دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
بانکداری الکترونیک و تقویت و حفظ سلامت نظام پولی
قصد داریم شما را با نقش نظام بانکداری الکترونیک در حفظ سلامت مالی و پولی آشنا کنیم. تردیدی وجود ندارد که افزایش دقت و سلامت کاری را میتوان از ویژگیهای بانکداری الکترونیکی برشمرد و جلوگیری از اختلاس یکی از پدیدههایی است که با استفاده از این سیستم راحتتر انجام خواهد شد. تمامی کارشناسان بر این باورند بانکداری الکترونیکی پدیدهای است که به کارگیری آن برای همه منفعت دارد و میتواند در جهت کاهش هزینههای دولت قدمهای موثری بردارد. برای مثال، هزینههای فراوان چاپ اسکناس با وجود بانکداری الکترونیکی کاهش مییابد. این در حالی است که پرداخت قبوض آب، برق، تلفن و گاز بهرغم توسعه سیستم تلفن بانک و خودپردازهای بانکی همچنان با مراجعه مردم به بانکها با مشکلاتی مواجه است که با وجود بانکداری الکترونیکی برطرف میشود. بدیهی است که حل این مشکل به فرهنگسازی نیاز دارد. باید توجه داشت که کاهش نقل و انتقال اسکناس به شکل مستقیم به ارتقای بهداشت عمومی نیز کمک میکند و طبق آمار به دست آمده، در ایران سالانه ۳/۷ میلیارد برگ اسکناس در جریان است. با توجه به جمعیت ۷۰ میلیونی در کشور، سرانه هر نفر شهروند معادل ۱۰۰ برگ اسکناس در نظر گرفته شده و این رقم در بین کشورهای صنعتی برای هر نفر ۱۲ تا ۱۶ برگ اسکناس و در کشورهایی مانند هند و پاکستان بین ۴۰ تا ۵۰ برگ اسکناس است. وجود تعداد برگهای زیاد اسکناس در کشور نشاندهنده نبود بانکداری الکترونیک است و باید این پدیده جدی گرفته شود.
باید توجه داشت که سالانه حدود ۱۲۰ میلیارد ریال بابت تفکیک و جمعآوری این اسکناسها در کشور هزینه میشود که اگر بخشی از آن صرف توسعه بانکداری الکترونیک شود بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد. منافع بانکداری الکترونیکی تنها مربوط به دولتها نیست و بانکها نیز با کاهش مراجعان، کاهش هزینههای سربار، اداری و کاهش عملیات بانکی میتوانند در سرویسدهی مناسب به مشتریان قدمهای بسیاری بردارند و در عین حال از مشکلات خود نیز بکاهند.
افزایش دقت و سلامت کاری از دیگر ویژگیهای بانکداری الکترونیکی محسوب میشود و جلوگیری از اختلاس یکی از پدیدههایی است که با این سیستم حل خواهد شد. ایجاد بانکداری الکترونیکی یکی از مسائلی است که در کاهش هزینهها و سرعت عمل رسیدگی به ارباب رجوع موثر واقع میشود و ارتقای فرهنگ بانکداری الکترونیکی با استفاده از ابزارهای اطلاعرسانی و آموزشی جهت شناسایی سیستمهای نوین بانکی میتواند در این میان بسیار تاثیرگذار باشد.
وجود قوانین و مقررات حقوقی نیز در پیشبرد بانکداری الکترونیک ضروری است و باید با جدی گرفتن امضای دیجیتالی به منظور رسیدگی به شکایتها و تخلفهای الکترونیکی، تدابیری اتخاذ شود تا امنیت لازم در این سیستمها به وجود آید. آموزش و اتخاذ شیوههایی که منجر به تامین نرمافزارهای لازم شود نیز باید مورد توجه قرار گیرد و علاوه بر این ضروری است زیرساختهای مخابراتی با همکاری وزارت ICT متناسب با نیاز جامعه توسعه یابد.
تربیت نیروی متخصص و اختصاص بودجه مناسب توسط دولت برای توسعه سیستم بانکی امر مهم دیگری است که به توسعه بانکداری الکترونیک کمک میکند. بر طبق برنامهریزی انجام شده و بر اساس برنامه چهارم توسعه تا پایان سال ۸۸ تعداد دستگاههای خودپرداز کشور به ۳۰ هزار عدد خواهد رسید و این مسئله به گسترش بانکداری الکترونیک کمک زیادی خواهد کرد.
بر اساس آنچه گفته شد پدیده بانکداری الکترونیک ضرورتی است که بانکهای دولتی و خصوصی باید در جهت تقویت و گسترش آن بکوشند.
اگرچه در سالهای آغازین دهه ۸۰ بانکهای خصوصی کشور در این زمینه فعالتر از بانکهای دولتی بودند، اما به تدریج بانکهای دولتی نیز در این زمینه فعال شدند و اکنون شاهد بهبود خدمات بانکداری الکترونیک آنها نیز هستیم.
مریم عمادی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست