دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

با همدان آشنا شوید


با همدان آشنا شوید

▪ موقعیت جغرا فیایی استان همدان
استان همدان با وسعتی در حدود ۲۰ هزار کیلومتر مربع که در حدود ۱/۲% مساحت کل کشور را تشکیل می دهد در غرب ایران بین مدار ۳۳ درجه و ۵۹ دقیقه تا ۲۵ درجه …

موقعیت جغرا فیایی استان همدان

استان همدان با وسعتی در حدود ۲۰ هزار کیلومتر مربع که در حدود ۱/۲% مساحت کل کشور را تشکیل می دهد در غرب ایران بین مدار ۳۳ درجه و ۵۹ دقیقه تا ۲۵ درجه و ۴۵ دقیقه عرض شمالی و ۴۷ درجه و ۳۶ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است .این استان از شمال به استان زنجان ؛ از جنوب به استان لرستان (بروجرد) و از شرق به استان اراک و از غرب به استان کرمانشاه محدود می باشد .این استان منطقه ای است کوهستانی وکوههای واقع در ان در تقسیم بندی کوههای ایران جزو رشته کوههای غربی و مرکزی کشور است که جهت انها مانند کوههای مرکزی از شمال غربی به جنوب شرقی می باشد . نوع انها خارایی و بیشتر ایام سال پوشیده از برف می باشد وبه همین علت سرچشمه رودخانه ها وچسمه سار های فراوان می باشند.

موقعیت جغرافیایی وجمعیت شهر همدان

شهر همدان در طول دره وسیعی که از دو طرف به کوههای بلند و ارتفاعات الوند محصور است قرار دارد .این شهرستان از شمال به بیجار و زنجان و قزوین از مشرق به ساوه و تفرش از جنوب به اراک و ملایر و تویسرکان وکرمانشاه و از مغرب به کرمانشاه و سنقر و قروه محدود می شود .ارتفاع ان از دریا ۱۷۴۷ متر است . جمعیت شهر همدان نیز در سال ۱۳۷۰ حدود ۷۷۴۰۰۰ نفر بوده که احتمالآ این رقم به حدود یک میلیون نفر در سال ۱۳۸۳ رسیده است .

آب و هوای استان

اغلب شهرستانهای استان همدان در نقاط مر تفع قرار دارند . در شمال شرق وشمال استان دشتها ی وسیعی وجود دارند که میدان عمل بادهای شدید می باشند وتوده های هوا به راحتی این مناطق را تحت تاثیر خویش قرار می دهند ، وجود این دشتها در مجاورت نواحی مرتفع و کوهستانی ، باعث تولید بادهای شدیدی در سطح استان می شود که باعث شده است استان همدان از مناطق باد خیز کشور به شمار اید . ضمنآ متوسط سرعت باد در این استان ۴ متر در ثانیه است. دیگر عواملی که در اب وهوای استان نقش موثر دارند ، عبارتند از دوری از دریاها و پیش امدن توده های هوای شمالی و غربی . رو یهم رفته مناطق مرتفع استان ، دارای اب وهوای کوهستانی سرد و مناطق جنوبی استان (ملایر و نهاوند ) اب و هوای معتدل کوهستانی دارند .

پوشش گیاهی

استان همدان در گذشته دارای جنگلهای وسیعی بوده است . در حال حاضر فقط قسمتی از کوههای شهرستان نهاوند پو شیده از جنگل است و از درختان عمده ان بلوط را می توان نام برد . ولی مساحت مراتع این استان حدود ۸۰۰۰۰۰ هکتار است . بیشتر مراتع بین دره ای در شهرستانهای تویسرکان وملایر وجود دارد .

فر هنگ و زبان

در استان همدان اقوام مختلف با فرهنگها و اداب وسنن خاص خود زندگی میکنند . بدین جهت تفاوت زبان و لهجه در سطح استان بخوبی مشاهده میشود .این زبانها عبارتند از :

۱) زبان فارسی : اغلب ساکنان مرکز استان به زبان فارسی سخن می گویند .(البته بیشتر با لهجه خاص همدانی که شاید در فرصتی به ان بپردازم )

۲) زبان ترکی: اغلب ساکنان شمال غرب استان به ویژه در شمال وغرب شهر همدان به زبان ترکی صحبت میکنند.

۳) زبان لری ولک: ساکنان ملایر ، نهاوند وسامن به زبان لری سخن میگویند.

۴) زبان کردی : اغلب ساکنان شمال غرب وغرب استان در مجاورت استانهای کرمانشاه و کردستان ، به زبان کردی صحبت میکنند.

جمعیت و تقسیمات سیاسی

جمعیت استان همدان بر اساس سر شماری سال ۱۳۷۰ بالغ بر ۱۷۵۰۰۰۰ نفر بوده است . همچنین برابر اخرین تقسیمات کشوری تا سال ۱۳۷۵، این استان دارای ۸ شهرستان شامل : همدان (مرکزاستان) ،ملایر ، نهاوند ، اسد اباد ، تویسرکان ، رزن ، بهار و کبودر اهنگ و تعداد ۱۸ بخش است .