چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

سیاست نعل و میخ رسانه ملی و بهره‏برداری رسانه‏های بیگانه


سیاست نعل و میخ رسانه ملی و بهره‏برداری رسانه‏های بیگانه

عملکرد صدا و سیما و دیگر نهادهای متولی تبلیغ و ترویج فرهنگی کشور در ترویج عزاداری درست و منطبق با مکتب اهل بیت، نتیجه رضایت‏بخشی نداشته است. به گزارش خبرنگار «تابناک»، در روزهای …

عملکرد صدا و سیما و دیگر نهادهای متولی تبلیغ و ترویج فرهنگی کشور در ترویج عزاداری درست و منطبق با مکتب اهل بیت، نتیجه رضایت‏بخشی نداشته است. به گزارش خبرنگار «تابناک»، در روزهای عزاداری سید و سالار شهیدان در دهه اول محرم، هر چند رسانه ملی با ساخت و پخش برنامه‏ای مانند نجوای عاشورایی، کاری از مجید مجیدی، نشان داد که اراده و قدرت ساخت برنامه فاخر فرهنگی را دارد، اما رویکرد این سازمان در برخورد با پدیده‏ای چون قمه‏زنی نشان داد که برنامه فرهنگی همچنان لنگ لنگان راه خود را در این سازمان می‏پیماید. بنا بر این گزارش، قمه‏زنی که در سالیان اخیر، به یکی از معضلات عزاداری برای امام حسین(ع) تبدیل شده است، به همان اندازه که در برنامه سراسری رسانه ملی مورد بی‏مهری قرار گرفته و اطلاع‏رسانی درستی درباره آن صورت نگرفت، در شبکه استانی با ساخت برنامه‏ای بی‏مایه و حتی هجوآمیز، اثر تخریبی بیشتری بر جای گذارد؛ مانند آنچه در برنامه شبکه استانی سیمای اصفهان رخ داد. در اصفهان که به عنوان مهد قمه‏زنی در مرکز کشور شناخته می‏شود و در سالیان اخیر با وجود کمرنگ شدن استفاده از قمه در عزاداری‏ همچنان این پدیده خرافی به چشم می‏خورد، برنامه سیما سبب برانگیخته شدن خشم مؤمنان و بالا گرفتن اعتراضات مردمی شد. در این روزها، با پخش برنامه به اصطلاح مستند درباره اشعار و روش‏‏های تأیید ناشدنی برای عزاداری امام حسین، از جمله قمه‏زنی، سعی در اطلاع‏رسانی و شفاف‏سازی مردم اصفهان شده بود، اما جالب آن که در برنامه پخش شده، دیده می‏شد که همچنان از مجالس یکی از مداحانی که مدت زیادی است دار فانی را وداع کرده ـ و در هنگام زندگی خود بسیار پرحاشیه بود ـ استفاده کرده و اشعار او را به عنوان سمبل شعرها و سبکی نادرست مورد استفاده قرار می‏دادند. همین امر سبب بروز التهاب و تشنج از سوی برخی هیأت‏های اصفهانی نسبت به این کار صداو سیما در پخش برنامه آرشیوی و تخریب کلی مجالس امام حسین(ع) شد.

از سوی دیگر، این شبکه با تولید برنامه‏ای در زمینه آسیب‏شناسی عزاداری‏، برخی از بدیهیات عزاداری مانند لطم و پای برهنه عزاداری کردن را نیز در میان زنجیر تیغی و قمه زدن به باد انتقاد گرفته و سبب شده بود تا برخی وعاظ اصفهانی، دست به تحرکاتی برای اعتراض به این اقدامات صدا و سیما زده و قصد آگاه کردن مراجع کنند. این در حالی است که استان اصفهان، به دلیل قرار گرفتن شهری چون خمینی شهر در آن و برخی شهرهای دیگر از جمله مناطقی است که رسومی چون قمه‏زنی و دیگر پدیده‏های خرافی عزاداری در آن بسیار دیده شده و پختگی برنامه پخش شده، تأثیر بسزایی در آگاهی بخشی بیشتر و آگاه‏سازی مردم دارد. همچنین گفتنی است، به دلیل عملکرد نامطلوب نهادهای مسئول در این استان، پدیده قمه‏زنی که روندی نزولی داشته و در حال به فراموشی سپرده شدن بود، امسال به دلیل برخوردهای بازدارنده و حساب نشده، دوباره تشدید شده و حتی موجب بروز درگیری‏ و مسائل امنیتی نیز در برخی شهرهای این استان شده بود. باید خاطر نشان کرد که به موازات کم کاری نهادهای مسئول فرهنگی و غیر فرهنگی در برخورد با پدیده‏ای چون قمه‏زنی، بعضا دیده شده است که برخی رسانه‏های خارجی، از این وضعیت سوءاستفاده کرده و با قامت دایه دلسوزتر از مادر، به حمایت از قمه‏زنان می‏پرداختند.