پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ورزش بانوان از شعار تا عمل


ورزش بانوان از شعار تا عمل

سال ۸۴ با تحولات و تغییرات بسیاری در حوزه ورزش بانوان کشور مصادف بود در این سال بسیاری از زنان ورزشکار کشور در عرصه داخل و خارج در سطح قهرمانی و در برخی رشته ها مانند کوهنوردی, ورزشهای رزمی, فوتبال, بسکتبال, کانوپولو, تنیس, دوومیدانی و تیراندازی مقام اولی و قهرمانی را نه فقط در سطح داخلی, بلکه در پاره ای از رشته های ذکر شده در سطح بین المللی از آن خود کردند شاید به جرأت بتوان گفت که بانوان ورزشکار ایران, ضمن کسب افتخار در عرصه های مختلف ورزشی, توان مدیریتی بالای خود را نیز به اثبات رسانده باشند

در سال ۸۴ یکی از مهمترین اتفاقات سازمانی و تشکیلاتی که در حوزه ورزش بانوان کشور روی داد، ادغام انجمن های ورزشی زنان با فدراسیون های مربوطه بود.طرح ادغام مدیریت ورزش بانوان و آقایان در سال جاری در شرایطی تصویب شد که بالاترین مقام اجرایی ورزش کشور یعنی مهندس علی آبادی از این طرح- که در دوره مهندس مهرعلیزاده رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی طراحی و عنوان شده بود- به عنوان یک حرکت اصولی و مهم در جهت تقویت ورزش زنان کشور یاد کرد.

رئیس سازمان تربیت بدنی در این باره گفته بود که سیاست سازمان متبوعش، تقویت فدراسیونها و هیأتهای ورزشی است و سازمان ورزش کشور باید کوچکتر و کیفی تر و فدراسیون ها و هیأتها بزرگتر و کارآمدتر شوند.وی گفته بود که بانوان نیز در صورت کسب آرای لازم در انتخابات می توانند رئیس فدراسیون ها شوند و هیچ حساسیتی درباره زن یا مرد بودن رؤسای فدراسیون ها وجود ندارد.این سخن را آینده بهتر روشن خواهد کرد!

در بحث طرح ادغام ورزش بانوان با بدنه کل ورزش کشور، شاید مهمترین موضوع ادغام مدیریت ورزش، یکپارچه شدن مدیریت ورزش برای زنان و مردان باشد که در صورت اجرای دقیق آن، ورزش در بخش ها و رشته های مختلف آن توسعه و بهبود خواهد یافت.شاید جایگاه ورزش بانوان در عملکرد فدراسیونها از این طریق از یک دستور العمل ساختاری تری برخوردار شود، چنانچه مهندس علی آبادی نیز در این باره تصریح کرده که دو شاخص در ارزیابی عملکرد فدراسیونها از این پس اهمیت ویژه ای دارد: یکی این که چه میزان از اعتبارات صرف ورزش بانوان شده و دوم این که چه میزان موفقیت در این زمینه کسب شده است.

چندی پیش مشاور برنامه ریزی و تحقیقات مرکز توسعه ورزش زنان یعنی سیده فاطمه ستوده درباره راهکارهای تقویت ورزش بانوان کشور طی گزارشی به ریاست سازمان تربیت بدنی نگاشت که کمیسیون حل مشکلات ورزش بانوان با حضور ۵ نایب رئیس فدراسیون ها و ۵ نفر از نمایندگان استانها پس از هفته ها کار کارشناسی روی مشکلات موجود در ورزش زنان کشور، دستورالعمل ضربتی برای حل این مشکلات تهیه کرده است.

ستوده مهمترین مشکلات جامعه ورزش بانوان کشور را مشخص نبودن جایگاه نایب رئیسان زن در اساسنامه فدراسیون ها، نداشتن جایگاه حقوقی، تبیین نشدن شرح وظایف و مشخص نشدن حیطه اختیارات مسئولان ورزش بانوان در استانها عنوان کرده است. وی با اشاره به تغییر ساختار مرکز توسعه ورزش بانوان به دفتر ورزش بانوان همچنین گفته است، به هر حال این دفتر هم زیر نظر رئیس فدراسیون فعالیت خواهد کرد و ضعیف نخواهد شد و همان وظیفه سنگین نظارتی و حمایتی را خواهد داشت. اسم تشکیلات زیاد مهم نیست، مهم این است که بتوانیم به دستورالعمل واحدی در خصوص تمرکز در سیاستگذاری و عدم تمرکز در اجرا دست یابیم. امیدواریم که راهکارهای ارائه شده موجب تقویت ورزش بانوان شود و مسئولان ورزش بانوان چه در فدراسیونها و چه در استانها واقعاً ناظر و حمایت کننده باشند و فقط اهل شعار نباشند.

●ورزشکاران زن ایران بیشترین مدالها را به چنگ آوردند

شاید یکی از مهمترین اخبار مربوط به ورزش زنان در سال ،۸۴ خبرهای برگزاری بازیهای اسلامی زنان در ایران بود.برگزاری این بازیها در داخل و خارج کشور با نظرات متفاوتی همراه شد.

برخی از منتقدان داخل از برگزاری این نوع بازیها گله مند و برخی دیگر از صرف بودجه گزاف برای این بازیها و ناهماهنگی های اجرایی آن ابراز نارضایتی کردند. اما در مقابل بسیاری از زنان ورزشکار از این بازیها خرسند بودند زیرا از این طریق توانستند در مقابل رقبای خود در سایر کشورها خودی نشان دهند و نتایج این بازیها حاکی از این شد که زنان ورزشکار ایران در رشته های مختلف توانستند بیشترین مدال ها را از آن خود کنند.

چهارمین دوره بازیهای اسلامی زنان که به مدت یک هفته در هفته نخست مهرماه در تهران برگزار شد با حضور ۱۵۸۷ ورزشکار زن از ۳۹ کشور در ۱۸ رشته ورزشی دنبال شد که نتیجه آن این شد که زنان ایران با کسب ۳۳ مدال طلا، ۴۱ نقره و ۳۱ برنز مقام اولی را از آن خود کنند. سپس سنگال با ۷طلا، ۵ نقره و ۸ برنز در جایگاه دوم قرار گرفت و ارمنستان با ۷ طلا، ۳ نقره و ۳ برنز سوم شد.

در مجموع در این بازیها ۲۵ هزار و ۲۰۰ مسابقه انفرادی و تیمی برگزار شد و ۳۷۴ داور بین المللی و ملی به همراه ۱۶ ناظر بین المللی از فدراسیون های جهانی بر کار فنی رقابتهای این بازیها نظارت کردند.

۱۶ رشته از ۱۸ رشته بازیها در تقویم فدراسیون های جهانی درج شده است و سازمان ملل متحد این بازیها را به عنوان یک فعالیت در سال جهانی ورزش در برنامه های خود ثبت کرد.در این بازیها ۵۸ خبرنگار خارجی از جمله «مرلو» رئیس انجمن ورزشی نویسان جهان (ایپز) برای نخستین بار شرکت داشتند.

۹۸ میهمان ویژه از سازمانها و فدراسیون های جهانی در این بازیها حضور داشتند.در اثنای برگزاری این بازیها دهمین مجمع عمومی فدراسیون ورزش های اسلامی زنان با حضور نمایندگان ۴۱ کشور جهان برگزار شد و طی آن هیأت رئیسه فدراسیون برای ۴سال آینده انتخاب شده اند. از جمله اتفاقات زیبای این بازیها یک خبر این بود که «اروانه رضایی» یک دختر تنیس باز جوان فرانسوی- ایرانی که برای تیم فرانسه بازی می کرد تصمیم گرفت در این بازیها زیر پرچم ایران و برای کشور ایران رقابت کند.

همچنین رسانه ها و روزنامه های خارجی درباره این بازیها واکنش های متفاوتی از خود نشان دادند؛ از جمله یک روزنامه روسی به نام «گازتا» چاپ مسکو نوشت که پیش از این، بازیها منحصر به کشورهای اسلامی بود اما امسال ورزشکاران سایر کشورها نیز امکان حضور یافتند. این روزنامه نوشت که فائزه هاشمی رئیس فدراسیون ورزش زنان اسلامی ایران گفته است که حالا بعد از ۲۷ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، زنان مسلمان کشورهای اسلامی می توانند با رعایت مسائل اسلامی در بسیاری از مسابقات ورزشی شرکت کنند. یک چهارم زنان، مسلمان هستند و تیم روسیه نخستین کشوری بود که به تهران وارد شد و از آمریکا نیز یک مربی همراه خود داشت.این روزنامه نوشت که عملیات سازماندهی بازیها بسیار کند بود و برنامه ها به زبان فارسی اعلام می شد! بیشترین تعداد ورزشکاران از کشور مالزی با ۷۸ نفر بود و از روسیه ۶ نفر در مسابقات دوومیدانی شرکت کردند.

حسن علی بیچک رئیس کمیته المپیک قبرس شمالی نیز درباره بازیهای زنان مسلمان گفت که بازیها در سطح خود عالی بود و آن را بارها ستود.وی برای توجیه سخنان خود گفته بود که به ۴ دلیل این بازیها اهمیت داشت؛ اول این که این بازیها در تقویم سازمان ملل متحد به ثبت رسید، دوم این که ژاک روگ - رئیس کمیته بین المللی المپیک -با ارسال پیام خود، برگزاری این بازیها را تأیید کرد، سوم این که فدراسیون های بین المللی نمایندگان خود را به بازیها اعزام کردند و چهارم این که خبرنگاران رسانه های جهان این بازیها را تحت پوشش خبری خود قرار دادند.

عایشه احمد، ورزشکار تیم فوتسال انگلیس نیز که در قالب تیم فوتسال زنان مسلمان انگلیس به تهران آمده بود، در این باره مشاهدات خود را در هفته نامه مسلم نیوز چنین نگاشت؛ در طول مسابقات تهران روحیه تیمی و فعالیتهای دسته جمعی بر اردوی تیم های مختلف حاکم بود و چیزی به نام «من» وجود نداشت. دیدار با تیم ایران با فاصله بسیار، بامزه ترین آنها بود. ما بازی را از همان ابتدا باخته بودیم! و کوچکترین بختی برای برد در برابر تیم فوتسال زنان ایران نداشتیم.

●نخستین زنان کوهنورد ایران بر فراز بام دنیا

سال ۸۴ سال صعود زنان مسلمان ایران به اورست هم بود؛ سالی که هفت زن کوهنورد ایرانی برای نخستین بار موفق به صعود سخت ترین کوه جهان شدند. تاکنون ۱۰۰ زن در جهان فاتح این کوه شده اند و در خرداد ۸۴ دو زن ایرانی نیز موفق شدند نام و پرچم کشورشان را برای اولین شدن بر فراز ۸۸۴۸ متری سطح زمین ثبت کنند. تاکنون ۱۹۰ نفر در مسیر صعب اورست جان خود را از دست داده اند و صعود به اورست صعود بی خطری نبوده و نیست. لاله کشاورز و فرخنده صادق، نخستین زنان فاتح اورست از ایران نام گرفتند.

طاهره علی آبادی نایب رئیس فدراسیون کوهنوردی ، این صعود را یک معجزه خواند و زهرا احمدی پور رئیس مرکز توسعه ورزش بانوان در آن زمان گفت که این صعود نشان داد هرجا به زنان فرصت داده شود، می توانند به بهترین شکل از عهده آن برآیند.

●ورزش های رزمی

هم اینک ۵۰۰ هزار کاراته کای زن در کشور فعال هستند و از این تعداد ۲۰۰ هزار نفر به طور رسمی فعالند و کارت بیمه دارند.

در اخبار امسال آمد که تیم کاراته بانوان تهران عازم انگلیس می شوند. این تیم برای شرکت در هشتمین دوره رقابت های آزاد جهانی آماده شده است.سال ۸۴ تیم ایران توانست در رقابت با ۲۳ کشور، مقام نایب قهرمانی هفتمین دوره رقابت های آزاد جهان را کسب کند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.