سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

شهر در میهمانی لاله ها


شهر در میهمانی لاله ها

۵ میلیون گل لاله در شهر به بار نشسته است

زیاد دور نروید. همین اطراف، شاید سر کوچه‌تان یا نهایتا کمی آن طرف‌تر می‌توانید فضای دلنشینی را تجربه کنید که یکی، دو سالی است پا به پایتخت گذاشته. حالا جدای از شلوغی و ترافیک و دود و دم تهران، می‌شود تجربه‌ای هر چند کوتاه داشت که چشمان خسته از رنگ خاکستری‌تان را کمی آسایش دهد. حداقل آمار و ارقام که همین را می‌گویند...

می‌گویند که تهران تا قبل از سال ۸۴ چیزی در حدود ۹ متر به ازای هر نفر فضای سبز داشته و حالا به ۱۵ مترمربع رسیده است. بماند که خبر می‌دهند ۵ سال آینده بناست ۱۰ متر دیگر به این میزان اضافه شود. حالا باشد تا ۵ سال دیگر.

● میهمانی لاله‌ها در تهران

سال پیش دمدمای نوروز بود که در یکی دو بوستان تهران، رویش لاله اتفاق افتاد. بعضی‌ها می‌گفتند از وقتی شهردار پایتخت به استامبول ترکیه سفر کرد و دید آنجا به ازای هر کودکی که متولد می‌شود، والدینش یک لاله می‌کارند، این کار در تهران صورت گرفت اما لاله‌ها برای ما یک معنای دیگر هم دارد. بچه‌ که بودیم در لابلای نوشته‌های کتاب‌های درسی‌مان یاد گرفتیم که لاله در فرهنگ ما نماد استقامت و شهادت است. آن موقع هم مدیران شهری گفتند زیبایی لاله‌ها را ببینید و یادی از شهدا کنید. پارک پلیس و بوستان شریعتی در آن روزها به جایی تبدیل شد که با تمام تهران متفاوت بود. مردم کنار لاله‌ها می‌ایستادند. خاطره خاکستری شهر را با رنگ‌های لاله‌ها طاق می‌زدند و عکسی به یادگار می‌گرفتند تا عکس‌هایشان را به هر کسی که نشان می‌دهند با زیرکی بگویند: «می‌دانی اینجا کجاست؟» لاله‌ها کم‌کم به پای ثابت فضای سبز تهران تبدیل شد، مردم هم قدرشان را دانستند و نگذاشتند لاله‌ها عمر چند روزه‌ داشته باشند.

● تهران؛ شهر لاله‌ها

استقبال آن سال شهروندان از چند صدهزار لاله‌ در تهران، باعث شد تا آخرین روزهای سالی که گذشت، این شهر شاهد کاشت ۵ میلیون پیاز لاله باشد؛ پیازهایی که در نخستین روزهای سال ۹۲ سربرآوردند و کم‌کم گل دادند. رنگ‌هایشان کم‌کم چشم‌نواز شد و جمعشان در کنار بزرگراه‌ها و در بوستان‌های بزرگ شهر جمع. مردم، دیگر برای دیدنشان مجبور نمی‌شدند به یکی، دو بوستان بروند. همین که اراده می‌کردند یا اصلا می‌خواستند از این سر شهر به آن سرش بروند، هر چند متر یک بار شاهد این لاله‌ها بودند.

نمونه‌اش را هم در بوستان لاله و بوستان شهر در مرکز، بوستان پلیس در شمال، بوستان ولایت در جنوب و نهج‌البلاغه و جوانمردان در غرب یا بزرگراه همت و چمران و... می‌شود دید. حالا شهر پر شده از لاله‌های رنگارنگ؛ لاله‌هایی که به گفته مسوولان شهرداری اگر بعد از گل دادن در فضای سرد قرار بگیرند تا ۳ سال گل می‌دهند.

● عکس یادتان نرود

تا حالا ایمیل‌هایی که هر روز انواع و اقسام مختلفشان برایتان می‌آید را دیده‌اید. دیده‌اید که مردم شهرهای مختلف دنیا چقدر شهرشان را دوست دارند و از هر زیبایی که در آن وجود دارد عکس می‌گیرند و فورا آن را در اینترنت منتشر می‌کنند. اصلا تا حالا به این فکر کرده‌اید که می‌شود همین کار را ما تهرانی‌ها هم انجام دهیم؟ کافی است سری به یکی از موتورهای جستجو بزنید و با سرچ بهشت لاله‌ها در تهران ببینید که عکس‌هایی که مردم از لاله‌های این ۲ سال در تهران گرفته‌اند چقدر زیباست. شاید باورتان نشود اما خیلی‌ها با دیدن این تصاویر حتی تصور هم نمی‌کردند که این فضا در تهران است. پس پیشنهاد می‌کنیم تا هنوز فرصت باقی است به یکی از بوستان‌های بزرگ شهر سری بزنید و از لاله‌های زیبایی که در آن است، عکس بگیرید.

● بد نیست یک لاله برای خودتان داشته باشید

راستی تا حرف از لاله‌هاست بیایید با هم یک پیشنهاد ویژه را مرور کنیم. شما می‌توانید لاله را در خانه‌ خود هم پرورش دهید. کافی است یک گلدان که قطر آن بیشتر از ۲۲ سانتی‌متر است را برای یک پیاز لاله پیدا کنید. ۵۰ درصد خاک باغچه، ۲۵ درصد ماسه بادی و ۲۵ درصد هم خاک برگ پوسیده را با هم مخلوط کنید. البته یادتان باشد که این اتفاق باید در ماه‌های آبان و آذر انجام شود. پس از کاشت پیاز، آن را یک بار آبیاری کنید و گلدان را در محیط باز قرار دهید. با این کار شاید اگر پیش از عید امسال شهرداری باز هم میلیون‌ها گل لاله در شهر بکارد شما هم بتوانید برای خودتان یک گل لاله داشته باشید؛ شاید به همان بهانه تولد فرزند.

● تهران زیبای ما

مجتبی عبدالهی

معاون خدمات شهری شهرداری تهران

ضرورت افزایش سرانه فضای سبز در شهر تهران از جمله سیاست‌های مهمی بود که شهرداری تهران در طول سال‌های گذشته به جدیت آن را دنبال کرد. تهران به دلیل شرایط جغرافیایی و همچنین تعداد زیاد خودرو و... همواره در معرض آلودگی‌های زیست‌محیطی از جمله آلودگی هوا قرار دارد و یکی از راه‌های گریز از این مشکل، توسعه فضای سبز است. به همین خاطر هم در سیاست‌گذاری‌های شهرداری تهران بنا بر آن شد تا در پایان سال ۹۱ سرانه فضای سبز شهر تهران به ازای هر تهرانی به استاندارد جهانی یعنی ۱۵ مترمربع برسد؛ اتفاقی که خوشبختانه شهرداری تهران موفق شد به آن دست پیدا کند. اما در این بین یک اتفاق جدید هم از سال گذشته در سطح شهر تهران صورت گرفت و آن کاشت گل لاله در معابر و بوستان‌های شهر بود. اتفاقی که خوشبختانه با استقبال شهروندان تهرانی هم روبرو شد و همین امر باعث شد تا در پایان سال ۹۱ علاوه بر اینکه در حوزه فضای سبز فعالیت‌های مختلفی مانند توزیع نهال رایگان بین شهروندان را اجرایی کردیم، ۵ میلیون پیاز گل لاله را در سطح شهر بکاریم و امروز شاهد باشیم که این گل‌ها در جای‌جای شهر تهران رشد پیدا کرده‌اند.

خوشبختانه شهروندان به این باور رسیده‌اند که هر اتفاقی که در شهر تهران صورت می‌گیرد برای آسایش زندگی آنهاست و به همین خاطر تمام تلاششان را می‌کنند که در حفظ و نگهداری از آنها کوشا باشند. حفظ گل‌های لاله هم بخشی از این اتفاق بود. شاهد بودیم که شهروندان از این گل‌ها به خوبی مراقبت کردند و باعث شدند تا تمام مردم از دیدن آنها لذت ببرند.