلی برای در کنار هم بودن نداشته باشند.

● گاهی پناه بردن به لپ‌تاپ دلیل دارد

اگر می‌بینید شریک زندگی‌‌تان وقتی از راه می‌رسد تا زمانی که بخوابد لپ‌تاپ یا تبلت را از خود دور نمی‌کند، باید فکر کند چه مشکلی وجود دارد و با نگاه عمیق‌تری به رابطه‌تان دقت کنید.

ممکن است او تصور کند حرفی برای گفتن با هم ندارید یا فاصله‌ای بین شما وجود دارد. برخی هم فکر می‌کنند همسر یا فرزندانشان توجهی به آنها ندارند و به دلیل احساس تنهایی، به لپ‌تاپ و تبلت پناه می‌برند و با چرخ زدن در دنیای مجازی یا انجام بازی‌های مختلف خود را سرگرم می‌کنند. گاهی هم جنبه افراطی و بدون برنامه‌ریزی استفاده از این دستگاه‌ها ناخودآگاه همسران را از هم دور می‌کند که در این مورد باید هوشیار بود. اگر حواسمان به رابطه‌های عاطفی‌مان نباشد و نخواهیم خودمان را از دنیای مجازی به دنیای واقعیت برگردانیم، چه بسا فاصله‌ها روزبه‌روز بیشتر و درنهایت کانون خانواده‌مان از هم پاشیده شود.

● رابطه زناشویی هم صدمه می‌بیند

متاسفانه امروزه ارتباط‌های عاطفی بسیار کمرنگ شده و آدم‌ها ترجیح می‌دهند خلوت خود را با بازی‌های رایانه‌ای و اینترنتی و گشت‌زنی در دنیای اینترنت پر کنند و تلاشی برای برقراری ارتباط نمی‌کنند. حتی زمان خواب هم لپ‌تاپ را با خود به رختخواب می‌برند که تا آخرین لحظه بیداری با آن سرگرم بمانند. این باعث می‌شود روابط زناشویی هم کم و کمتر شود و سردی به وجود آید. با این وضعیت می‌توان گفت بهترین مزیت رایانه‌های قدیمی این بود که حداقل نمی‌شد آن را با خود به اتاق خواب و رختخواب برد! به نظر من مهم‌ترین مشکلی که باعث شده پرداختن زیاد به اسبابی مثل رایانه و تبلت و... رواج پیدا کند، این است که خیلی از افراد فرهنگ استفاده از این وسایل را خوب نیاموخته‌اند و ناخواسته و نادانسته به زندگی و روابطشان صدمه‌هایی می‌زنند که گاهی جبران‌ناپذیر است.

● فرهنگ استفاده از تکنولوژی نداریم

خیلی‌ها برای چشم و هم‌چشمی و خیلی‌ها هم برای آشنا شدن بچه‌ها با تکنولوژی، از سنین پایین این وسایل را برای بچه‌ها تهیه می‌کنند و آنها ساعت‌های زیادی را بدون اینکه فرهنگ درست استفاده کردن از این وسایل را بدانند، پای آنها می‌نشینند و دچار وابستگی می‌شوند. وقتی هم بزرگ‌تر می‌شوند این عادت در آنها باقی می‌ماند و حتی ممکن است مانع از پیشرفت‌های تحصیلی و زندگی خانوادگی موفقشان شود. پس مشکل اساسی، نداشتن فرهنگ درست استفاده از این وسایل و نداشتن برنامه‌ریزی است.

● اگر همسرتان به دنیای مجازی و لپ‌تاپش معتاد است...

راه‌های متفاوتی برای حل این مشکل وجود دارد. اولین قدم، این است که ببینیم چه استفاده‌ای از این وسیله می‌کند و قدم بعد، حرف زدن با او است و برنامه‌ریزی برای اینکه ساعت‌هایی را با شما بگذراند حتی اگر با لپ‌تاپش کار انجام می‌دهد.

یادتان باشد که همیشه باید یک سوزن به دیگری زد و یک جوالدوز به خودمان! یعنی ببینید احتمالا رفتار یا برخورد شما باعث نمی‌شود همسرتان ترجیح دهد با لپ‌تاپ با تبلتش سرگرم شود؟ علاوه بر این، سعی کنید برای انجام کارهایی که جزو علاقه‌مندی‌های مشترکتان است، برنامه‌ریزی کنید.

اگر بتوانید با تغییر روش زندگی، نقطه‌ضعف ارتباطی‌تان را پیدا کنید و آن را با همسرتان در میان بگذارید، بی‌شک راهگشا خواهد بود. اگر این راهکارها جواب نداد، مراجعه به یک مشاور هم به شما کمک خواهد کرد.

● لذت یا ذلت؟

امروز یکی از اعتیادهایی که در کنار سایر اعتیادها مثل اعتیاد به موادمخدر مطرح می‌شود، اعتیاد به اینترنت است. به همان اندازه که اعتیاد به موادمخدر باعث از هم پاشیدن کانون خانواده می‌شود، اعتیاد به اینترنت هم می‌تواند مخرب باشد. این اعتیاد حتی از لحاظ جسمی هم تاثیر سوئی دارد زیرا فرد ساعت‌های طولانی در حالت نشسته وقت خود را پای لپ‌تاپ و رایانه می‌گذارند و خود را اسیر چاقی و عواقب آن می‌کند. علاوه بر این، چشم‌هایش هم آسیب جدی می‌بینند.

شاید لازم باشد هرکس به این مساله فکر کند که لذت بردن از دنیای مجازی، به قیمت از دست دادن چه چیزهایی در زندگی‌ تمام می‌شود. اصلا این لذت تا کی و چگونه می‌تواند ادامه داشته باشد؟ و چقدر عادت و اعتیاد به وسایل و ابزارهایی مثل لپ‌تاپ، تبلت و تلفن‌همراه، ما را از زندگی و دیگران دور می‌کند؟ تعمق و تفکر در پاسخ به این سوال‌ها، خیلی وقت‌ها می‌تواند ما را از بیراهه برگرداند و زندگی مشترکمان را از خطر نابودی نجات دهد.

دکتر بهروز بیرشک

روان‌‌شناس و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران