چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
برتر از اعتکاف
اعتکاف یکی از برجستهترین عبادات است که از اهمیت و فضیلت بی شماری برخوردار میباشد. در ارزش و اهمیت اعتکاف همین بس که یکی از مهم ترین ارکان دین، یعنی روزه، شرط آن قرار میگیرد و همان گونه که نماز بدون طهارت تحقق نمییابد، اعتکاف هم بدون روزه صحیح نیست. آنچه بر اهمیت و فضیلت اعتکاف میافزاید آن است که اعتکاف همچون نماز نیست تا بتوان آن را در هر مکانی به جا آورد. اعتکاف باید در مسجد و خانه خدا باشد، آن هم نه هر مسجدی بلکه مسجد اعظم یا به تعبیر دیگر مسجد جامع شهر. در آموزههای دینی و روایات معصومین (ع)، عبادات دیگری وجود دارند که نسبت به اعتکاف، از قدر و ارزش بالاتری برخوردارند به گونهای که میتوان با انجام آنها، به فضیلتهای اعتکاف دست یافت؛ از جمله:
۱) رسیدگی به مومنین و حل مشکلات آنها
در روایتی از امام صادق (ع) آمده است: “هر کس در راه برآوردن حاجت برادر دینیاش گام بردارد و خداوند به دست او مشکل حاجتمند را حل کند، خدای عز و جل ثواب یک حج و عمره و دو ماه اعتکاف در مسجد الحرام و دو ماه روزه را برای او ثبت میکند“(۱.) همچنین از امام سجاد (ع) روایت شده است: “به خدا قسم، برآورده کردن نیاز برادر مومن (و حل مشکلی از مشکلات نیازمندان) در نزد من از دو ماه روزه پی در پی در مسجد الحرام و دو ماه اعتکاف در آن مکان مقدس، ارزشمندتر است”(۲.) حل مشکلات نظام اسلامی و رفع نیاز نیازمندان در جامعه اسلامی چنان مهم است که برای گشودن گره و مشکل یک مسلمان، به معتکف اجازه داده شده همچنان که در حال اعتکاف است، از مسجد بیرون آید، مشکل مردم را حل کند و دوباره به جای خود برگردد. ابن مهران میگوید: “من در پیشگاه امام مجتبی (ع) مشرف بودم، در حالی که ایشان معتکف بودند. مردی به محضرشان شرفیاب شد و عرض کرد: مقروض هستم، کسی که از من طلب دارد، مطالبه کرده و چون قدرت پرداخت ندارم، میخواهد مرا به زندان بیفکند. امام حسن (ع) فرمود: پولی ندارم که دین شما را ادا کنم. آن شخص به امام عرض کرد: شما اگر بیایید با طلبکار صحبت کنید، ممکن است به پاس حرمت شما مرا به زندان نبرد. ابن مهران میگوید: دیدم حضرت آماده شد که از مسجد خارج بشود. عرض کردم: آیا فراموش کردهاید که در حال اعتکاف هستید و معتکف نباید در حال اعتکاف از مسجد خارج شود؟ امام (ع) فرمود: فراموش نکردهام، ولی پدرم از جدم رسول خدا (ص) نقل کرد که اگر کسی گرهای از کار مسلمین و یا شخص مومنی بگشاید و حاجت او را برآورده سازد، مانند آن است که نه هزار سال خداوند را عبادت کرده، روزها را به روزه و شبها را به شبزندهداری سپری کرده باشد”(۳.)
۲) نگاه به سیمای عالم
حضرت علی (ع) میفرماید: “یک ساعت همنشینی و مجالست با علما در نزد پروردگار از هزار سال عبادت محبوبتر است و نگاه به چهره عالم در نزد خداوند محبوب تر از یک سال اعتکاف در مسجد الحرام است”(۴.) البته نه هر عالمی بلکه عالمانی که مجالست و همنشینی با آنها انسان را به یاد خدا و قیامت بیندازد، منطق و گفتارش بر علم انسان بیفزاید و آدمی را نسبت به کسب فضا ئل اخلاقی و دوری از رذایل اخلاقی، مشتاقتر نماید. بدین جهت امام باقر (ع) سفارش میکند که با علمایی نشست و برخاست کنید که شما را از وادی شک به یقین، و از کبر به سوی تواضع و فروتنی و از ریا به سمت اخلاص و از عداوت و دشمنی به خیرخواهی و از دنیاطلبی و دنیاپرستی به سمت زهد و عدم وابستگی به دنیا رهنمون باشند(۵.)
۳) زیارت امام حسین (ع)
از امام صادق (ع) روایت شده است: “زیارت سید الشهدا (ع) معادل یک حج و یک عمره و دو ماه اعتکاف در مسجد الحرام به همراه دو ماه روزهاش، ثواب دارد”(۶.)
پینوشتها در دفتر روزنامه موجود است.
علی مهدوی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست